MENÜ

Borkezelõ anyagok kiválasztása

Oldalszám: 83-86
2014.06.25.

A borkezelõ anyagok közül legnagyobb választék a bentonitokból állnak rendelkezésünkre, amelyek ma már alapvetõ borászati segédanyagnak minõsül. A közelmúltban végzett összehasonlító vizsgálatok alapján ismertetjük a fontosabb bentonitokat és a velük kezelt Irsai Olivér bor összetételének alakulását.

A vizsgálatban összehasonlított bentonitok ismertetése

NaCalit eisenarm (2)

A NaCalit eisenarm nagyhatású nátrium-kálcium bázisú speciális bentonit granulátum. A NaCalit eisenarm stabilizálja a fehérjeanyagokat, adszorbeálja a csersavakat és más zavarosító anyagokat. Jól alkalmazható speciális, problémás esetek kezelésére, olyan esetekben, amikor magas a pH-érték ill. alacsony a savtartalom.

A NaCalit eisenarm-mal való kezelés a bentonittól szokatlan pelyhesítõ tisztulást eredményez; ez különösen édes tartalékok és gyümölcslevek esetén fontos.

A tovább fejlesztett gyártási technológia következtében a NaCalit eisenarm különösen szegény vasban. Ez a tény kizárja, hogy a bentonittal való kezelés folyamán vasat vigyünk be a kezelendõ borba, vagy gyümölcslébe.

Adagolása:

Az adagolási mennyiséget ajánlatos elõkísérlettel meghatározni.

Irányadó adagolási mennyiség: 50-100 g/hl

Alkalmazása:

A NaCalit eisenarm-ot 3-5-szörös vízmennyiségbe szórjuk bele lassan, állandó keverés mellett. Legalább 12 órán át hagyjuk duzzadni, majd leülepedni, ezután öntsük le róla a felesleges vízmennyiséget. Az ily módon nyert NaCalit eisenarm-pépet állandó keverés mellett adjuk hozzá a kezelendõ borhoz, vagy gyümölcsléhez.

E-Benton Extra (3)

Nagy hatékonyságú por alakú Na-bentonit. Használatát mustok és borok derítési és stabilizálási eljárásaihoz javasolják.

Az E-Benton Extra felülete negatív töltésû ez lehetõvé teszi reakcióba lépését a mustban lévõ pozitív töltésû anyagokkal, fõként a negatív töltésû termolabilis fehérjékkel. A flokkulátum képzõdése és azt követõ ülepedés során más kolloid részecskéket is magával ragad, pl.: polifenolokat.

Hatásai igen drasztikusak a botrityszes szõlõben megtalálható erõteljes oxidáló enzimekkel szemben.

Az alkoholos erjedés ideje alatt az E-Benton Extra hozzáadásával egy jó erjedést segítõ anyagot nyerhetünk, mely megköti az esetleges erjedést gátló anyagokat és szilárd támaszt ad az élesztõknek és már a fermentáció során eltávolítja a késõbbi zavarosodást okozó anyagokat. Az erjedés befejezõdésével a borseprõ ülepedését és tömörülését gyorsabbá teszi.

Az erjedés befejezõdése után az E-Benton Extrá-val történõ kezelés lehetõvé teszi a vörösborok színezõ anyagainak nagyobb stabilitását, mivel jó hatásfokkal megköti az instabil polifenolokat, így csökkentve a borok barnatörésre való hajlamát. Mind a vörös, mind a fehérborok esetében a fehérje típusú anyagok kivonásával, meggátolja a zavarosodást és opálosodást.

Adagolás: Pihentetett boroknál 20-60 g/hl

Újboroknál és mustoknál 50-100 g/hl

Felhasználás

A bentonitot hideg vízben gondosan fel kell oldani (arány 1:10), közben alaposan keverni.

8-10 órán át duzzadni hagyni, még egyszer megkeverni, és körforgás közben a musthoz, vagy borhoz adagolni.

Bentonite Compact Due (4)

A Bentonite Compact Due különleges tisztaságú nátriumbentonit. Biztosítja a termolabilis fehérjék eltávolítását, a polifenolok adszorpcióját, így megakadályozza a barnatöréssel járó színváltozást.

A Compact Due kiváló technológiai tulajdonságainak köszönhetõen jó duzzadó képességgel, valamint tisztító és stabilizáló hatással rendelkezik. Igen jól alkalmazható a szürkerothadást szenvedett szõlõfajták mustderítésénél is.

Borok és mustok derítése és stabilizálása során a felgyorsított üledékképzés és csökkentett mennyiségû üledék révén nyújt hasznos segítséget.

A felhasználást követõen a Bentonite Compact Due nem hagy a borban kellemetlen szagokat és ízeket.

Adagolás: Mustoknál és újboroknál 70-150 g/hl

Pihentetett boroknál 40-100 g/hl

Flocul Benton (5)

A Flocul bentonit egy amerikai természetes bentonit. A nátrium- és kalciumtartalma közötti magas arány lehetõvé teszi, hogy a Flocul bentonit magas duzzadási arányt érjen el. E tulajdonsága, a fizikai granulátum-szemcseformával együtt, lehetõvé teszi a lassú, de egyenletes duzzadást csomóképzõdés nélkül.

A Flocul Benton ezen kívül deproteinizáló képességet kínál, a legjobb a szemcsés eredeti bentonitok között.

A Flocul Benton úgy mustra, mint az erjedésnél és a borra is alkalmazható.

  • Mustra: megfelelõ musttisztításhoz. Alkalmazása drasztikusan csökkenti az oxidációs enzimeket, ezen kívül botrytiszes szõlõbõl származó mustok kezelésére is alkalmas.
  • Erjedésnél: használatával tiszta, átlátszó bort kapnak az erjedés végére.
  • Bornál: alkalmazásával könnyen elérhetõ a borok tisztítása és stabilizálása.

Adagolása: Mustokban 40-120 g/hl

Erjedéshez 20-40 g/hl

Borokban 40-100 g/hl

Felhasználás

A Flocul bentonitot vízben 1:10 aránnyal oldjuk fel és 12 órán át duzzasszuk, majd a bekeverés elõtt homogenizáljuk az anyagot.

Majorbenton B (6)

A Majorbenton B kb. 90%-ban montmorillonitból áll, tisztasága megfelel a gyógyszeripari termékekkel szemben támasztott követelményeknek, egységes, szennyezõdésmentes, világos színérõl felismerhetõ. A Majorbenton B a borban az elektromosan negatív kolloidok jellemzõit veszi fel, ezáltal megköti a szuszpenzióban lévõ pozitív töltéssel rendelkezõ kolloid fehérje részecskéket, amelyek az instabilitás fõ okozói. Pasztõrözést követõen az ilyen fehérjék a szobahõmérsékletre történõ visszahûtéskor kicsapódnak.

A rezes kicsapódást elõidézõ proteidokat megköti, ezáltal hatásosan megvédi a borokat a rezes törés okozta zavarosodástól.

Az alacsony hõmérsékleten oldhatatlanná váló kolloid csersavas anyagok megkötésével megakadályozza a színanyagok kicsapódása miatt fellépõ zavarosodást.

Adagolás: borokban 40-150 g/hl

mustokban 80-150 g/hl

gyümölcslevekben 50-150 g/hl

Felhasználás

Szuszpenzió készítéshez 10-15 rész víz szükséges és a duzzasztási idõ 10-12 óra.

Bentogran (7)

Olyan granulált bentonit, amely kényelmes felhasználást tesz lehetõvé, mert azonnal oldódik

A Bentogran elõkészítése könnyû, néhány perc elegendõ a feloldásra. A mûvelet alatt megfigyelhetõ az azonnali, gyors vízfelvétel.

15-15 perc múlva, enyhe homogenizálás után a Bentogran felhasználható.

Az üledék tömörségének következtében a termék rendkívül környezetkímélõ, a maradvány anyagok mennyisége minimális.

A Bentogran nagy mennyiségû vizet vesz fel, duzzadási indexe 30-35 ml/2g, ez jelzi a rendkívüli adszorbeáló, kivételesen hatékony fehérje eltávolító tulajdonságát, ami különösen fontos kiemelkedõ minõségû borok esetében. A normál bentonitokhoz képest kétharmadával kisebb a felhasználás. A kezelés környezetkímélõ, mivel kevesebb a hulladék és nagyobb a derített bor visszanyerés.

Adagolás: 10-40 g/hlpróbaderítés alapján meghatározva

BW-200 (8)

A BW-200 jelû erõsen lúgos kémhatású, amerikai eredetû bentonit ugyancsak általánosan használt szer a hazai borászatban. Duzzadóképessége az ismert bentonitoké között a legnagyobb. Vizes szuszpenzióban legalább 1:30-hoz bentonit-víz arány szükséges eredményes felhasználásához. A szuszpenzió készítése közben az anyag igen könnyen csomósodik. Tixotrop tulajdonságánál fogva alaktartó, csak erõs rázásra vagy keverésre folyósodik el. Ezért mind az elõkészítés, mind a felhasználás során hosszadalmas, gondos keverés szükséges. Nehéz kezelhetõsége ellenére széleskörû üzemi felhasználását jó derítõ és stabilizáló hatásának köszönheti. Adagolása 50-100g/hl.

<span

>1. táblázat:
Különbözõ bentonitokkal

kezelt Irsai Olivér bor összetétele
  Derítõszer adag

g/hl
Üledék

cm³
Nefelo- érték PH Al

mg/l
Ca

mg/l
Fe

mg/l
K

mg/l
Mg

mg/l
Na

mg/l
Pb

mg/l
Alapbor     24,5 3,38 0,76 70,34 0,52 848,8 60,26 4,39 -
NaCalit 60 37 20 3,39 0,85 71,75 0,55 735,6 57,68 7,33 0,525
E-Benton Extra 90 95 16,5 3,39 0,76 71,55 0,70 718,6 56,92 7,84 0,607
Bentonite C.D. 90 71 18 3,40 0,81 73,17 1,05 727,6 58,70 7,63 -
Flocul Benton 90 57 18 3,39 1,02 71,96 0,70 715,2 55,47 8,37 0,584
Majorbenton B 90 112 12 3,40 0,72 68,93 0,63 689,3 55,25 15,33 -
Bentogran 60 86 11 3,40 0,76 69,43 0,71 711,8 54,23 13,22 -
BW-200 120 103 13,5 3,40 1,72 71,65 1,20 664,3 55,42 26,51 -

 

<span

>2. táblázat:
Egyéb borkezelõ anyagok

Antioxidánsok:

FERROBLOCK aszkorbinsav, citromsav, K-metabiszulfit oxidáció megelõzése, boroknál
STERILSOLFITO ammónium-biszulfit cefrék, mustok kénezése

Borkõ kiválást elõsegítõ szerek:

CRISTALCREMOR S Kálium-tartarátok borkõ kristályosítása, hûtés

közben
CRISTAL CALCIUM Kálium-(L), (DL)-tartarátok Ca-csökkentése, borkövek kristályosítása,

hûtés közben

Savcsökkentõ szer:

TETRACOMPLEX Ca-, K-karbonát, K2-tartarát összetett savtompítószer

Aktív szén:

CARBONE SUPERATTIVO CP növényi szén erjesztésnél, színjavításra

Kolloid stabilizátor:

READY GUM gumiarábikum kolloidvédõ, fémes törést akadályozó

szer

Borkõ kiválást gátló szer:

METACREMOR 40+ észterezett metaborkõsav borkõ kiválást gátló szer

 

A

borászati termékek elõállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítõ-, segéd- és adalék-anyagok
1. Kiegészítõ anyagok (elsõdlegesen

a javítást szolgálják)
1.1. Szõlõmust Borok édesítéséhez.
1.2. Sûrített must Mustjavításra, édesítésre.
1.3. Töményített must Mustjavításra, a bor cukortartalmának a

kialakítására.
1.4. Szén-dioxid (ásványi) Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözõ

borhoz, habzóborhoz.

Egyéb borokhoz legfeljebb

2 g/l mennyiségben.
1.5. Szacharóz

(répacukor, nádcukor)
Mustjavításra legfeljebb

3 m/m%.
1.6. Tartósított must

(kénessavval)
Borok cukortartalmának

kialakítására.
1.7. Borkõsav (L)

az MÉ 1-2-96/77 szerint
A savtartalom növelésére.

musthoz max. 1,5 g/l

borhoz max. 2,5 g/l
2. Segédanyagok felsorolása
2.1. Enzimkészítmények

<span

>–

pektinbontó enzimek

(pektinázok, poliszacharázok, hemicellulázok)

<span

>–

aroma feltárására

(glükozidázok)

<span

>–

szûrést elõsegítõ enzimek (glükanázok, pektinázok)
Must és cefre kezelésre.

Must és cefre kezelésre.

Must és cefre kezelésre.


2.2.
Oltóanyag

<span

>–

fajélesztõ (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió)

<span

>–

tejsavbaktérium

(liofilizált, aktív, szárított)


40 g/hl-ig.
2.3. Alkoholos erjedést aktiválók élelmiszer-ipari

minõségben

- Tiamin-hidroklorid
Legfeljebb 60 g/hl (6 mg/l) mennyiségben

(tiaminban kifejezve)
  -Diammónium-foszfát vagy ammónium-foszfát

vagy ammónium-tartarát* ammónium-szulfát*
30 g/hl (3 mg/l ) mennyiségben
  - Ammónium-szulfit vagy 20 g/hl (2 mg/l) menny.-ben
  ammónium-biszulfit vagy foszfátokkal együtt

legfeljebb
30 g/hl (3 mg/l) mennyiségben
  - élesztõsejtfal-készítmény Legfeljebb 4 g/hl (0,4 mg/l) mennyiségben
  - inaktív élesztõ  
     
2.5. Derítõ- és ülepítõ-szerek  
  - vizahólyag  
  - zselatin (étkezési) a 17/1999. (VI. 18.)

EüM rendelet szerint (fém és BSE mentes helyrõl származó)
 
  - cserzõanyag (borászati tannin)  
  - tojásfehérje (friss és szárított)  
  - kazein és kálium-kazeinátok  
  - MÉ 1-3-83/47 elõírása szerint  
  - tejfehérje (lakralbumin), fölözött tej  
  - szilicium-dioxid, gél vagy kolloid oldat

formájában (kovasavszol 10-30%-os oldatban)*
 
     
  - bentonit

MÉ 1-2-2001/30
 
     
  - kaolin

MÉ 1-2-2001/30
 
     
  - sárgavérlúgsó Részletes szabályok a Bortörvény mellékletében
  - aktív szén

MÉ l-2-95/45
Színtelenítés illat- és ízhiba javítására*

Fehér szõlõmust és még erjedésben

levõ fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig
  - polivinil-polipirrolidon (PVPP) Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben
  - kalciumfitát Vörösborok kezelésére.
2.6. Rézszulfát Legfeljebb l,0 g/hl (1 mg/l) mennyiségben

kén-hidrogénes borok javításához.
2.7. Allil-izotiocianáttal átitatott

paraffin (floorstop)
Több mint 25 1-es térfogatú tárolók borfelszínének

mikrobiológiai védelméhez.
2.8. Gumiarábikum

MÉ 1-2-98/86 szerint
Stabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl ( 30

mg/l) mennyiségben.
2.9. Szûrõanyagok

- kovaföld

- perlit

- szûrõmembránok

- cellulózalapú szûrõanyagok
A szûrés hatékonyságának elõsegítésére.
2. 10.

MÉ 1-2-2000/63 szerint
Nitrogén Védõgázként tárolásra vagy berendezések

elõfeszítésére.
2.11. Argon

MÉ 1-2-2000/63
szerint Védõgázként tárolásra vagy

berendezések elõfeszítésére.
2.13 . Égetett faforgács (csipsz) Ízkialakítás céljából borokhoz,  
2.14. *Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon

kopolimer
Fémion-mentesítõ és polifenol csökkentõ

mûgyanta.
 
2.15. Oxigén Inert gázként használható mustflotáláshoz,

borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.
2.16. Ioncserélõ mûgyanta (szulfonizált

vagy ammonizált sztirol nemkívánatos ízek eltávolítása céljából.
Finomított szõlõmust-sûrítmény

esetén,
  vagy benzoldivinil-kopolimerek)  
2.17. DL-borkõsav (szõlõsav),

valamint esetleges kálium-sója
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására.
    Csak az OBI által szabályozott feltételek

mellett.
3. Adalékanyagok felsorolása    
3.1. Kénezõ anyag    
  - elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- kén-dioxid (cseppfolyósított is)

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerint
meghatározott mennyiségi korlátozással

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.
3.2. Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20

g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szorbinsavra számítva.
3.3. Metaborkõsav

MÉ 1-2-2001/30 szerint
Borkõ-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl mennyiségben.
3.4. L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben.
3.5. Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.
3.6. Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkõsav és L(-)-almasav kettõs kalciumsóját.
Savtompításhoz
3.7. Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium bikarbonát,

Kalcium tartarát
borkõstabilizáláshoz
A

borászati termékek elõállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítõ-, segéd- és adalékanyagok
2.3. Alkoholos erjedést aktiválók élelmiszeripari

minõségben

<span

>–

Tiamin-hidroklorid

<span

>–

Diammónium-foszfát vagy ammónium-foszfát vagy ammónium-tartarát*

ammónium-szulfát*

<span

>–

Ammónium-szulfit vagy

<span

>–

ammónium-biszulfit vagy foszfátokkal együtt legfeljebb

<span

>–

élesztõsejtfal-készítmény

<span

>–

inaktív élesztõ
Legfeljebb 60 g/hl (6 mg/l) mennyiségben

(tiaminban kifejezve).

30 g/hl (3 mg/l ) menny.-ben.

20 g/hl (2 mg/l) menny.-ben.

30 g/hl (3 mg/l) menny.-ben.

Legfeljebb 4 g/hl (0,4 mg/l) mennyiségben.
2.4. Derítõ- és ülepítõ-szerek  
  <span

>–

vizahólyag
 
  <span

>–

zselatin (étkezési) a 17/1999. (VI. 18.) EüM rendelet szerint (fém és

BSE- mentes helyrõl származó)
 
  <span

>–

cserzõanyag

(borászati tannin)
 
  <span

>–

tojásfehérje

(friss és szárított)
 
  <span

>–

kazein és kálium-kazeinátok
 
  <span

>–

MÉ 1-3-83/47 elõírása szerint
 
  <span

>–

tejfehérje (lakralbumin),

fölözött tej
 
  <span

>–

szilicium-dioxid, gél vagy kolloid-oldat formájában

(kovasavszol 10-30%-os oldatban)*
 
2. 10.

MÉ 1-2-2000/63 szerint
Nitrogén Védõgázként tárolásra vagy berendezések

elõfeszítésére.
2.11. Argon

MÉ 1-2-2000/63
szerint Védõgázként tárolásra vagy

berendezések elõfeszítésére.
2.13 . Égetett faforgács (csipsz) Ízkialakítás céljából borokhoz,  
2.14. *Vinil-imidazol és vinil-pirrolidon

kopolimer
Fémion-mentesítõ és polifenol csökkentõ

mûgyanta.
 
2.15. Oxigén Inert gázként használható mustflotáláshoz,

borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.
2.16. Ioncserélõ mûgyanta (szulfonizált

vagy ammonizált sztirol nemkívánatos ízek eltávolítása céljából.
Finomított szõlõmust-sûrítmény

esetén,
  vagy benzoldivinil-kopolimerek)  
2.17. DL-borkõsav (szõlõsav),

valamint esetleges kálium-sója
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására.
    Csak az OBI által szabályozott feltételek

mellett.
3. Adalékanyagok felsorolása    
3.1. Kénezõ anyag    
  - elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- kén-dioxid (cseppfolyósított is)

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerint
meghatározott mennyiségi korlátozással

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.
3.2. Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20

g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szorbinsavra számítva.
3.3. Metaborkõsav

MÉ 1-2-2001/30 szerint
Borkõ-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl mennyiségben.
3.4. L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben.
3.5. Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.
3.6. Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkõsav és L(-)-almasav kettõs kalciumsóját.
Savtompításhoz
3.7. Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium bikarbonát,

Kalcium tartarát
borkõstabilizáláshoz
A

borászati termékek elõállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítõ, segéd és adalék anyagok
2.4 <span

>–

bentonit

MÉ 1-2-2001/30
 
  <span

>–

kaolin

MÉ 1-2-2001/30
 
  <span

>–

sárgavérlúgsó

<span

>–

 
Részletes szabályok a Bortörvény mellékletében
  <span

>–

aktív szén

MÉ l-2-95/45

 

Színtelenítés illat- és ízhiba javítására*

Fehér szõlõmust és még erjedésben

levõ fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig <span

>–

polivinil-polipirrolidon

(PVPP)Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben <span

>–

kalciumfitátVörösborok kezelésére.2.5.RézszulfátLegfeljebb l,0 g/hl (1 mg/l) mennyiségben

kén-hidrogénes borok javításához.2.6.Allil-izotiocianáttal átitatott

paraffin (floorstop)Több mint 25 1-es térfogatú tárolók borfelszínének

mikrobiológiai védelméhez.2.7.Gumiarábikum

MÉ 1-2-98/86 szerintStabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl ( 30

mg/l) mennyiségben.2.8.Szûrõanyagok

<span

>–

kovaföld

<span

>–

perlit

<span

>–

szûrõmembránok

<span

>–

cellulózalapú szûrõanyagokA szûrés hatékonyságának elõsegítésére.2. 9.Nitrogén

MÉ 1-2-2000/63 szerintVédõgázként tárolásra vagy berendezések

elõfeszítésére.2.10.Argon

MÉ 1-2-2000/63 szerintVédõgázként tárolásra vagy berendezések

elõfeszítésére.2.11 .Égetett faforgács (csipsz)Ízkialakítás céljából borokhoz,2.12.*Vinil-imidazol és vinil-pir­rolidon kopolimerFémion-mentesítõ és poli­fenol csökkentõ

mûgyanta.

2.13.Oxigén

Inert gázként használható mustflotáláshoz,

borok érésének, színstabilitás-kialakításának érdekében.3. Adalékanyagok felsorolása  3.1. Kénezõ anyag   - elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- kén-dioxid (cseppfolyósított is)

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kálium-diszulfit vagy kálium-piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

- kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerintmeghatározott mennyiségi korlátozással

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.3.2.Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerintLegfeljebb 60 g/hl mennyiségben must, 20

g/hl mennyiségben bor, szorbinsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szorbinsavra számítva.3.3.Metaborkõsav

MÉ 1-2-2001/30 szerintBorkõ-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl mennyiségben.3.4.L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerintLegfeljebb 150 mg/l mennyiségben.3.5.Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerintA késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.3.6.Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkõsav és L(-)-almasav kettõs kalciumsóját.Savtompításhoz3.7.Semleges kálium-tartarát, kálium bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium bikarbonát,

Kalcium tartarátborkõstabilizáláshoz

A

borászati termékek elõállítása és kezelése során felhasználható

kiegészítõ, segéd és adalék anyagok
2.14. Ioncserélõ mûgyanta (szulfo­nizált,

vagy ammonizált sztirol vagy benzol­divinil-kopolimerek)
Finomított szõlõmust-sûrítmény

esetén nem kívánatos ízek eltávolítása céljából,
2.15. DL-borkõsav (szõlõsav),

valamint esetleges kálium-sója
Felesleges kalciumtartalom kicsapatására.

Csak az OBI által szabályozott feltételek

mellett.
3. Adalékanyagok felsorolása
3.1. Kénezõ anyag
  <span

>–

elemi kén (elégetve)

<span

>–

ammónium-hidrogén-biszulfit

<span

>–

kén-dioxid (cseppfolyósított is) MÉ 1-2-96/77 szerint

<span

>–

kálium-metabiszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

<span

>–

kálium-diszulfit vagy kálium- piroszulfit

MÉ 1-2-96/77 szerint

<span

>–

kén-dioxid vegyületei

MÉ 1-2-96/77 szerint
meghatározott mennyiségi korlátozással.

1500 mg/l mennyiségben must tartósítására.
3.2. Szorbinsav és kálium-szorbát

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 60 g/hl meny­nyiségben must,

20 g/hl mennyiségben bor, szor­binsavra számítva, mikrobiológiai stabilizáláshoz.

Must tartósításához 500 mg/l mennyiségben,

szor­binsavra számítva.
3.3. Metaborkõsav

MÉ 1-2-2001/30 szerint
Borkõ-stabilizáláshoz, legfeljebb

10 g/hl meny- nyiségben.
3.4. L-Aszkorbinsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
Legfeljebb 150 mg/l mennyiségben.
3.5. Citromsav

MÉ 1-2-96/77 szerint
A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t

nem haladhatja meg.
3.6. Kalcium-karbonát

MÉ 1-2-95/47.

amely kis mennyiségben tartalmazhatja az

L(+)-borkõsav és L(-)-almasav kettõs kalciumsóját.
Savtompításhoz.


3.7.
Semleges kálium-tartarát,

kálium-bitartarát

MÉ 1-2-96/77

Kalcium-bikarbonát,

Kalcium-tartarát


Borkõstabilizáláshoz.

Dr. Janky Ferenc

Németh Csaba