MENÜ

Takarmányozás

Szakfolyóirat > 2004/3 > Takarmányozás vitaminok broiler Takarmányozás

A vitaminok szerepe a broiler takarmányozásban

A vitaminok olyan, viszonylag kis molekulasúlyú szerves vegyületek, amelyek az anyagcsere folyamatokban nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. A vitamin elnevezés az elsõként felfedezett tiaminból (B1-vitamin) ered, ahol az amin jelzõ az amino csoportra utal, a vit képzõ pedig a vital (életfontosságú) szóra. Az élõ szervezetek anyagcseréjének folyamatos feltérképezését, megismerését követõen egyre több olyan, a szervezet számára fontos kis mennyiségben elõforduló anyag került felfedezésre, amelyrõl már a felfedezés pillanatában vagy késõbb kiderült, hogy a vitaminok közé sorolható. A vitaminokat általában klasszikus módon nagybetûvel, néhány esetben a betût számmal kiegészítve jelölik. Manapság az elnevezésben egyre inkább terjed a kémiai szerkezetre vagy a funkcióra utaló elnevezés. A vitaminok mennyiségét vagy nemzetközi egységben, (NE, IU, IE) vagy a gramm tört részében mili- vagy mikrogrammban (mg, μg) adják meg.