MENÜ

Farkas Gábor és a Zetor traktor gyõzelme az országos szántóverseny döntõjében

Oldalszám: 28
2014.06.17.

Hosszú évek után ismét Bábolna adott otthont az országos szántóverseny döntõjének a Bábolnai Gazdanapok rendezvényeinek keretén belül.

A hazai szántóversenyek is a világversenyek szabályai szerint zajlanak. A verseny tétje nagy volt, hiszen ott dõlt el, ki képviseli hazánkat a jövõ évi Európa- és világbajnokságon.
A szántóversenyeknek hazai és nemzetközi hagyományai vannak, amely 1953-ban indult, és a mezõgazdasági technika – traktorok, ekék fejlõdésével új szakaszába lépett.

1998-ban Jászkiséren szervezték meg az elsõ mezõgazdasági országos váltvaforgató  szántóversenyt. Ma már olyan ekéket alkalmaznak, melyekkel minõségi versenyszántást lehet végezni, de a világversenyeken sokkal nagyobbak a követelmények.
Így sok átalakítást kell a gyári ekéken végezni. Ha ezt a munkát valaki támogatja, akkor lehet nemzetközi szinten jobb eredményeket elérni.
Az idei váltvaforgató eke kategória gyõztese Farkas Gábor lett, aki évek óta országos döntõk részvevõje és gyõztese. A bábolnai verseny abszolút gyõztese is õ lett.

Farkas Gábor 1996 óta versenyez, páyafutását Gödöllõn kezdte. Az elsõ négy évben kétfejes ágyekével, aztán 2000 óta kétfejes váltvaforgató ekével versenyez. A hazai versenyeket sorra nyerte, csupán egy alkalommal volt 2. helyezett. Így Õ vívhatta ki  évek óta a világversenyeken hazánk képviseletét.

Versenynaptára:

• 1998 – Németország,
• 1999 – Franciaország,
• 2001 – Anglia,
• 2003 – Kanada.

A jövõ évi világverseny helyszíne Csehország lesz. Farkas Gábor elmondta, hogy a versenyekre saját géppel érkeznek. Elmondása szerint óriási jelentõsége van olyan technikai felszereléssel versenyezni, mellyel a felkészülés is történik.
A ZTR AGRO KFT. mint a ZETOR traktorok kizárólagos forgalmazója szponzorálja 1997 óta Farkas Gábor felkészüléseit, versenyeztetését.

További nagyon sok sikert kívánunk!