MENÜ

Technika, ügyesség…

Oldalszám: 30
2014.06.17.

III. Manitou Olimpia
Baján
Az Axiál Kft. évente rendez olimpiát a Manitou kezelõinek.

Az ügyességet és technikai tudást próbáló eseményt szeptember 17–18-án tartották meg Baján.
Akik az idei évben is részesei voltak a Manitou Olimpiának, azok megcsodálhatták, hogy mire képes ez a gép. A rendezvényen részt vett Laurent Bernhardt, a Manitou  területi managere, és Jacky Merle, a Manitou tesztpilótája, aki látványos bemutatót tartott. A Manitou MLT 731T gépeket az idei évben is az Axiál biztosította. A versenyzõknek egy akadálypályán kellett végigmenniük idõre, és minden ügyességüket igénybe kellett venniük, hogy az igen nehéz pályaszakaszon megelõzhessék társaikat.
A Manitou Olimpiára 91 fõ jelezte részvételét, de az elhúzódó mezõgazdasági munkák miatt 47 versenyzõ regisztráltatta magát a pénteki elõdöntõre. A másnapi döntõbe 18-an jutottak be.

A megnövelt teherbírással és a nagyobb teljesítményû hidraulikával a MANITOU BF ismét utat mutat a teleszkópos rakodógépek piacán.

A változások alapvetõen az új Perkins Vista (EURO II-es) motorok beépítésével estek egybe.

A tavalyi év sikergépe, az MLT 730 T (7 m, 3 t, 106 LE) is új motort kapott, s így MLT 731 T néven kerül a 2004-es év akciós listájára. Újdonság még ennél a típusnál, hogy nem csak fogaskerék-szivattyúval, hanem a 100 LE-höz illeszkedõ 110 l/p teljesítményû változó szállítási kapacitású dugattyús szivattyúval is kérhetõ, mely lehetõvé teszi a hidraulikamûveletek szimultán mûködtetését.

A 7 m-es gépek közül az MLT 741 120 LSU modell vonultatja fel a legtöbb újdonságot, változást, melyek egytõl-egyig a rakodási teljesítmény (tonna/óra) növelését, valamint a biztonságot szolgálják. A 6,90 m emelési magasság, a 4,1 tonna teherbírás és a 2810 mm-re megnövelt tengelytáv biztosítja a gépnek a hihetetlen teljesítményt és a nagyfokú stabilitást.

Az új generációs gép (Vista 1100) Perkins turbó intercooler (air to air; levegõ-levegõ visszahûtés) motor 4 400 cm3, 123 LE (90,5 kW)  jóval nagyobb nyomatékkal rendelkezik alacsony fordulatszámon, mint elõdei.
Az egyedülálló LSU szisztémával vezérelt hidraulika lehetõvé teszi, hogy azonos idõben (szimultán) 2, 3, vagy akár 4 hidraulikamûveletet is végezhetünk a szükséges erõvel. Az elektronikusan vezérelt, változó szállító kapacitású dugattyús hidraulikaszivattyú az „intelligens” vezértömbön keresztül optimalizálja a max: 150 l/p  szállítási mennyiséget, mely 270 bar nyomáson üzemel.

Az MLT sorozat hajtómûve kifejezetten a nehéz terepen történõ felhasználásra tervezett. A hidraulikus mûködtetésû váltó fordulatszámfüggõ nyomatékváltós tengelykapcsolón keresztül kapja a hajtást. A kapcsolat a motor és a kerekek közt egy tökéletes, rángatásmentes erõátvitelt biztosít a gép számára négy elõremeneti és négy hátrameneti fokozattal, melyet elektrohidraulikus irányváltó kapcsol. Az MLT AGRI típusok állandó négykerék hajtással üzemelnek.
(X)