MENÜ

Hátrány lesz az EU-ban a magas hazai tömegtakarmány-költség

Oldalszám: 117
2014.06.25.

Mezőgazdasági szakmai rendezvényeket szerveznek márciusban, az ország 10 különböző pontján.

„A kiváló minõségû tömegtakarmány és a gazdaságos takarmányozás” címet viseli az az országos rendezvénysorozat, amelyet az Alltech Hungary kft. bocsátott útjára február utolsó hetében. Március végéig mindösszesen 10 különbözõ helyszínen kerül megrendezésre az esemény annak érdekében, hogy a termelõk kellõen feltudjanak készülni az Európai Uniós csatlakozás utáni változó helyzetre

A félnapos szakmai konferenciákra helyi és környékbeli mezõgazdászok, tejtermelõk, állattenyésztõk és szövetkezetek képviselõi kapnak meghívást. A résztvevõk Dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem Ökonómiai Tanszékének adjunktusának elõadásában a magyar tejtermelés nemzetközi versenyképességérõl kaphatnak átfogó képet, a költségszerkezet tükrében.

Dr. Borbély szerint, számos kutatási eredmény ismeretének tükrében megállapítható: annak ellenére, hogy a tejárbevétel nem marad el az uniós átlagtól a vizsgált magyar üzemek nem tudnak nyereséget termelni a magas költségszint miatt. Ez utóbbi miatt egyértelmûen a takarmányköltség tehetõ felelõssé. Az Unióban legdrágábban termelõ olasz gazdák takarmányköltségénél a magyar fajlagos érték 7 Forinttal több, a volt kelet-német szövetkezeteknél pedig csaknem 15 Forinttal.

"Amíg nem tudják a magyar nagyüzemek a takarmánygazdálkodásuk, ezen belül a tömegtakarmányok helyzetét rendezni, addig behozhatatlan költséghátrányba kerülnek a kibõvült Unió piacán" - véli az Adjunktus.

Dr. Orosz Szilvia, a Szent István Egyetem Takarmányozástani tanszékének elõadója a tömegtakarmányok laboratóriumi vizsgálatába vezeti be az érdeklõdõket. Emellett, a szakember részletes tájékoztatást nyújt a mai mezõgazdasági technika használatával elõállítható, kiváló minõségû silótakarmány tulajdonságairól.

„Számunkra létfontosságú, hogy a gyorsan fejlõdõ és változó agráriummal lépést tudjanak tartani a magyar termelõk is.” - mondta el Gáti Levente, az Alltech Inc., kelet-európai igazgatója. „Az Alltech mindent megtesz, hogy ingyenes továbbképzések, oktatási programok szervezésével folyamatos szakmai képzést nyújtson partnerei számára. Ennek példája a „Kiváló minõségû tömegtakarmány és a gazdaságos takarmányozás” rendezvénysorozat is.” - tette hozzá az állategészségügyi világcég regionális igazgatója.

A nemzetközi biotechnológiai vállalat magyarországi képviselete évek óta rendszeres szervezõje mezõgazdasági, állategészségügyi szakmai konferenciáknak, workshop-oknak, elõadásoknak. A vállalat a „marketing az oktatáson keresztül” filozófiájának jegyében 2004-ben is számos hazai és külföldi szakmai elõadást rendez partnerei számára.