MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Kukorica gyomirtás talaj

„MINDENT BELE!” - csak sekélyen

A gyomkonkurencia okozta termésveszteség elkerüléséhez, valamint a kukorica zavartalan fejlõdéséhez a gazdálkodónak már a keléstõl gyommentes környezetet kell biztosítania. A sikeres alapgyomirtás elõnye a poszt kezelésekkel szemben az alacsonyabb kezelési költség, valamint a kezdeti gyomosodás okozta terméskiesés megakadályozása. A kukorica korai fejlõdési stádiumában fellépõ gyomkonkurenciából származó kár átlagosan 5-15%, amely száraz idõjárás esetén még fokozottabb lehet.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Öntözés Agroker Kft. öntözéstechnika

A Kecskeméti AGROKER Kft. Mûszaki üzletága új öntözéstechnikai termékei

2004-ben ismét egy új termékcsaláddal jelenünk meg. Ezúton szeretnénk megismertetni Önökkel a nemzetközileg is elismert Irrifrance csoportot, és annak termékeit. Az 1958-ban tervezõmérnökök által alapított Irrifrance több leányvállalatot tömörít magában, és a teljes cégcsoport ISO minõsítéssel rendelkezik, míg termékei CEE tanúsítványa egyben a minõség garanciáját jelenti. Öt üzletága tartozik a legjelentõsebbek közé:

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Gépgyártás gépek AGROmashEXPO

AGRO+MASHEXPO 2004 gépgyártás: trendek és várakozások

Az Agro+Mashexpón látható mezõgazdasági gépek jó keresztmetszetét adták a hazai gépkínálatnak. Ezek között egyre nagyobb számban találhatók korszerû konstrukciók, amelyek elõsegíthetik a magyar mezõgazdaság technológiáinak a modernizációját. Ez a szakkiállítás kiváló alkalom volt arra, hogy áttekintsük azokat a fejlesztési irányokat, trendeket, amelyek leginkább elõre viszik a mezõgazdaság technikai korszerûsítését.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr gyomirtás Nitrikémia 2000 Rt. szerkombináció

Állókultúrák gyommentesítése a Nitrokémia 2000 Rt. készítményeivel

Állókultúrák gyommentesítése a Nitrokémia 2000 Rt. készítményeivel A szõlõ és gyümölcs kultúrák gyomirtásában fontos szempont a korai gyomosodás megakadályozása. Ezzel egyrészt elkerülhetõ a gyomkonkurenciából származó víz- és tápanyagveszteség az ültetvényben, másrészt csökkenthetõ bizonyos kórokozók és kártevõk induló populációja.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Gyümölcs EU Termelő

Gondolatok a bogyósok értékesítésérõl

Az élelmiszerek speciális, fokozottan érzékeny csoportja a friss fogyasztásra termelt bogyós gyümölcsök. E mezõgazdasági termékek többsége újdonságként, korán jelenik meg az üzletekben. Tudjuk, hogy e gyümölcsök víztartalma magas, állagukat még nagyon jó termelési, felvásárlási, szállítási, eladótéri kezelési feltételek mellett is gyorsan elveszítik, könnyen romlanak, értéktelenné válnak. (Tönkremenésük esetén a kár kényszerhasznosítással sem csökkenthetõ.) Termelésük nehezen gépesíthetõ, nagy a kézi munkaerõ-igényük. Kezelésük igényessége, jó exportálhatósága különleges elbírálást biztosított régen is e növényeknek. (Gondoljunk a 70-es, 80-as évek málna, szamócatermesztésére.) Így alakultak ki egy-egy területen épített hûtõház körül a nagyüzemi jellegû termesztési körzetek. Ezek a hûtõházak a múltban elsõsorban a gyors feldolgozást biztosítva gyorsfagyasztott, alig feldolgozott árut állítottak elõ.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Traktor Vetőgép Horsch

HORSCH Airseeder vetõgéprendszer

A modern vetésrendszernek speciális követelményeket kell teljesítenie: precíz és gyors vetés, optimális idõpontban, minimális költségráfordítással. A HORSCH Airseeder vetõkultivátor alkalmas hatékony és nagyteljesítményû vetésre, amellyel a magágykészítés, a vetés és a talaj visszatömörítése egy munkamenetben történik.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Kukorica Gyomirtó Merlin

Korszerû és hatékony - megújult formában

A Merlin 75 WG az elmúlt néhány évben méltán vált közkedvelt, és a legnagyobb területen használt preemergens kukorica gyomirtó szerré Magyarországon. A Merlin más, mint a többi kukorica gyomirtó szer. Korszerû és hatékony megoldás több mint 40 különbözõ egy- és kétszikû gyomnövény ellen. A gyomok ellen látványosan fejti ki gyomirtó hatását a gyökéren és a levélen keresztüli felszívódás egyedi kombinációjával. Mindazokat a gyomokat, amelyek késõbb kelnek, a Merlin a már ismert módon - újraaktiválódva - képes elpusztítani. Az izoxaflutol (IFT) hatóanyagnak köszönhetõen csak a Merlin rendelkezik azzal a képességgel, hogy az esõ hatására újraaktiválódjon és elpusztítsa a késõbb kelõ gyomokat az állomány záródásáig.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Kukorica Gyomirtó gyomok

Kukorica poszt kezelés, tartamhatással

A száraz tavaszi idõjárás és a gyomviszonyok megváltozása miatt az utóbbi években a kukorica gyomirtásban elõtérbe kerültek az állomány kezelések. A vetésterületnek jelentõs része erõsen fertõzött az ellenálló veszélyes magról kelõ kétszikû gyomokkal , mint pl.a parlagfû, a csattanó maszlag, a selyemmályva vagy a szerbtövis. A veszélyes kétszikûek mellett az egyszikûek közül sok helyen elsõsorban a kakaslábfû fajok okoznak fertõzést. A Callisto MegaPrim ikercsomag ezeken területeken jó hatékonysággal alkalmazható a kukorica állomány kezelésére.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Hitel Bank garanciavállalás

Mi garantáljuk az Ön csatlakozási hitelét

Tisztelt Gazdálkodó! Ön, mint agrárvállalkozó pontosan tudja, hogy mit jelent a tõkehiány. Bizonyára volt már olyan helyzetben, amikor a gazdasági ésszerûség azt kívánta volna, hogy fejlessze tevékenységét, de a rendelkezésére álló pénze ehhez kevés volt. Azt is pontosan látta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozáskor legnagyobb versenyhátrányt a hazai gazdálkodóknál, így Önnél is a termelés technikai, technológiai lemaradása okozza. Ezt a hátrányt igyekszik csökkenteni a közelmúltban meghirdetett Agrár Csatlakozási Hitelprogram, amelynek keretében 100 milliárd forint kedvezményes hitelhez juthatnak a magyar gazdák, agrárvállalkozók, szövetkezetek és integrátorok.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Gombaölő Napraforgó Mirage

Minõségi megoldások MIRAGE 45 EC gombaölõ szerrel

A 2003-as termelési év kifejezetten száraz és meleg volt Magyarországon. Ez befolyásolta a termesztett növénykultúrák s így a napraforgó kórtani helyzetét is, amirõl elmondható, hogy nem alakultak ki járványos kórtani gócok az ország területén. Lokálisan elõfordulhattak enyhe fertõzések a vegetáció különbözõ szakaszaiban, de ez nem volt általános.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Védekezés betegség növénytermesztés

Tisztelt Olvasóink!

Az elmúlt hónapban rendezték meg a Budapest Vásárközpontban az idei év elsõ jelentõs agrárkiállítását az Agro+Mashexpo-t, ahol lapunk az elmúlt évek hagyományaihoz híven saját standdal képviselte magát. Nagy örömünkre szolgált, hogy nagyon sokan Önök közül megtisztelték lapunkat látogatásukkal, felkerestek bennünket a kiállítás ideje alatt, megosztották velünk gondjaikat, elmondták elképzeléseiket az elkövetkezõ idõkrõl, lehetõségeikrõl.

Szakfolyóirat > 2004/3 > Pr Takarmány állomány malacok

Választás utáni közvetlen testtömeg-gyarapodás hatása az életteljesítményre

Sokan hajlamosak úgy tekinteni a választás utáni takarmány felvétel alakulását, hogy az alacsony takarmányfelvétel elkerülhetetlen, és a megtorpanás, valamint a „tejhús” elvesztésének hatása csak átmeneti, minden gyorsan visszaáll a normálisra, a malac kompenzálja ezt a kiesést. Ezzel szemben meg kell jegyeznünk, hogy a választás utáni idõszak takarmányfelvételének van talán a legnagyobb hatása az életteljesítményre és a malacok egészségügyi státuszára az utónevelésben és az egész hizlalási periódusban, amin keresztül a nyereségességet is alapvetõen meghatározza.