A világon évrõl-évre termelt szemes termények közül a búza, a kukorica és a rizs szolgálják legnagyobb tömegben az emberiséget. Közülük az elmúlt másfél évtizedben a kukorica állhatott fel legtöbbször a képzeletbeli dobogó legfelsõ fokára. Jelentõségét termõképessége, sokrétû felhasználhatósága (humán táplálkozás, takarmányozás, ipari alapanyag), genetikai és ökológiai plaszticitása, jó tömegkezelési tûrõképessége adják együttesen (1. sz. táblázat). Szerencsére hazánk szántóterületének több mint ¼-én a talaj alkalmas a kukorica termesztésére és a mostohább csapadékviszonyainkat leszámítva klímánk is kedvez különbözõ célú termesztésének. Ennek megfelelõen vetésterülete, a mögöttünk hagyott másfél évtizedben mindig meghaladta az 1 millió ha-t (1,023-1,279 millió ha). Sajnálatos viszont, hogy a hozamok nagymértékben ingadoztak (3,50-6,71 t/ha), amiért az idõjárási anomáliák csak részben okolhatók. A közel 100 %-os ingadozást minél rövidebb idõn belül 6-7 t/ha között kellene stabilizálnunk, mintegy EU tagságunk beköszöntõjeként. Ezt azért is említjük, mert az Unió jelentõs kukorica importõr és nem nehéz kiszámítani, hogy 6,5-7,5 millió t évi termés mennyivel járulhatna a GDP-hez (csak a 2003. évi EU intervenciós kukorica árat: 101 €/t alapul véve), mekkora export alapot képezne a felesleg. Ráadásul ezek a számok még csak a takarmány kukoricában rejlõ lehetõségeket villantották fel. Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni hibridvetõmag-exportunk, csemege- és pattogatni való kukoricatermesztésünk jelentõségérõl. Maradjunk azonban továbbra is a takarmány kukoricánál, annak is egyik legizgalmasabb kérdésénél, a fajtaválasztásnál és a vetõmagvásárlásnál (1. sz. ábra).
A kutatási eredmények és a gyakorlati tapasztalatok is igazolták, hogy a jó hibridválasztás 28-35%-ban részesedik a terméseredménybõl. Ez a szakmai tudásráfordítás, nem növeli a termelési költséget. A jó fajtaválasztásnál és a kapcsolódó vetõmagvásárlásnál nem elhanyagolható az árkérdés, de megközelítõen sem a legfontosabb! Ezen kívül van, amit el is felejthetünk, nevezetesen: nincs bõtermõ, jó kortani értékû és egyúttal igénytelen fajta!
A fajtamegválasztás elõtt mindig meg kell fogalmazni a termesztés célját, lehetõségeit, néhány ezek közül:
Lényeges a hibridek értékmérõ tulajdonságaira vonatkozó tájékozottság:
Elméletileg bõ a hazai fajtaválaszték, hiszen 2004-ben már jóval több, mint 300 fajta neve szerepel az OMMI kiadásában megjelenõ Nemzeti Fajtajegyzékben. Akik ezt a kiadványt évrõl évre figyelemmel kísérik, megállapíthatják, hogy egy-egy fajta élettartama ritkán haladja meg az 5 évet, tehát gyors a fajtaváltás, ami csak részben vezethetõ vissza genetikai okokra. A hivatkozott kiadvány 2002. évi adatai, pl. nagyon sok hasznos információt tartalmaznak, minden kukorica termesztõnek melegen ajánljuk. Természetesen a fajtajegyzékben szereplõknek csak egy része jelenik meg a tényleges fajtakínálatban és a nem hivatalos becslések szerint az 1,2-1,3 millió ha-os szemes és silókukorica terület 80%-án mindössze kb. 30 fajta osztozik. Az OMMI kiadvány említésével már tulajdonképpen elérkeztünk a fajtaválasztás következõ állomásához, az információs forrásokhoz.
Fajtatulajdonosok, vetõmag-forgalmazók kiadványai
Érdemes a bemutatókon, tájékoztatókon minél többet összegyûjteni belõlük, azon oknál fogva, hogy a nemesítõ, a fajtatulajdonos sokkal többet tud az általa képviselt fajtáról mint bárki más. A prospektusok annyit érnek, amennyi hasznos tudnivalót tartalmaznak. Kellõ kritikával kezelendõ! Az attraktív megjelenés még nem biztos, hogy az un. „csúcshibridekrõl” tájékoztat (érdemes tehát a kiadványok tartalmát összevetni az elõzõekben felsorolt értékmérõ tulajdonságokkal).
OMMI fajtaismertetõ kiadványok
A kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek (13-16 helyszínrõl, az ország különbözõ részeibõl) eredményei objektíven tükrözik az elõzõ évi teljesítményeket. Különös figyelmet érdemel egy-egy fajta terméshozama különbözõ termõhelyen (alkalmazkodó képesség). A hozamok nagy területen az üzemi teljesítményeket általában 20-30 %-ban meghaladják, ezt figyelembe kell venni.
Független intézmények (kísérleti intézetek, egyetemek) szántóföldi bemutatói
A szabatos kísérletek az egész tenyészidõben látogathatók, specialisták adnak felvilágosításokat. A kísérletek megtekintése a hímvirágzás kezdetétõl a betakarításig 2-3 alkalommal ajánlott. A kísérlet látnivalóin kívül tájékozódjunk az alkalmazott talajmûvelésrõl, NPK trágyázásról, a vetésidõrõl!
Fajtatulajdonosok, vetõmag-forgalmazók szántóföldi bemutatói
Ezeken a területeken többnyire 1-2, „jó házból származó” hibrid teljes kínálata (érésidõ szerint) megjelenik, nagyparcellás, ismétlés nélküli elrendezésben. A parcellák gépi mûvelésre alkalmas mérete, a terület kiegyenlítettsége viszonylag pótolja az ismétlések hiányát. A vetéstõl a betakarításig megtekinthetõk. A szervezõk általában 2 bemutatót tartanak, az elsõt virágzás idején, a másodikat a betakarítással egybekötve. Ajánlott a demonstratív bemutatókon részt venni, különösen azoknak, akik a helyszín közelében gazdálkodnak.
Saját tapasztalatok (saját kísérletek)
A saját tapasztalatok nagyon fontosak akkor, ha:
Saját kísérletekre (fõként szabatos kísérletekre) csak a nagyobb területtel bírók vállalkozzanak, kutatói tanácsot érdemes igénybe venni! A szabatos vizsgálati eredmények (a negatív eredmények is) viszik leginkább elõre a termelésfejlesztést.
A vetõmagvásárlás alapjai
A vetõmagvásárlásig eldöntendõ szakmai kívánságok:
Egyéb, a sikeres vetõmag vásárlásához szükséges tennivalók:
Ez utóbbi azért is fontos, mert a vetõmag nem olcsó (pl.: 2004-ben várhatóan 20-30.000 Ft/ha között alakul az 1 ha-ra szükséges ár, ez kb. 12-17 %-a a várható termelési költségnek).
Akik a vetésidõt jóval megelõzõen vásárolnak, és maguk raktározzák a vetõmagot, fontos tudni a minõségmegõrzõ tárolási alapfeltételeket:
Befejezésül még néhány jó tanács:
1. sz. táblázat |
|||||
A kukorica hasznosítási irányai |
|||||
Szár | Takarmány | ||||
Papírpép – mûselyem – takarmány | |||||
Csutka | Tüzelõanyag, fûtõanyag – csiszolóanyag – agyaghordozó |
||||
Orvosság – talajtakaró – humusz – szilárd mûanyaglap |
|||||
Takarmány | |||||
Oldható anyagok | Koncentrálás | Antibiotikum-elõállítás | |||
Takarmány | |||||
Korpa | Takarmány | ||||
Glutén fehérje | Kémiai kezelés | Zein | Lakk – mûszál – lemez – orvosság | ||
Állati takarmány | |||||
Csíra | Extrakció | Olaj (nyers) | Öntödeipar – mûselyem-elõállítás – gyógyszeripar |
||
Finomítás | Asztali olaj – margarin | ||||
Takarmánypogácsa | Takarmány | ||||
Keményítõ | Szárítás | Ipari keményítõ | Fonóipar (szövõipar) – ragasztószer | ||
Mosás | Étkezési keményítõ | Sütõipar – édes- és sütõipar – hús- és kolbász-elõállítás |
|||
Finomítás | Nemesített étkezési keményítõ | Levesek – fõzelékek – szószok – édesipar – gyermektápszer |
|||
Fõzés | Duzzadó keményítõ | Bányászat – öntõipar – kõolaj-bányászati töltelék – szövetek keményítése |
|||
Pirítás | Dextrin | Ragasztó – öntödeipar – kikészítõszer | |||
Kémiai reakciók | Módosított keményítõ | Papírgyártás – fonodai anyag | |||
Hõre lágyuló mûanyag-elõállítás | |||||
Hidrolizálás | |||||
Derítés | |||||
Besûrítés | Glükózszirup | Söripar – édes- és sütõipar – cserzés (tímárság) |
|||
Kémiai anyagok – gyógyszeripari termékek | |||||
Kristályosítás | Glükóz vagy dextróz | Gyógyszeripari termékek – szõlõcukor | |||
Hidratálás | Szorbit | Fonodai szerek – dugógyártás – papíráruk – tápszerek |
|||
C-vitamin – gyanták | |||||
Szemek õrlése | Corn-flakes | ||||
Csíraolaj | |||||
Grízliszt | Snackgyártás | ||||
Dara | Sörgyártás | ||||
Kukoricacsíra-pogácsa | Takarmány | ||||
Korpa | |||||
Alkohol-elõállítás | Whisky, gin, bourbon (whisky) | ||||
Takarmány (törköly) |
2. sz. táblázat |
||||||
A takarmánykukorica érésidejére vonatkozó tájékoztató adatok hazánkban (lásd még a 2. sz. ábrát) |
||||||
Éréscsoport az OMMI besorolás szerint | FAO-szám* (FAO index) |
HU (Heat Units) érték**, °C |
50%-os nõvirágzásig eltelt napok száma, db | RM (Relativ Maturity)***, nap |
„Technológiai” érettségig eltelt napok száma****, db |
A Nemzeti Fajta- jegyzékben szereplõ fajták száma 2000-2003 között, % |
Igen korai | 240-290 | 1110-1160 | 68-74 | 85-90 | 110-120 | 5-8 |
Korai |
300-390 | 1170-1230 | 73-79 | 90-100 | 120-130 | 47-52 |
Középérésû |
400-490 | 1250-1300 | 76-80 | 95-110 | 130-140 | 32-36 |
Kései | 500-590 | 1310-1360 | 79-84 | 100-120 | 140-150 | 9-11 |
* FAO-szám: | A kukoricafajták érésidõ szerinti besorolása a FAO 1954. évi római kukorica értekezlete szerint, 100-900 közötti értékekkel. A növekvõ számok egyre hosszabb tenyészidõt jelölnek. Vitatható besorolás, mert ha egy fajtát az északi féltekén É-D irányban mozgatunk (adaptáció), egyre koraibbá válik, megfordítva pedig egyre nõ a tenyészideje. |
|||||
** HU-érték: | képlettel számítható, ahol <span >Sn = ápr. 1-szept. 30. között eltelt napok száma; Tmin °C = napi minimum hõmérséklet; |
Tmax °C = napi maximum hõmérséklet; - 10 °C levonás
a napi átlagból azért szükséges, mert a kukorica növekedési, fejlõdési
küszöbértéke » 10 °C. A Tmax °C-nál a 30 °C felett értékeket (hõségnapok)
30 °C-ra redukálják. Pontosabban tájékoztat, mint a FAO-szám, de többen
vitatják. Számításmenete országonként is változik.*** RM:A kukorica fiziológiai érettsége. A szem
és a csutka határán szürkés-fekete réteg jelenik meg (black layer), ezzel
lezárul a tápanyagok szembe épülése. Ezt az állapotot a fajták 28-35%
szemnedvességnél érik el, ettõl kezdve már csak az ún. természetes
vízleadó képesség befolyásolja a kukorica vízvesztését. Mindkét tulajdonságot
genetikai sajátosságok és természetes körülmények szabályozzák, általában
0,7-1,0% vízleadást 18-23 °C hõösszeg indukál.**** Technológiai
érettség:A takarmányozási céloknak (szemes, siló,
CCM, LKS) megfelelõ érettségi állapot. A betakarítás siló, CCM,
LKS céljára általában a teljes növényre számított 35-45%-os nedvességtartalomnál
ajánlott. Szemes kukorica betakarítására a szem < 28 % víztartalmánál
lehetséges, a szárítás költségeitõl függõen célszerû
a természetes vízleadó képességet minél jobban kihasználni (a szemes kukorica
biztonságosan 13,5% nedvességtartalomnál tárolható). Szerencsére a szárszilárd
fajták 20-25 napos túlérettséget is kibírnak jelentõs veszteség,
minõségromlás nélkül.