MENÜ

Karate-Zeon a rovarok ellen hatékonyan

Oldalszám: 21
2014.06.24.

Az elmúlt év növényvédelmi szempontból egyértelmûen a rovarok éve volt. A száraz meleg idõjárás kifejezetten kedvezett a rovarkártevõk felszaporodásának, ugyanakkor több, korábban hazánkban ritka vendégnek számító, rovarfaj betelepedése is nehezítette életünket. Tömeges megjelenésük, elhúzódó rajzásuk és igen agresszív kártételük szükségessé tette a korábbi években megszokotthoz viszonyítva a védekezések számának drasztikus növelését.

A gyakoribb rovarölõ szeres kezelés ellenére zavartalan és igen magas tojásprodukció volt megfigyelhetõ, amely magában hordozza egy esetleges erõs 2004-es kártétel lehetõségét. A rovarkártevõk tömeges megjelenését megelõzõen a Magyarországon engedélyezett igen nagy számú rovarölõ szer közül egy régi és mégis újdonságot hordozó készítményt ragadtunk ki egy rövid részletesebb ismertetésre.

A Syngenta az elmúlt évben a nagyobb hatékonyság, a hosszabb hatástartam és a könnyebb alkalmazhatóság érdekében megújította a korábban általánosan használt Karate rovarölõ készítményét. A Karate hatóanyaga egy piretroid molekula (lambda-cyhalotrin) 1985- ben került kifejlesztésre. Ma a világ több mint 100 országában van engedélyezve, több mint 100 növénykultúra védelemre. A formuláció váltás eredményeként, egy új Zeon technológiával, a Karate aktív hatóanyagát mikronnyi méretû apró kis kapszulákba zárták, és ezt vízoldható szuszpenzióba ágyazták. A kapszula falának fizikai összetétele és a vizes szuszpenzió biztosítja, hogy az egyébként lipofil lambda-cyhalotrin tartalmú kapszulák stabilak maradjanak a tárolás során a növényvédõ szeres flakonban, a felhasználás során az elõkészített permetlében, a permetezõ tartályban valamint a permetcseppekben. A cseppek beszáradása után a hatóanyagot a különbözõ méretû kapszulák fokozatosan adják le. Elõször a nagyobb kapszulák repednek fel és a védõburokból a hatóanyag, szétáramlik a növény felületére. A kisebb kapszulákból lassabban, a nagyobbakhoz viszonyítva idõben késõbb, szabadul ki a hatóanyag. Az új Karate Zeon gyorsan és stabilan megtapad a növény felületén. Kiváló az esõállósága, a kipermetezést követõen 1 órával a hatóanyag 98%-a stabilan a levélen marad. A Karate Zeon a korábbi megszokott gyors, taglózó hatását megtartotta, ugyanakkor a speciális mikro-kapszulázási technológiának köszönhetõen hatástartama növekedett. A lassú, fokozatos hatóanyag felszabadulás a repellens hatás meghosszabbodását is eredményezte. A mikro-kapszulák védik a hatóanyagot a nap ultraibolya sugarainak romboló hatásától, amely ugyancsak a hatékonyság és a hatástartam növekedését támogatja. A formuláció váltás másik következménye a magasabb hatóanyag tartalom és ezzel összefüggésben a felhasználási dózisok változása (1.táblázat).

A Karate Zeon növénykultúrák egész sorában alkalmazható:

Kultúra

Kártevõk

Dózis

Kalászosok

tetvek, vetésfehérítõ bogár,

0,15- 0,2 l/ha

Kukorica

kukoricamoly, kukoricabogár, bagolylepke hernyók

0,25-0,3

Napraforgó

levéltetvek, poloskák, molykártevõk

0,15-0,2

Szõlõ

Szõlõmolyok

0,15-0,25

Csonthéjasok

molykártevõk, cseresznyelégy,

0,2-0,3

Zöldségfélék (káposzta, paprika, paradicsom, uborka szabadföldi és hajtatott)

bagolylepke lárvák, levéltetvek,

0,2-0,4

Alma

almamoly, aknázómolyok, sodrómolyok, levéltetvek

0,2-0,3

Cukorrépa

lisztes répabarkó, répabolha, bagolylepke hernyók, levéltetvek

0,2

Repce, mustár

repce-fénybogár, repcebecõormányos, levéltetvek

0,15-0,2

Burgonya,

 Lucerna

levéltetvek,

 lomb és magkártevõk

0,15-0,2

Feketebodza

amerikai fehér szõvõlepke

0,3

A Karate Zeon összességében egy széle hatásspektrumú, mind a szívó és mind a rágó kártevõk ellen hatékony, gyors taglózó hatású, ugyanakkor tartamhatással is rendelkezõ piretroid típusú készítmény, amely az új formulációnak köszönhetõen egy korszerû, hatékony és egyben gazdaságos megoldás a rovarkártevõk elleni védelemben.