A növények lehetséges termõképességének kihasználása csak akkor lehetséges, ha –sok más tényezõ mellett- a makro- mezo- és mikroelemek folyamatosan kielégítik igényeiket.
Bármely tápelem hiánya felboríthatja az enzimatikus reakciók egyensúlyát, megváltoztathatja a membránok áteresztõképességét, akadályozhatja a normális foto- és bioszintetikus folyamatokat, vagy megzavarhat más élettani funkciókat. Csak a harmonikus táplálás biztosítja a növények megfelelõ növekedését, fejlõdését, javítja általános kondíciójukat, ami növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet is (Pethõ, 1993).
Sárdi, in: Füleky, (1999) szerint a szerves trágyák használatának csökkentése, a mûtrágyák arányának és mennyiségének helytelen adagolása gyakran tápanyag-ellátási zavarokat, hiánytüneteket, illetve mérgezést okozhatnak. A tápanyag utánpótlásakor nem csak a tápelemek mennyiségét, hanem arányait és kölcsönhatásait is figyelembe kell vennünk, mivel egyes elemek akadályozzák, vagy fokozzák a másik felvételét (lásd 1. táblázat).
/Horinka, T. 2000. nyomán/
K « NH4 |
P « FE |
CA ® NH4 |
CU ® MO |
K « MG |
P « ZN |
B ® CA |
B ® MO |
K « NA |
FE « ZN |
MG ® MN |
CL® NO3 |
K « CA |
FE « MN |
MG ® NH4 |
CL ® P |
Jelmagyarázat: « bármelyik elem túlsúlya akadályozza a másik felvételét
® a baloldali elem túlsúlya akadályozza a másik felvételét
A talaj mikroelem-tartalma a növények számára csak részben használható, többek között a talaj típusától, pH-értékétõl, vízháztartásától függ (Jakab, S. 1996.). A felvett elem mennyisége és típusa, hasznosulása gyakorlatilag minden biotikus és abiotikus tényezõ függvénye (Szûcs, E. 2004.), sõt a formula sem mindegy! Erre legjobb példa a nitrogén karbamid formája. A karbamidot (CO(NH2)2) gyökéren keresztül közvetlenül nem tudják felvenni a növények (csak átalakítás után, amit a nitrifikáló baktériumok végeznek), lombon keresztül viszont nagyon gyorsan és hatékonyan (Horinka, T. 2000.).
A mikro, és egyes makroelem (pl. kalcium) hiányok gyors és hatékony megszüntetésének egyik legkorszerûbb módszere a lombtrágyázás.
Lombtrágyázásnak nevezzük azt az eljárást, amikor a tápsókat oldat formájában a levélzetre juttatjuk. Pecznik (1976) véleménye szerint levéltrágyázást csak kiegészítõ trágyázásként alkalmazzuk, mivel így csak kis mennyiségû tápanyagot lehet a növénybe bejuttatni. A lombtrágya nem helyettesíti, csak kiegészíti az alaptrágyázást és növeli annak hatékonyságát. Ennek ellenére a jó minõségû talajokon nem ritka, hogy nem végeznek telepítés elõtt teljes területû tápanyag-feltöltést, a tápanyag-utánpótlást tápoldatozással és lombtrágyázással oldják meg.
A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás elõnyei a következõk:
a tápanyagok felvétele levélen keresztül
A tápanyagok felvétele levélen keresztül az ioncsere és a tápanyagok aktív abszorpciója révén valósul meg (Pecznik, 1976. in Papp 1979). A levélre jutott tápanyagok felvétele a kutikula folytonossági hiányain áthaladva az epidermiszen keresztül jut a szövetekbe. A levél fonákán intenzívebb a tápanyagfelvétel, mert ott a kutikula vékonyabb. A levél korával csökken a kutikula áteresztõ képessége, így a fiatalabb levelek tápanyag felvétele kedvezõbb. A levélen keresztül történõ tápanyagfelvétellel kapcsolatban eltérõ a kutatók véleménye. Egyesek véleménye szerint, helyettesítheti a gyökéren keresztül történõ tápanyagfelvételt, sõt, a levélen keresztül felvett tápanyagok gyorsabban alakulnak át szerves anyagokká, amelyek eljutnak a növények különbözõ részeibe. Mások elvetik a lombtrágyázás hatékonyságát, azt vallják, hogy ilyenkor csak a levél tápanyagtartalma növekedik meg, és a tápanyag nem jut el a növény többi részébe. Ezenkívül, a megtermékenyítés és a terméskötõdés eredményei gyengébbek, a hozam alacsonyabb, mint a gyökéren keresztül alkalmazott tápanyagellátás alkalmával. A kutatók harmadik csoportja szerint a lombtrágyázás hatékonysága jelentõs mértékben függ a talaj pH-értékétõl. Lúgos talajon a kisebb mikroelemhiányt hatékonyabban tudjuk pótolni lombtrágyázással. A lombtrágyázás elkerülhetetlen, ha sürgõs beavatkozásra van szükség. A semleges és savanyú talajokon akkor ajánlható, ha a vegetáció második felében nem esik az esõ, emiatt a tápanyagfelvétel csak a levélen keresztül lehetséges Ez azzal magyarázható, hogy a leveleket borító kutikulát viaszréteg fedi, amely megzavarja a tápanyagfelvételt. Ezért csak olyan esetben alkalmazzák a lombtrágyázást, amikor kismértékû tápanyaghiány van, vagy pedig sürgõs beavatkozásra van szükség. A nagyobb tápanyaghiány pótlására alkalmasabb a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel. Az ionantagonizmus érvényes a levélen keresztül történõ tápanyag felvételkor is.
a lombtrágyák hatásmechanizmusa
A levelekre jutatott ásványi anyagok adszorpciójában és transzlokációjában ugyanazok a törvényszerûségek és transzport-mechanizmusok mûködnek, mint a gyökérsejtekben (Mackov in: Tóth, 1997).
A levélen keresztüli tápanyagfelvételt a levélzet felületén kialakult kutikuláris viasz és a kutikula réteg többé-kevésbé gátolja. A fiatal leveleken a kutikularéteg összefüggõen kialakulhat a sztómák fölött éppen úgy, mint az epidermisz sejteken. A levél növekedése folyamán az összefüggõ kutikularéteg elõször a sztómáknál szakad meg, késõbb a sztómák körüli szõrképletek bazális sejtjeinél is. Ezek a szõralapok a víz és a vízben oldott tápanyagok belépéséhez közvetlen pályaként szolgálnak, fõleg a fejlõdési stádium kezdetén. A sztómák szerepe az oldott anyagok felvételében kevésbé jelentõs (Pecznik, 1976).
A kutikula a hidrofil anyagok számára átjárható. A kationok és a nem ionos oldott anyagok jelentõsen nagyobb mértékben átjuthatnak rajta, mint az anionok, melyeknek cseréje kisebb mértékû (Szirtes, 1988).
A fiatal leveleknél a befelé irányuló behatolás csaknem kizárólag a kutikulán keresztül történik. Idõsebb leveleken inkább a sztómákat övezõ régiókra tevõdik át, a záró- és melléksejtekre, a szõrbázisokra és a mirigypórusok szõrképleteire. Levéltrágyázáskor arra kell törekednünk, hogy a penetráció alternatív pályáinak mindegyike mûködjék. A sztómanyílásokon keresztüli belépés növelése, felületaktív anyagok alkalmazásával és a porlasztás finomságának növelésével lehetséges.
A kutikulán keresztüli penetrációt az ökológiai tényezõk döntõen befolyásolják. Ezek közül legfontosabbak a kutikula nedvesítõ-képességét meghatározó idõjárási tényezõk, valamint az endogén napi ciklus, amely este és éjjel a legnagyobb. A levegõ nagyobb páratartalma esetén egyrészt jobb a kutikula nedvesedõ képessége, másrészt a permet kevésbé párolog, hosszabb ideig marad a levélen, ami a bejutás szempontjából kedvezõ. A hõmérséklet is befolyással van mind a szervetlen-, mind a szerves anyagok továbbjutására. A hõmérséklet emelkedése gyorsítja a folyamatokat, de a kalcium továbbjutására nincs hatással (Pecznik, 1976).
az ásványi anyagok jelentõssége a gyümölcstermesztésben
Az ésszerû és „még elegendõ” tápanyagutánpótlás alapja a növény tápanyagigényének ismerete különbözõ fejlõdési, illetve fenológiai szakaszokban. /E témát illetõen ebben a szaklapban Szûcs Endre cikkeibõl meríthet bõvebb tudásanyagot az olvasó/. A kellõ ismeretek hiányában a lombtrágyázási eljárás eredményessége véletlenszerû, sõt hatása káros is lehet.
Nitrogén
A nitrogén a fehérjék és a nukleinsavak egyik legfontosabb „alapanyaga”. Nélkülözhetetlen az aminosavak szintézisében, amelyek a gyümölcsfák termékenységének fenntartásában jutnak kiemelkedõ szerephez. Azok a gyümölcsfák, amelyekbõl hiányzik a prolin, nagyfokú pollensterilitás jellemzõ. A nitrogén részt vesz a klorofill, valamint a hím és nõi virágszervek kialakításában, biztosítja a jobb megtermékenyülést és a gyümölcskötõdést, növeli a termés szárazanyag-tartalmát. Elõnyösen befolyásolja a termõrügyek differenciálódását.
A gyümölcsfák a nitrogént NH4+-és NO3--ionok formájában vehetik fel. A savanyú talajon az ammónium-tartalmú mûtrágya toxikus lehet. Ebben közrejátszik a mûtrágya savas hidrolízise is. Ahol a pH érték 8,5 felett van, az ammónium-tartalmú mûtrágya jobban lehetõvé teszi a gyümölcsfa kiegyensúlyozott metabolizmusát, míg a savanyú talajon a nitrátok felvétele könnyebb. A vizsgálatok azt igazolják, hogy a nitrátok elõnyösebbek az anyagcsere-folyamatokban, mert az amino-csoporttá redukálódásuk alkalmával felszabadult oxigén a szénhidrátokat savakká oxidálja, amelyekbõl aminosavak keletkeznek.
A nitrogénhiány az alacsony humusztartalmú homoktalajokra jellemzõ, de akkor is felléphet ha a víz hosszabb ideig levegõtlenné teszi a talajt (1. ábra).
1. ábra: Nitrogénhiányos õszibarackfák gyenge homoktalajon, a belvíz levonulása után.
Nitrogénhiány miatt a hajtások fejlõdésükben visszamaradnak, kevés és fejletlen virágrügy differenciálódik, a levelek aprók lesznek, sárgulnak, késõbb piros vagy sárga foltosak, a gyümölcsök aprók, íztelenek, rosszul tárolhatók (2. ábra). A levelek korábban lehullanak. Nitrogéntartalmú lombtrágyával a tünet megbízhatóan megszüntethetõ.
Nitrogénbõség esetében a növények szövetszerkezete laza lesz, emiatt csökken az ellenálló-képességük betegségekkel, mechanikai hatásokkal és a faggyal szemben. Sérülékeny, romlékony lesz a gyümölcs.
2. ábra: Nitrogénhiányos cseresznye
Foszfor
A foszfor a növényekben szerves és szervetlen vegyületek formájában fordul elõ. Egyik szerves alakja a fitin, amelyben, mint raktározott tápanyag van jelen. A lecitin a protoplazma felépítésében vesz részt. Kis mennyiségben az amilopektinhez kötõdik. Enzimek hatására a különbözõ szerves anyagokból foszforsav szabadul fel, amely nukleoproteidek képzésében vesz részt. A nukleoproteidek beépülnek a sejtosztódás során keletkezett sejtmagba, annak jelentõs részét képezik, ezért a foszfor a merisztémaszövet képzésében, a növények szabályos növekedéséhez kiemelten fontos jelentõsségû. Jelentõs szerepet tölt be a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjében, a sejtek energiaforgalmában, oxido-redukciós folyamatokban. Elegendõ mennyiségû foszfor jelenlétében a növényben található nitrogén nagyobb hányada vesz részt a fehérjék szintézisében. A foszfor szervetlen alakját túlnyomórészt a kalcium, magnézium és a kálium foszfátjai képezik.
A talajban a foszfor szerves és szervetlen kötésben fordul elõ. A növények a H2PO4- és a HPO4-2-ionokat veszik fel. Savanyú talajon a vas és az alumínium, a meszes talajon a kalcium akadályozza a foszfor felvételét. Magas hõmérsékleten a növények könnyebben veszik fel a foszfort. A nedves talajban a foszfor diffúzióval terjed, meglehetõsen lassan mozog, évente mintegy néhány cm-t. Száraz talajból a növény nem tudja felvenni a foszfort. A mikorrhizzák szabályozzák a foszfor felvételét: ha túl sok van a talajban, akkor megakadályozzák az abszorpcióját, ha pedig kevés, akkor megnövelik a mennyiségét.
Foszforhiány következtében rövid és vékony hajtások, kevesebb virág és termés fejlõdik, a virágzás késik. A levelek kicsik és sötétzöldek vörös foltokkal, nagymértékû foszforhiány esetén le is hullanak. Hazánkban a foszforhiányos növények ritkaságszámba mennek, ezért lombtrágyázásos pótlására rendszerint nincs szükség.. Öntözött homoktalajokon elõfordulhat, hogy toxikus mennyiségû foszfor jut az arra érzékeny gyümölcsfákba. Ilyenkor megáll a fejlõdés, nagyobb mérgezés esetén a levelek perzselõdnek.
Kálium
Legtöbb kálium a merisztéma-sejtekben és általában az intenzív növekedésben lévõ vegetatív növényi részekben koncentrálódik. Túlnyomórészt a sejtnedvben található, ahol az ozmotikus potenciál fenntartásában vesz részt. Számos enzim mûködését, aminosavak és fehérjék képzõdését irányítja. Szabályozza a növények vízforgalmát: elegendõ kálium jelenlétében a növények kevesebb vizet párologtatnak. Fokozza a növények ellenállóképességét a betegségekkel, kártevõkkel és a faggyal szemben a szénhidrátforgalom szabályozása következtében.
A kálium a talajban 99 %-ban szervetlen kötésben található, felvételét a pH érték nem befolyásolja, mégis 8 pH körül akadályozottá válik a kálium felvétele, mert ennél a kémhatásnál túlsúlyba kerülnek a kalcium-ionok (lásd 1. táblázat). A talaj nedvességtartalmának gyakori változása és a hõmérséklet ingadozása növeli a felvehetõ kálium mennyiségét. A kálium évente néhány 10 cm-t tesz meg a talajban (talajtípustól függõen), ezért a talaj felszínére szórt kálium 40 cm mélységben nem érezteti hatását.
Hiányában dehidratálódik a plazma, anyagcsere-zavarok lépnek fel. A levelek szélén nekrotikus foltok keletkeznek. A gyümölcs mérete kicsi lesz, és nem alakul megfelelõen a cukor/sav arány, ez rontja a gyümölcs izét, zamatát (3. ábra).
A káliumklorid (KCL) általában, mint lombtrágya nem jöhet szóba a növények klórérzékenysége miatt, helyette a káliumszulfát (K2SO4), vagy a könnyen hasznosuló káliumnitrát (KNO3) tartalmú lombtrágyákat ajánlják a szakemberek.
3. ábra: Káliumhiány tünetei meggyleveleken
Kalcium
A kalcium, fõleg a xilémben vándorol, csak kevés jut be a háncsba, hídképzõként szerepel a sejtfalban és a sejthártyában, szilárdítja a sejtfalat, valamint zsugorítja a plazmalemmát. Szállítása is fõleg az apoplazmában történik. Csökkenti a nátrium passzív membrántranszportját, ezért a növények sótûrésében fontos szerepet játszik. Fokozza a termések tárolhatóságát, mert a pektinhez kapcsolódva jobb szerkezetet alakít ki. A transpiráció fokozásán keresztül a kalcium felvétele is jobb lesz. A bórral együtt, elõsegíti a pollen csírázását.
A talaj szerkezetét a kalcium kedvezõen alakítja. A növény akkor sem vesz fel több kalciumot, mint amennyit be tud építeni a szervezetébe, ha a talajban túl sok van belõle, feleslegben viszont jelentõs antagonista.
Hiányában a gyökerek nem fejlõdnek, és a hajtáscsúcsok elrohadnak. Almán a különbözõ foltosodások, húsbarnulás jelzi hiányát (4. ábra).
A kalcium hiányát a talaj meszezésével tudjuk megakadályozni, illetve kalciumtartalmú lombtrágyázással a kötõdés kezdetétõl betakarításig folyamatosan.
4. ábra: Húsbarnulásos (pufikos) alma
Magnézium
A magnézium a klorofill porfirinvázának központi atomja, kapcsolatban áll a fehérjeszintézissel. Szerepet játszik a szénhidrátok képzésében és forgalmának szabályozásában. A káliumhoz hasonlóan növeli a növények faggyal és betegségekkel szembeni ellenállóképességét. Könnyen mozog a növényben, több enzimreakciót szabályoz. A kalciumhoz hasonlóan a pektinhez kötõdik, és arról leválva kapcsolódik az enzimatikus reakciókhoz. A növény vízháztartásában is fontos szerepet játszik.
Magnéziumhiány léphet fel káliumtöbblet hatására, illetve egyre gyakoribb a nagy tõszámú (intenzív) gyümölcsültetvényekben. Hiánya esetén a klorotikus levelek nekrózisa figyelhetõ meg, majd az idõsebb levelek lehullanak (5. ábra). A gyümölcsfáknál jellemzõ a feltûnõ „felkopaszodás”. Almánál kicsi lesz a gyümölcs, az érés nem a szokásos idõben történik, a termés nem jóízû. A túl sok magnézium kalciumhiányt okoz a növénynél, és kalciumhiány tünetei jelentkeznek. Magnézium tartalmú lombtrágyákkal a magnézium hiánya hatékonyan megszüntethetõ.
5. ábra: Súlyos magnéziumhiány tünete birs leveleken.
Mikroelemek
Vas
A vas redoxi folyamatokat szabályoz, ezenkívül elõsegíti a magnézium beépülését a porfirin vázba, mennyisége meghatározza a klorofill mennyiségét. A gyümölcsfák protonkiválasztással fokozzák a vas mobilitását, és a plazmalemma külsõ felületén redukálják. A növény az így keletkezett kétvegyértékû vasat veszi fel, amelybõl, ha túl sok van, nemkívánatos redukciós folyamatokat indít el, ennek következtében káros szabad gyökök keletkeznek. A vas felvételét akadályozza a talaj magas pH értéke és a túl sok foszfor..
Hiányában a nitrogén és a magnézium hiányhoz hasonló a tünet, a levelek sárgulnak. Mivel a vas nem reutalizálódó elem, ezért elõször a hajtáscsúcsi fiatal levelek sárgulnak (6. ábra). Hiánya lombtrágyázással gyorsan pótolható.
6. ábra: Vashiány tünete almaleveleken.
Mangán
Szabályozza a magnézium beépülését a klorofillba. Jelentõs bizonyos oxido-redukciós folyamatokban, a nitrát-átalakulásban, a fehérjeszintézisben, az aszkorbinsav képzésében és a szerves anyagok szintézisében. Több enzim fontos alkotórésze. Mangánban gazdag talajon is elõfordulhat mangánhiány, amit a mangánoxidáló baktériumok okoznak. Magas pH értéknél, túlmeszezéskor, magas Ca/K arány esetén is felléphet hiánya.
Hiányában az erek között sárgul a levél, erõsebb hiány esetén a levélszélek sárgulnak, amely átterjed a fõérre. Kedvezõtlenül hat az íz- és zamatanyagok kialakulására.
Mangántúlsúly a savanyú talajokon léphet fel, ahol a kalcium kevés, vagy teljességgel hiányzik. A mangántoxicitás úgynevezett kéregelhalásban nyilvánul meg, amely a törzsön, vázágakon és a terméseken jelentkezik A floem nekrózisa gyûrûk formájában figyelhetõ meg. A mangántoxicitást meszezéssel szüntethetjük meg. A mangánhiányt mangán-szulfáttal történõ permetezéssel elõzhetjük meg.
Cink
A cink számos enzimet aktivál, és részt vesz azok összetételében. Hatására több fehérje, ribonukleinsav és auxin képzõdik, ezáltal a növények növekedésére hat. Megnöveli a membrán áteresztõképességét, a növény szárazságtûrését, a baktériumos és gombás betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Fokozza a fotoszintézist, a virágkötõdést. Felvehetõsége csökken a meszes talajokon. Hiánya a gyümölcsfáknál a hajtások törpe szártagúságát, ecsetágúságot okoz, amely az auxin alacsony koncentrációjával magyarázható. Kevés termés kötõdik, a levelek, termések idõnként lehullanak. A cinkhiány kifejezettebb olyan területen, ahol rövidebbek a nappalok, és általában felhõsebb az ég, mint olyan területen, ahol hosszabbak a nappalok, és gyakrabban süt a nap (Pejkiæ, 1996.). A cinkhiány cink-szulfátos lombtrágyázással hárítható el (7. ábra).
7. ábra: Cinkhiány tünete almahajtáson.
Bór
A serkenti az oxido-redukciós folyamatokat, számos enzim mûködését, valamint a gyümölcsfák légzési folyamatait. Hatással van a sejtosztódásra, a merisztémasejtek keletkezésére. Befolyásolja a cukrok és a fehérjék szintézisét. Bór jelenlétében cukor-észterek keletkeznek, amelyek megakadályozzák a cukrok polimerizációját, így szerepet játszanak a gyümölcsök cukortartalmának alakulásában. Az auxinok szintéziséhez nélkülözhetetlen, kedvezõen hat a virágzásra, a pollentömlõ csirázását és a virágkötõdést segíti. Elõsegíti a kalcium, a vas, a magnézium és a víz jobb felvételét. Szabályozza a K/Ca arányt, tehát a gyümölcsök eltarthatóságát befolyásolja.
A pH növekedésével növekszik az adszorpciós komplexuson megkötött bór mennyisége. A változó kiszáradás és hõmérséklet ingadozás kedvez a bór megkötésének. Amennyiben magas a növény kalcium és nitrogén tartalma, növekszik a bór-szükséglete, ugyanakkor a talaj kalcium-, nitrogén- és kálium tartalma csökkenti a bór felvételét.(Klosowski, 1974, in Pejkiæ, 1996.)
Hiánya a gyümölcsfáknál virágelhullást és terméskötõdési zavarokat okoz. Az almánál torz gyümölcs fejlõdik, amely már a fán barnafoltos lesz, fás szövetek alakulnak ki a magház körül, és a gyümölcs rossz ízû. Erõs bórhiánynál a levelek deformálódnak, bepördülnek, az erek sárgulnak, majd lehullanak, a szállítószövetek elhalnak. A fiatal hajtások sok rügyet és levélrozettát fejlesztenek. A fiatal levelek nagyon aprók, az internódiumok rövidek.(Chandler, 1941. in Pejkiæ, 1996.). Amennyiben a levelek bórtartalma 45-55 ppm-nél több, akkor toxikus tünetek jelentkeznek. Az alma levélerei megsárgulnak, a terméseken különbözõ elszínezõdések jelentkeznek. A tünetek jelentkeznek a hajtásokon, vesszõkön, vázágakon, ahol a fa kérge repedezik (Kim, 1983. in Pejkiæ, 1996.) A bórhiány megszüntetését lombtrágyázással vagy bórax talajba történõ kijuttatásával oldhatjuk meg.
Réz
Elõsegíti a magnézium klorofillba való beépülését, oxigénátvivõ szerepe van, több enzim alkotó része. Részt vesz az antocianinok szintézisében, a kloroplasztok keletkezésében. Kedvezõen befolyásolja a nitrogénvegyületek anyagcseréjét, ezáltal hat a fehérjék és a nukleinsavak mennyiségére. Hatására nagyobb keményítõszemcsék keletkeznek a pollenben, és ez megnöveli a pollen leválását, ezáltal a pollen termékenyítõképességét.
A réz a legkevésbé mobil elem a talajban. A láptalajokon a humuszanyagokon létrejött rendkívül erõs kelátkötés miatt felléphet a réz hiány. Nitrátokkal és kálium-kloriddal történõ trágyázás elõsegítik a réz oldódását. Savanyú talajokon oldódik, meszes talajokon kicsapódik. A homoktalajok réz tartalma kimosódással is csökkenhet. A rezet az oldható foszfátok is kicsapják.
Hiányában a gyümölcs cukor-, sav- és C-vitamin tartalma kedvezõtlenül kicsi lesz. Almánál a hajtások elhalnak, és jóval kisebb lesz a termés. Vízhajtások, terméketlen hajtások alakulnak ki, amelyeken kisebb levelek fejlõdnek (Smith és Tomas, 1978. in Pejkiæ, 1996.). A réz hiányát réztartalmú lombtrágyákkal és réztartalmú növényvédõ szerekkel pótolhatjuk.
Irodalomjegyzék:
Füleky, Gy.: Tápanyag-gazdálkodás. Mezõgazda Kiadó Budapest, 1999.
Papp, J. :1979.Gyümölcsösök talajmûvelése és tápanyagellátása. Mezõgazdasági Kiadó Budapest, 1979.
Pecznik, J. (szerk.):. Levéltrágyázás. Mezõgazdasági Kiadó Budapest, 1976.
Pejkiæ, B.: Ðubrenje voænjaka. Beograd, 1996.
Pethõ, F.: Alma. Mezõgazdasági Kiadó Budapest, 1984.
Horinka, T.: Tápoldatozás a kertészeti termesztésben. Kemira Agro Hungary Kft., 2000.
Szûcs, E.: Gyümölcsnövények tápanyagellátása. Agro Napló VIII. 2004/4 72-74., Sziget-Agro-Média Bt. 2004.