MENÜ

OLIMAC DRAGO, AZ „INTELLIGENS” KUKORICA CSÕTÖRÕ ADAPTER !

Oldalszám:
2014.06.24.

A kukorica csõtörõ adapterekkel szemben ma a gazdálkodók igen sokrétû elvárásrendszert fogalmaznak meg, jogosan! Eszerint a kukorica csõtörõ adapter

  • legyen könnyû - de erõs; egyszerûen és gyorsan lehessen vele vonulni !
  • eltérõ viszonyok között is optimálisan terhelje le a kombájnt !
  • jól, s ha lehet automatikusan alkalmazkodjon a betakarítandó kukorica állomány változásaihoz. (szár és csõméret, termésátlag, stb.)
  • ne legyen érzékeny a gyomokra, a sortáv eltérésre, a megdõlt kukoricára !
  • a betakarítással egy menetben - alászántásra alkalmas minõségben - alacsony tarlóval végezze el a kukoricaszár és ha van, a gyomok felaprítását a sorban és a sorközben is !
  • legyen üzembiztos, könnyen kezelhetõ/karbantartható, hosszú élettartamú
  • ha lehet, kis veszteséggel legyen képes betakarítani a napraforgót is !


Örömmel jelenthetjük, hogy az OLIMAC DRAGO „intelligens” kukorica csõtörõ adapterek igen magas színvonalon teljesítik ezeket az elvárásokat, s ezt FVM-MI mínõsítése és az elmúlt 2 év hazai tapasztalatai is igazolták!

Hogyan teljesítik az OLIMAC DRAGO adapterek ezeket a feltételeket !?

1./ Az OLIMAC DRAGO adapterek önhordó, hegesztett rácsszerkezetû vázzal készülnek, amelyek így 10-20 %-al könnyebbek mint vetélytársaik, miközben szilárdságuk nagy! Ez különösen a rossz minõségû (Pl.föld) utakon való vonulásnál jelent kisebb sérülési kockázatot, de célszerû esetben lehetõvé teszi nagyobb sor számú ( 4/6-6/8-8/12 soros) a kombájn áteresztõképességét optimálisabban leterhelõ adapterek használatát is.

Az 5-6-7 és 8 soros adapterek hidraulikusan összecsukható kivitelben is készülnek, s ezek nagyon elõnyösek a bérvállalkozások és a sokat vonuló nagyobb méretû üzemek számára, hiszen a 3 m-es vonulási szélességre néhány perc alatt összecsukható az adapter. Ezzel jelentõs, -munkával hasznosítható- mellékidõ takarítható meg, s a vonulás sötétben is biztonságos !

2./ Az Olimac Drago adapterek igen kiválóan alkalmazkodnak az üzemeltetõ kombájnok teljesítményéhez, mivel extra hosszúságú késes törõszer-kezetükkel más adaptereknél 20-25 %-al nagyobb munkasebesség, így területteljesítmény elérését teszik lehetõvé. Ezzel a csõtörõ kapacitással a legelterjedtebb.nagyobb kombájnok is megfelelõen leterhelhetõek. A mintegy 0,5-1 mm-es réssel dolgozó késes törõszerkezetnek köszönhetõen az adapter a szárat már lehúzás közben bevágja a nóduszok között, így könnyebb a zúzás, s a szár elbomlása is gyorsabb, hiszen a víz be tud hatolni a szár belsejébe !

3./Az Olimac Drago csõtörõ adapterek egyedülállóan extra szabadalmazott

szolgáltatása az az új fejlesztésû törõléc állító automatika, amely szellemesen és biztonságosan oldja meg, hogy az adapter soronként, automatikusan és minden pillanatban optimalizálja a törõléc távolságot az éppen betakarított kukorica szárvastagság-méretének megfelelõen, megakadályozva a forgók-ban, vagy más táblafoltokon termett kisebb csövek elvesztését, vagy a törõhengerek közti szétmorzsolódását ! Ez a kitûnõ egység, akár a csõveszteség 70-90 %-ának a keletkezését is megakadályozza !

4./ A gazdálkodók körében - különösen a dél dunántúli régiókban - egyre nagyobb problémát okoz az amerikai kukoricabogár kártétele, s a fertõzés nyomán kialakult szárdõlés ! Az Olimac Drago adapterek igen lapos, mindössze 18o-os talajrahelyezési szögük következtében alapkivitelben is jó hatásfokkal emelik fel a megdõlt szárakat, de a kétoldali opciós hajtott emelõcsigákkal, a legnehezebb helyzetekben is eredményesen dolgozhatnak .

5./ Olimac, a hatékony szárzúzás terüleletén is egyedülállót alkotott szabadalmazott álló+lengõ-késes szárzúzó egységével. A speciális hajtómûrõl mûködtetett, s késekkel felszerelt lehúzó hengerek alá azok feléig benyúló zúzókések, 2.500 1/min fordulatszámmal, a talajjal párhuzamosan, ellen-késsel szemben forognak. Mivel a rendkívül lapos adapter akár a földön csúszva, talajkopírozó egységgel is dolgozhat, a zúzókések mindössze 10 cm tarlómagassággal is képesek felaprítani a kukoricaszárat és a sorközben levõ esetleges gyomokat, vagy elfekvõ szárakat egyaránt ! Az Olimac Drago adapterek egyaránt hatékonyan és jó minõségben zúzzák a nagy tömegû zöld és száraz kukoricaszárakat is és nem érzékenyek a nagyobb gyomtömegre sem, mivel a késes törõszerkezet ÖNTISZTÍTÓ !

6./A Drago adapterek hajtásrendszere a rendkívül átgondolt tervezés eredményeképpen egyszerû, minden lényeges elemét biztonsági kapcsolók védik. Az adapteren alkalmazott hajtómûvek olajkenésûek, így napi karban-tartást csupán héhány csapágyon kell elvégezni, s természetesen az esetleges javítások is könnyen végrehajthatóak.

7./ A legtöbb kukorica csõtörõ adapter, csak óriási, ( akár 10 %-os ) veszteség mellett képes a napraforgó betakarítására. Olimac, a napraforgó betakarítási problémára is frappáns megoldást talált egy egyszerû betétkés alkalma-zásával. A lapos talajra helyezési szögnek és az álló betétkésnek köszönhetõen ezek az adapterek 1,5-3% veszteséggel képesek a napraforgó betakarítására, így kisebb (100 ha alatti) napraforgó területek esetén nem szükséges napraforgó betakarító célgépet/adaptert vásárolniok !

Olimac tagadhatatlan elõnye még, hogy specializált gyártó, aki évente 600-800 db adaptert gyárt, s speciális ismereteibõl és tapasztalataiból szeretne megélni, s abból minél többet átadni Önöknek. Ön egy-két hét alatt hozzájuthat új adapteréhez ! Hasonló okból az alkatrész ellátás is biztonságos, hiszen nincs kitéve a részegység és alkatrész beszállítók késedelmének, amely oly sok olaszországi termék közös problémája.

Ne feledje, az Olimac Drago adapterekkel nagyobb teljesítménnyel, kisebb veszteséggel és jobb minõségben dolgozhat, tehát költségeket takaríthat meg, amely önnek hosszú távon termel jelentõs nyereséget ! Várjuk Önt az „AGRO+MASHEXPÓ” „A” pavilonjában, hogy megismerhesse gépünket !