MENÜ

Sikeresen zárta kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

Oldalszám: 41
2014.06.18.

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok történetét 1977-ben kezdték írni, ám az idei az elsõ, amelyet már uniós tagországában tartanak. A szeptember 8-11-ig tartott kiállítás és vásár házigazdája a bábolnai hagyományok megõrzésére alapított Nemzeti Ménesbirtok Kft., valamint a társrendezõk, a Bábolna Élelmiszer-ipar Rt., és az IKR Rt. mindent megtett azért, hogy a kiállítók és látogatók egyaránt jó benyomásokkal távozzanak Bábolnáról.

A nettó 12 ezer négyzetméteren, 262 kiállítóval rendezett kiállításon a legtöbben a növénytermesztés gépeit, termékeit és a hozzá tartozó technológiát mutatták be.

Ebben az évben több újdonsággal szolgált a rendezvény. Mindenekelõtt nagy hangsúlyt kapott a gyakorlati szántóföldi gépbemutató, amelyen naponta a víztakarékos talajkímélõ technológiát valamint a precíziós gazdálkodás géprendszereit tekinthette meg több ezer szakember. A szakmai bemutatók köre ezúttal a szõlõ és gyümölcstermesztés gépeinek bemutatójával gazdagodott. A rendezõk ebben az évben új show mûsorral, a „Lovak és Lóerõk” zenés, táncos, szakmai elemekkel dúsított közel két órás mûsorával szórakoztatták a közönséget.

A kiállítás három napja alatt a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei tartottak elõadásokat a legaktuálisabb agrárgazdasági kérdésekrõl. Több szakmai találkozó helyszíne volt Bábolna, hiszen itt tartották a MAE Gépesítési Társaságának ülését, a MEGFOSZ és a MEGOSZ tagjai is itt találkoztak, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Agrár-Mûszaki Bizottsága is itt tartotta soron következõ ülését..

Ebben az évben a zárónapon került sor az Országos Szántóverseny döntõjére. Ezen közel 40 versenyzõ mérte össze tudását, a tét nem volt kevés, hiszen a jövõ évi európai és világversenyre juthattak be a gyõztesek.

Az egész napos megmérettetés után a következõ eredmények születtek:

I. kategória (ágyeke) 2-3 vasú:                         Kovács Sándor, Tépe

II. kategória (ágyeke) 4-5 vasú:                        Kovács Sándor, Konyár

III. kategória (váltvaforgató eke) 2-3 vasú:     Farkas Gábor, Jászkisér

IV. kategória (váltvaforgató eke) 4-5 vasú:      Horváth Csaba, Réde

V. kategória (lófogat):                                         Varga Zoltán, Apátfalva          

Ebben az évben elõször lehetett pályázni a BNG nagy-és különdíjára. A benyújtott pályázatok alapján a független szakmai zsûri ítélte oda a két nagy -és hét különdíjat. Ezúttal mûtrágya kategóriában a nagydíjat a szlovákiai DUSLO cég, a gép kategóriában az IKR által forgalmazott New Holland TVT 190 típusú középnehéz univerzális erõgép kapta. Ez utóbbi a forgalmazó örömére a kiállítás második napján elkelt.

A bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat közel 40 ezer szakember és több mint 35 ezer érdeklõdõ kereste fel szeptember 8-és 11.-e között.