Napjainkban a zöldségtermesztésben, egy kevésbé látványos, de annál sokkal mélyrehatóbb, szemléleti és technológiai változásnak lehetünk tanúi.
A rendkívül éles piaci verseny, a fogyasztóknak a termékminõséggel szemben támasztott egyre magasabb igénye, a környzetvédelmi elõírások és elvárások szigorodása, az élesedõ gazdasági verseny, a termesztés globalizálódásából adódó versenykihívások, vagyis az ökonómiai és ökológiai feltételek szigorodása, egy új szemléletet alakított ki a zöldségtermesztésben, amit – nemzetközi gyakorlatban is használatos és elfogadott kifejezéssel - integrált termesztésnek nevezünk.
Az integrált technológiák terjedésével, az öntözés és a tápanyag-utánpótlás területén is jelentõs változások várhatók. A piacért vívott versenyben a termésmennyiség és a termésminõség mellett egy harmadik szempont is megfogalmazódott, ez a termesztés biztonsága. A melegigényes és a sok vizet igénylõ zöldségfajok termesztéséhez éghajlatunk nem tekinthetõ biztonságosnak, a kései és a korai fagyok, a bizonytalan csapadékviszonyok miatt gyakran, jelentõs terméskieséssel kell számolni, amit a nemzetközi, de már a hazai piac sem tud tolerálni. Az egyenetlen csapadékeloszlás miatt, a termesztés biztonságát korszerû, takarékos és hatékony öntözési formák bevezetésével lehet legjobban javítani.
Tekintettel arra, hogy a növények a vizet és a tápanyagokat együtt veszik fel a talajból, kézenfekvõnek tûnik ennek a két tényezõnek az együttes kijuttatása ill. adagolása. Az öntözési költségek, mindenek elõtt az öntözõvíz gyorsan emelkedõ ára miatt, a jövõben csak az olyan öntözési formák jöhetnek számításba, amelyekkel takarékosan és nagy pontossággal lehet a vizet a növények számára adagolni. Ilyen öntözési forma a mikroöntözés, amelynek – más országokhoz hasonlóan nálunk is – legnagyobb sikerrel a csepegtetéses formáját alkalmazzák a zöldségtermesztésben. Két jelentõs hátránya van ennek az öntözésnek a többi öntözési módhoz viszonyítva: jelentõs a beruházási költsége és csak jó minõségû vízzel üzemeltethetõ. A nagyobb beruházási költségek a víztakarékosságon keresztül gyorsan megtérülnek, viszont a vízminõséggel kapcsolatos feltételek nem kerülhetõk meg, különösen akkor, ha tápoldatozásra is használjuk a vizet (1. táblázat).
A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd mûtrágyák feloldása, és folyékony formában történõ kijuttatása, az eredményes és hatékony tápoldatozásnak több technológiai, mûszaki, elméleti és ökológiai feltétele van. A hagyományos és tápoldatos tápanyag utánpótlás közötti fontosabb különbségeket jól szemlélteti a 2. táblázat.
Az integrált zöldségtermesztésben a trágyamennyiség számítás célja egy mérleg szerinti tápanyag-utánpótlás, amely során a források (szerves és mûtrágya, talaj tápanyag-szolgáltató képessége, az öntözõvízzel szállított tápanyagok, a levegõbõl megkötött tápanyagok) és a veszteségek (növények által felvett, és a terméssel elvitt, továbbá a lekötõdõ és kimosódó tápanyagok) egyensúlyban legyenek. A számítás alapja az adott növény fajlagos tápanyagigénye (egységnyi termés elõállításához szükséges tápanyag-mennyiséget), és a talaj tápanyag-szolgáltató képessége. A tápoldatos termesztésben – és ebben eltér a hagyományos trágyázási formáktól - kisebb jelentõséggel bír a talaj tápanyag-szolgáltató képessége - csak indulásnál, azaz az alaptrágya mennyiségének kiszámításánál veszi figyelembe - a tápoldatozás során nem számolnak vele.
A mûtrágyák megválasztása – az eltérõ tápanyagigényû zöldségfajok és számos technológiai változat miatt - nagyon összetett, bonyolult, a termesztõ szakembertõl rendszer szemléletet követelõ feladat. A zöldségtermesztésnek, a szántóföldi növények termesztéséhez képest lényegesen nagyobb termelési értéke, lehetõvé teszi a speciális, a célnak jobban megfelelõ, drágább mûtrágya-készítmények használatát. Ugyanakkor az így számításba jöhetõ, különleges összetételû és minõségû mûtrágyák óriási választéka, és az erõsen cégérdekelt szaktanácsadás, magában rejti a súlyos tévedés veszélyét is. Egy alaposan átgondolt, a termesztés technológiával, fajtával és a környezeti feltételekkel egyeztetett tápanyagellátás csak a célnak megfelelõen kiválasztott mûtrágyakészítménnyel lehetséges.
Tápoldatozásra csak vízben tökéletesen - maradék nélkül – oldódó, ún. tápoldatozó mûtrágyák jöhetnek számításba. Ezekbõl a kereskedelemben meglehetõsen jó a választék, nemcsak a márkákban széles a kínálat (pl. Kemira mûtrágya család, Norsk Hydro Krystalon mûtrágya család, Agrosol’O vízben oldódó mûtrágya család, Universol, vízben oldódó mûtrágya család, Peters Professional vízben oldódó mûtrágya család, Poly-Feed mûtrágya család stb.), de összetétel vonatkozásában is minden igény kielégíthetõ, ugyanis a „mûtrágya család” fogalom 5-15 különbözõ N-P-K összetételû készítményt jelent, a legtöbb esetben mikro- és mezo- tápelemekkel is kiegészítve.
Aki már próbálkozott több komponensû tápoldat elkészítésével, az tudja, hogy milyen könnyen kicsapódhatnak a mûtrágyák, amelyek aztán nagy gondot okoznak azzal, hogy eltömítik a csepegtetõ testeket. A mûtrágyákat elõbb egy tömény oldat formájában feloldjuk, amit szaknyelven törzsoldatnak nevezünk. A törzsoldat megkönnyíti a mûtrágyák oldását, bekeverését, és lehetõvé teszi a pontos, automatikák által szabályozott kijuttatását. Készítésével kapcsolatban az alábbi fontos szabályokat érdemes megjegyezni:
- Törzsoldatot csak jó minõségû, lágy, alacsony sótartalmú vízbõl szabad készíteni (lásd 1. táblázat).
- Jelentõs mértékben megkönnyíti a kijuttatott mûtrágya mennyiségének és a töménység számítását, ha úgy készítjük a törzsoldatot, hogy a kijuttatásnál 100x kell hígítani.
- Az egyes mûtrágyákból ill. tápsókból külön-külön törzsoldatot készítsünk a kicsapódás elkerülése érdekében, és ezeket külön tartályokban tároljuk a következõ csoportosítás szerint
„A” Ca/NO3/2; salétromsav; KNO3; NH4NO3; vas
„B” foszforsav; K2SO4; MgSO4 és mikroelemek
„C” savtartály a pH beállításhoz
- 20-30 tömeg %-nál több a legjobb mûtrágyákból sem oldható fel! Ezt a mûtrágya igény számításánál, a bekeverõ tartályok méretezésénél jó tudni.
- Csak annyi törzsoldatot készítsünk, amennyi egy nap alatt elfogy. Túl sokáig ne hagyjuk állni, mert egyes komponensek kicsapódhatnak.
- A törzsoldathoz növényvédõ szert, növekedés szabályzó anyagokat nem szabad keverni!
- A törzsoldatot zárt, fénytõl védett helyen tartsuk.
A tápoldat készítés során különösen nagy figyelmet kell fordítani a tápoldat töménységére. Míg a növény bizonyos környezeti tényezõkkel szemben képes védekezni, egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és kevésbé jelentõs kémiai anyagokat, védekezik az alacsony és a magas hõmérséklet és páratartalom ellen, átmeneti tápanyaghiány esetén átépíti szervezetében a tápanyagokat, stb, addig a tápoldat töménysége, a magas koncentráció ellen „védtelen”, az a gyökérrendszeren keresztül közvetlen károsítja, de nemcsak károsítja, az egész tápanyagfelvételét és vízfelvételét, ezen keresztül az egész asszimilációt alapvetõen befolyásolja, lassítja, leállítja, a növényt károsítja, elpusztítja. A víz minõségétõl (EC értékétõl), a mûtrágyától, a növény fajtól és fejlettségétõl függõen 1,5-2,5 mS/cm legyen.
Csepegtetõ-tápoldatos öntözéssel termesztett növények toleranciája az egyes termesztési, technikai hibákkal és kedvezõtlen környezeti tényezõkkel szemben lényegesen kisebb, mint a hagyományos növénynevelési és trágyázási formák esetében. Ennek alapvetõ oka, az hogy a csepegtetõ öntözés hatására lényegesen kisebb gyökérzetet fejleszt a növény, amely töredéknyi mennyiségû talajt szõ át, mint az esõztetõ öntözéssel vagy öntözés nélkül termesztett növényeké. Arról nem is beszélve, hogy a gyökérzet a gyorsabban kiszáradó talajfelszín közelében helyezkedik el. Ezzel magyarázható az, hogy a lényegesen korszerûbb, a növények igényét magasabb szinten biztosító rendszer ellenére is gyakoriak a fejlõdési rendellenességek, a csepegtetõ öntözésre és a tápoldatozásra visszavezethetõ élettani zavarok. A fejlõdési rendellenességek jelentkezhetnek a növény valamennyi szervén, esetenként a kiváltó okokra egyértelmûen utaló tünetek formájában, de sokszor olyan elváltozások képében mutatkoznak, amelyek több, egy egész sor kiváltó tényezõre utalhatnak (3. táblázat).
A tápoldat mennyiségére vonatkozóan a legnehezebb pontos tanácsot adni. A szükséges vízmennyiséget alapvetõen a talaj nedvességtartalma, a hõmérséklet, a fényviszonyok, és a növény fejlettsége határozza meg. Ettõl függõen egy növény napi vízfelhasználása 0,2-0,3 litertõl 2-3 literig változhat. Mérvadó a növény hajtásának a színe, ha túl sötét, akkor vízhiánya van, ha nagyon kivilágosodott, akkor túl van öntözve.
1. táblázat. A tápoldat készítéséhez használt víz minõségi mutatói, csepegtetõ öntözés esetén
Mutató | Minõségi kategóriák | ||
jó |
még megfelelõ |
alkalmatlan | |
PH |
<7,0 |
7-8 |
8< |
EC / mS/cm / |
0,5-1,5 |
1,5-2,0 |
2,0< |
Oldott anyag / mg/l / |
500< |
500-1000< |
1000< |
szulfid / mg/l / |
<0,002 |
0,002-0,02 |
0,02< |
Cl -- / mg/l / |
<100 |
100-200 |
200< |
Mg ++ / mg/l / |
<50 |
50-100 |
100< |
SO4-- -- / mg/l / |
<100 |
100-250 |
250< |
HCO3-- / mg/l / |
<1,6 |
1,6-8,5 |
8,5< |
foszfor-összes
/ mg/l / |
<1,0 |
1,1-3,0 |
3.0< |
Fenolftalein lúgosság / Na% / |
<35 |
35-45 |
45< |
Összes lebegõ anyag / mg/l / |
<50 |
50-100 |
100< |
Mn / mg/ l / |
<0,1 |
0,1-1,5 |
1,5< |
Fe / mg/l / |
<0,1 |
0,1-1,5 |
1,5< |
Hidrogén szulfid / mg/l / |
<0.5 |
0,5-2,0 |
2,0< |
2. táblázat. A hagyományos és a tápoldatozó trágyázási módok összehasonlítása
Trágyázás technikája |
Tápoldatos technológia: |
Hagyományos trágyázás: |
tápanyagok kijuttatásának módja |
tápanyagok kijuttatása oldott formában történik |
víz és tápanyag adagolás különválik |
talaj induló tápanyagszintje |
alacsony induló tápanyagszint |
nagyadagú alaptrágya |
tápanyag-adagolás üteme |
folyamatos tápanyag adagolás |
„lökésszerûen” adott tápanyagok |
talaj tápanyagtartalmának jelentõsége |
csak részben számol a talaj tápanyag-tartalmával |
figyelembe veszi a talaj tápanyag-szolgáltató képességétét |
talajoldat töménységének alakulása |
kiegyenlített talajoldat töménység |
erõsen változó talajoldat töménység |
Klimatikus tényezõk jelentõsége a trágyázásnál |
figyelembe veszi |
figyelmen kívül hagyja |
Tünet |
Oka |
ritka, vékony, de hosszú, gyengén elágazó gyökérzet |
alacsony tápanyagtartalom, hideg talaj.
|
Barna, elszáradt gyökerek |
magas EC és tápanyagtartalom, súlyos vízhiány |
Elhalt gyökércsúcsok |
kalciumhiány |
külsõ gyökérszövet barna, a belseje fehér, felülete nyálkás |
levegõtlen talaj, túlöntözés. |
gyökér külsõ szövete barna, a belseje egészséges, fehér |
ammónia perzselés |
kevésbé elágazó, vöröses barna gyökérzet |
foszforhiány |
gyenge lomb növekedés, különösebb tünetek nélkül: |
alacsony tápanyagszínt, alacsonyhõmérséklet, nagyon magas páratartalom, fényhiány.
|
Haragos zöld levélzet |
magas EC, magas nitrogéntartalom, vízhiány. |
Alsó levelek sárgulnak |
nitrogén-, kálium-, esetleg foszforhiány. |
Fiatal levelek sárgulnak |
mezo- és mikroelemhiány. |
Bp. 2004. január 25.