A tömegtermelés technológiai igényei
A XX. században a tudományos és technikai fejlõdés olyan szintet ért el, hogy minden jelentõsebb társadalmi változás alapvetõen befolyásolta a gazdasági életet is, s annak apró részletein is rajta hagyta a kézjegyét. Így például a II. világháborút követõ újjáépítés egyik legfontosabb feladata volt szinte az egész földkerekségen az élelmiszertermelés mennyiségi növelése, a hiánygazdálkodás felszámolása. Ezen a szakaszon az egyes országok, ország-csoportok eltérõ módon és eltérõ idõ alatt jutottak át. Azonban az a szemléletmód, amelyet a hiánygazdálkodás felszámolása, a mennyiségi termelés növelésének szemlélete szükségszerûen kialakított, alapvetõen rányomta a bélyegét az olyan perifériálisnak tûnõ szakterületre is, mint például a sertéstartás technológiája.
Magyarországon - az ismert társadalmi-gazdasági okok miatt - csak az 1960-as évek elején nyílt meg a lehetõsége annak, hogy a mezõgazdaság a belsõ keresletet kielégíthesse és az egyre kedvezõbbé váló exportlehetõségeket is kihasználja nagy mennyiségû, viszonylag egyöntetû termék-elõállítással. Ahhoz, hogy állati termékekbõl a hazai és a külpiaci igényeket ki lehessen elégíteni, létrejött - jelentõs állami támogatással - az iparszerû állattartás. A fõ cél ebben az idõszakban - érthetõen - a termék-elõállítás mennyiségi növelése volt, amely a termeléstechnológia minden elemét döntõen meghatározta. Ebbõl fakadóan a sertéstartás technológiai követelményei is a mennyiségi termék-elõállítás könyörtelen logikáját követték: minél kisebb alapterületen, a legkisebb ráfordítással, a minõségi követelményeket sokadrangú kérdésnek tekintve, minél több hízósertést elõállítani. A magyar sertés-technológusok a 60-as évek közepétõl a 80-as évekig - kimondva-kimondatlanul - arra törekedtek, hogy a sertések számára azt a környezeti (elhelyezési) minimumot biztosítsák, amely beruházási és üzemeltetési szempontból a legolcsóbb, de azért jelentõs termeléscsökkenéssel, termelés-visszaeséssel még nem jár. Erre irányult a technológiai kutatás-fejlesztés is.
Alapvetõen tehát nem arra voltunk kíváncsiak, hogy a sertések milyen körülmények között „érzik magukat jól”, hol mutatják a „komfort-viselkedés” jegyeit, hanem arra, hogy az egyes genotípusok (fajták, keresztezési konstrukciók) még milyen környezeti feltételek között nem mutatnak érdemi teljesítmény-csökkenést. Persze - fõleg kísérleti körülmények között - vizsgáltuk az un. genotípus x környezet interakciókat is, azaz azt, hogy az egyes sertés genotípusok milyen környezetben érnek el - egy-egy fontos tulajdonságot tekintve - kiváló, vagy esetleg maximális teljesítményt. Ezek a kísérletek - fõleg már a 70-es évek második felétõl kezdõdõen - általában azzal a következtetéssel zárultak, hogy az új fajták, keresztezési konstrukciók környezeti igényeit az alkalmazott nagyüzemi technológiák viszonylag jó színvonalon biztosítják. ((Idõközben ugyanis a gyakorlati élet megbuktatta azokat a szélsõséges technológiai elképzeléseket, megoldásokat - pl. túl korai választás, világítás nélküli tartás, padlós etetés, stb. -, amelyek az állatok legminimálisabb biológiai igényeit sem vették figyelembe.)
Üzemi körülmények között azonban bebizonyosodott, hogy az a technológiai színvonal, amely a termelés mennyiségi növelését, vagy más szóval kifejezve, a tömegtermelést hivatott kiszolgálni, csak közepes naturális jellemzõket, termelési eredményeket biztosít. Ezt is csak szigorú állategészségügyi kontroll esetén és tetemes gyógyszerköltség felhasználásával. Tehát bármennyire is rosszul estek - és esnek - azok a kritikák, amelyek a magyar sertéstartókat érték/érik a nemzetközi élvonaltól elmaradó naturális termelési mutatóik miatt, azok nem megalapozatlanok. S a jogos elmarasztaló megjegyzések jórészt abból fakadnak, hogy a magyarországi sertéstartás mai technológiai fejlettsége - zömében - még mindig a tömegtermelés filozófiájának felel meg, a mennyiségi termelés szemléletét idézi.
Technológiai követelmények az Európai Unióban
A XX. század utolsó évtizedére „megváltozott a világ”, s a korábban sertéshús importra szoruló országok döntõ többsége - éppen a mennyiségi termelés sikerének köszönhetõen - elõbb önellátók, majd maguk is exportõrök lettek. Különösen vonatkozik ez az Európai Unió (rövidítve: EU) országaira. Így nem csoda, hogy a világpiacon túltermelés, kínálati pozíció jött létre.
Ez egy teljesen új helyzet az elõzõ fél évszázad gyakorlatához képest. Új fogalmak kerültek a köztudatba, s a „mennyiség” mindenhatósága elenyészett. Így elõbb a „minõség” lett a kulcsszó, majd megjelent az „állati jóllét” fogalma, újabban pedig egyre inkább az „élelmiszer-biztonság” követelményeirõl hallunk. Ezek a fogalmak - tévedés ne essék! - nem csak elméleti jelentõségûek, hanem a sertéstartás mindennapi gyakorlatát is átalakítják, s benne a tartástechnológiát is.
Ennek a szemléletnek a gyakorlati elõírásai, szabályai azok, amelyek megjelennek az EU ajánlásaiban, irányelveiben, illetve már a magyar jogszabályokban is. Az elmondottak alapján egyértelmû, hogy ezek az elõírások „állatvédelmi” köntösben láttak napvilágot. A 20/2002 FVM rendelet - többek között - így fogalmaz:
„Az állattartó az állat tartása során köteles:
- az adott állatfaj, illetve -fajta élettani, viselkedési és szociális igényeit
figyelembe venni,
- az állatot jólléte érdekében szakszerûen gondozni…”
Tizenöt-húsz évvel ezelõtt bizony megmosolyogtuk volna azokat a szakembereket, akik a sertések „szociális igényeit” emlegették, vagy az állatok „jólléte érdekében” protestáltak volna. A társadalmi-gazdasági változások azonban kényszerítõ erejûek, s így vagy alkalmazkodunk hozzájuk a mindennapi munkánkban is, vagy fel kell adnunk a tevékenységünket.
Ami a konkrét elõírásokat illeti, talán a leglényegesebb a férõhely-szükséglet „átszabása” az elõzõekben említett új szemléletmód következményeként. (Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy ezek az elõírások nem vonatkoznak a 6 sertésnél, illetve az 5 - malacaikat nevelõ - anyakocánál kevesebbet tartó kisgazdaságokra!)
Amint az már több helyen nyilvánosságot látott, 2004. május 1-tõl a következõ, akadálytalanul használható alapterületet kell biztosítani minden - új és régi! - sertéstelepen a csoportosan tartott sertések számára:
- 10 kg-os, vagy annál kisebb malacok számára | 0,15 m2 -es, |
- 10 és 20 kg közötti malacok esetében | 0,20 m2 -es, |
- 20 és 30 kg közötti sertések esetében | 0,30 m2 -es, |
- 30 és 50 kg közötti sertések esetében | 0,40 m2 -es, |
- 50 és 85 kg közötti sertések esetében | 0,55 m2 -es, |
- 85 és 110 kg közötti sertések esetében | 0,65 m2 -es, |
- 110 kg-nál nehezebb állatok esetében | 1,00 m2 -es |
férõhelynek kell minden egyes állat rendelkezésére állni. |
Ez a törvényi elõírás - melyet az állatvédelmi hatóság az állatok központi jelölése (ENAR) révén naprakészen tud majd ellenõrizni - a hazai sertéstelepek összességében óhatatlanul az állatlétszám csökkentésének szükségességét vonja maga után. Ugyanis az eddigi magyar normatíva, illetve gyakorlat a 30 kg-os súlyhatárig a ketreces (battériás) utónevelõben 0,21 m2/fh alapterületet javasolt. Az elõzõekben látható új szabályozás szerint 20 és 30 kg között már 0,30 m2/egyed a követelmény, tehát a jelenlegihez képest több mint 40%-kal kevesebb malacot lehet ugyanazon a battérián elhelyezni! Tehát vagy ilyen mértékû férõhely-bõvítésre, vagy ilyen mértékû létszámcsökkentésre lesz szükség!
Ha nem is ilyen drasztikus mértékû, de hasonló jellegû létszámcsökkentést kell végrehajtani a hizlaldák többségében is. S ezekre az elõírásokra 2004 május 1-e után nincs semmiféle haladék, azok azonnal hatályba lépnek! Fõleg ezekre a változásokra - s az ezeket kivédõ változtatásokra - gondoltak a termelõk, amikor az elmúlt években az ágazat EU-s felkészüléséhez a támogatásokat sürgették.
Véleményem szerint sertéstelepeink számára ez az „alapterület-normatíva” lesz az a „szûk keresztmetszet”, amely 2004. május 1-étõl a hazai vágósertés létszámot beállítja. Ugyanis a többi módosuló technológiai elõírás „türelmi idõt” kapott, azaz vagy 2006 január 1-tõl, vagy 2013 január elsejétõl válik kötelezõvé. Addig pedig - bár 2006 is nagyon közel van - még meg lehet tenni a szükséges lépéseket.
Talán az lesz a legcélravezetõbb, ha sorra vesszük azokat a konkrét technológiai elõírásokat, amelyek a jövõben lépnek majd hatályba.
2006. január 1-tõl:
2010. január 1-ig:
2013. január 1-tõl:
Néhány fontos, már hatályos EU ajánlás:
Összefoglalás
A sertéstartás elmúlt csaknem fél évszázadát hazánkban is a termelés mennyiségi növelésére való törekvés jellemezte. Csak az utóbbi évtizedben kerültek elõtérbe a minõségi (pl. vágóminõség, húsminõség) követelmények, miután a világpiacon - részben a mennyiségi szemlélet eredményeként, részben a kelet-európai társadalmi-gazdasági változások hatására - túltermelés alakult ki. A túltermelés a sertéstartás technológiáját is gyökeresen átalakította. Mivel már nem volt cél a termelés mindenáron való növelése, elõtérbe kerültek az „állatjólléti” követelmények, illetve az élelmiszerbiztonsági elõírásoknak való megfelelõség. Ezért például a korábbiaknál lényegesen nagyobb alapterületet kell biztosítani az állatoknak a sertéstartás minden fázisában. Ez hazánkban a nagyüzemi sertéstelepeken jelentõs létszámcsökkenést fog eredményezni az Európai Unióhoz való csatlakozás idõpontjában. Meg kell kezdeni - környezetvédelmi szempontok miatt - mind a híg-, mind az almos trágya kezelés technológiájának átalakítását (2006-2014 között lépcsõzetesen). Meg kell szüntetni a sertések lekötött tartását, s a kutricák méretezésénél, illetve a rácspadlók alkalmazásánál is egyértelmû követelmények lépnek életbe.
Összességében tehát megállapítható, hogy sertéstartásunk a megelõzõ évtizedekhez viszonyítva sokkal „állatbarátabb” lesz. Igaz, hogy az ehhez szükséges technológiai átalakítások elvégzésére meglehetõsen rövid idõszak áll rendelkezésünkre, ami a sertéstartóktól rendkívül céltudatos munkát igényel. Mindez - természetesen - a termelõk nagy részénél pótlólagos ráfordításokat igényel. Ezért ebben a folyamatban csak a tõkeerõs magyar sertéstartó vállalkozások tudnak majd talpon maradni.
Dr. Csató László Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kaposvár