MENÜ

A 2004. év nagyüzemi kísérleteinek tapasztalatai

Oldalszám:
2014.06.16.

A DEKALB kukoricafajták nagyüzemi kísérleti hálózata az egyik legszélesebb adatbázison alapul, melynek célkitûzése a fajták teljesítményének korrekt bemutatása és a térségre szabott egyéni hibridajánlat.

A 130 értékelt kísérlet gyakorlatilag minden 10 000  ha kukoricaterületre nyújt térségi ajánlatot.

 

A kísérleteink értékelésénél a középpontba a fajták jövedelmezõsége kerül. Természetesen az utóbbi évek idõjárási ingadozása miatt kiemelkedõ jelentõségû a termõhelyi és évjárati termésstabilitás.  Az egyéni hibridajánlathoz nélkülözhetetlen a termelõk közgazdasági környezetének, mint a terményértékesítés lehetõségei, árai, valamint a szárítás költségeinek ismerete. A Monsanto az úgynevezett DEKALB® PROFIT KALKULÁCIÓS MODELLJÉVEL újfajta, komplex módon közelíti meg a fajtaválasztást, melyet a különbözõ elõadásokon és személyes konzultációk során ismertet a partnereivel.

A 2004-es év ismét jelentõs kihívások elé állította a kukoricatermelõket. Az elmúlt esztendõ, aszályos meleg idõjárása után az átlagosnál csapadékosabb és enyhén hûvösebb körülményekkel találkozhattunk. 2003-ban a fajták alkalmazkodóképessége, míg idén a termõképességük és a betakarításkori szemnedvességük határozták meg a jövedelmezõséget. Az utóbbi õt esztendõ legmagasabb szárítási költségei terhelték a termelõket. Ennek megfelelõen ismét fókuszba került a fajták helyes érésidejének megválasztása, különösen a bérszárításra szoruló termelõknél. A hazai körülmények között egyértelmûen a FAO 300-as éréscsoport fajtáinak preferálása biztosítja a legmagasabb jövedelmet és biztonságot.

A legkorábbi hibridek kiemelkedõ szereplõje a DK 391 stabilan magas termésével és gyors vízleadó képességével. A korai éréscsoportból kiemelkedett a DKC 4626, melyet rendkívüli potenciális termõképességének köszönhet. A DKC 3511 egy nagyon magas termésszint mellett a legkorábbi hibridek után takarítható be. A DEKALB® vezérhibridje, a DK 440 a száraz esztendõkben mutatott teljesítménye után a csapadékos körülmények között is jó szemnedvességgel és magas terméssel tette le a névjegyét. A középérésû és késõi csoportban a DK 471, DK 527, DKC 5211, DK 537 magas terméspotenciál mellett lehetõvé teszi a különbözõ betakarítási idõpontok tervezését. A FAO 400 csoportban egy új DEKALB®-csillag született DKC 5143 néven. Ez a hibrid nyerte mind az aszályos 2003., mind a csapadékos 2004. év nagyüzemi kísérleti termés versenyét. A 2004. évi profit kalkulációs modellünkben az 5 legjövedelmezõbb hibrid: DKC 3511, DKC 4626, DK 440, DK 391, DKC 5143.

A DEKALB® portfolió fajtái az aszályos esztendõben tanúsított termésstabilitásuk és alkalmazkodóképességük után a csapadékos esztendõben mutatott termõképességükkel, valamint az adott körülmények mellett mutatott kedvezõ betakarításkori szemnedvességükkel járultak hozzá a lehetõ legnagyobb jövedelem eléréséhez. Mindemellett a széles fajtaválaszték lehetõséget teremt a nagyobb területen gazdálkodók számára a biztonságos, a különbözõ idõjárási és munkaszervezési körülményekhez való alkalmazkodáshoz.

Kollégáink mindenki számára készséggel adnak az igények alapján személyre szabott hibridajánlatot a pár hektáros területtõl egészen az ezer ha feletti kukoricaterületekig.

Köszönetet szeretnénk mondani a DEKALB®-kísérletek beállításában részt vevõ termelõ kollégáknak áldozatos és értékes munkájukért.