MENÜ

Amikor a gép megéri a „pénzét”

Oldalszám: 20
2014.06.17.

Az olvasók elõtt (döntõen) bizonyára ismeretlenek az OLIMAC DRAGO kukoricacsõ-törõ adapterek, pedig az OLIMAC-adapterek története sikertörténet, s nem csupán Európa-, de immár a hazai kombájntulajdonosok körében is.

Az elmúlt két évben, amióta a Pannonagri Kft. megjelent velük a magyar és a szlovák piacon, a tulajdonosok nem csak elégedettek velük, de ahogy mondják, a gép, illetve annak munkája szinte eladja önmagát. „A szomszédok is akarnak egy, a réginél szebbet-jobbat-hatékonyabbat.”

S mi a siker titka? Ahhoz, hogy megtudjuk, olyan OLIMAC DRAGO felhasználókkal beszélgettünk, akik közelrõl ismerik a gépet, hiszen a gyakorlatban használják azt.

– Márcsak az üzemeltetett gépek darabszáma (4 db) okán is, elsõként Maurer Györgyöt, a Kapos Agro Rt. vezérigazgatóját kérdezzük, miért választották ezt a csõtörõ adaptert?

– Az az igazság, hogy a közelünkben elõször egy német vállalkozásnál találkoztunk az Olimac-adapterrel, majd késõbb egy szomszédos hazai vállalkozás is szerzett egy használtat, s mindkettõvel nagyon kedvezõek voltak a tapasztalataik-tapasztalataink. A német vállalkozás egy 8 soros összecsukható, míg szomszédunk egy 6 soros fix adaptert üzemeltetett a mieinkkel határos kukoricatáblákon. Feltûnt, hogy ezekkel az adapterekkel a mieinknél gyorsabban haladhatnak a kombájnjaik, miközben szinte ismeretlen a csõ- és szemveszteség, s az adapter munkáját követõen nincs szükség további szárzúzásra, vagy többszöri tárcsázásra, mert az Olimac Drago kiválóan összeaprítja a nagyobb termések szármaradványait is! Vettünk tehát 2 db Drago-t 2002-ben a két új Case Axial Flow kombájnunkra, majd miután nálunk is bevált az elsõ eresztés, vettünk még kettõt a John Deere-ekre is. Így most már 4 darab Olimac Drago adapterrel végezhettük tavaly a kukorica- és a napraforgó-betakarítást is, igaz, utóbbiból nem rendelkezünk igazán nagy területtel.

– S hogy voltak megelégedve a gépekkel? 
– Az Olimac Drago egy könnyen üzemeltethetõ, nagyon megbízható berendezés. Évente és gépenként 600–800 ha-t teljesítenek, szinte meghibásodás nélkül. Alig igényelnek karbantartást, s mûszaki problémánk is mindössze egy láncfeszítõvel volt. Az oldalsó láncmeghajtásokra oda kell figyelni, nem szabad laza-megnyúlt lánccal használni õket. Meghálálják a karbantartást.
– Melyik tulajdonságát emelné ki a gépeknek? 

 – Mindenekelõtt azt, hogy a nálunk már elõforduló kukoricabogár okozta szárdõlés ellenére is nagyon kevés a csõ- és szemvesztesége, az igen lapos építés és a hosszú törõszerkezet következtében. A második pedig az, hogy a szárzúzó munkája szinte tökéletes. A régebbi Olimac- gépeink is kiválóak voltak, de az új adaptereken levõ állókés ezt még tovább fokozta, így az új szezon elõtt a régebbi gépeinkre is felszereljük ezt a tudtommal egyedülálló újdonságot. Képzelje, a speciális, keményfémmel felrakott önélezõ szárzúzó kések egyszeri átfordítással képesek voltak teljesíteni a szezont, az állókések pedig szerintem 3-4-et is kibírnak!
Második riportalanyunk Krausz Zoltán szekszárdi bérmunka-vállalkozó, aki egy extrán felszerelt, 6 soros, összecsukható kivitelû, száremelõ csigákkal és talajkopírozó automatikával is felszerelt Olimac Drago adapter büszke tulajdonosa.

– Krausz Úr! Miért választotta az Olimac-adaptert?

– Az Olimacról már hallottam jó tapasztalatokat, szerepelt a Bábolnai Napokon is, de a végsõ döntést egy 2002. évi õszi gyakorlati bemutatón hoztam meg, ahol láttam egy 8 soros összecsukható adaptert munka közben, meglehetõsen rossz, esõs körülmények között is jól dolgozni.
Tudja mi, bérvállalkozók furcsa helyzetben vagyunk a piacon, hiszen elég nagy a konkurenciaharc. Csak az számíthat hosszú távon is jó munkára, aki a legjobb technikát alkalmazza, gyors, pontos és megbízható, s természetesen minõségi munkát végez.

– És az Olimac ilyen?

- Immár kétéves tapasztalataim alapján mondhatom, hogy igen, ilyen. A bérvállalkozók szükségszerûen sokat vonulnak. A gép-, az adapter vonulásra való felkészítésének idõigénye közvetlenül pénzkérdés, s az sem utolsó szempont, hogy az összecsukható adapterrel a vonulás még éjszaka is biztonságos, így nyilvánvaló volt, hogy összecsukható adaptert választottam. A mi területünk dombvidék, sõt komoly lejtõkön is termelnek kukoricát itt Tolnában. Emiatt, no meg a minél alacsonyabb tarló iránti igény miatt is az adaptert alacsonyan kell járatni, így megrendeltem a talajkopírozó automatikát is, amely ugyan (sajnos) megsérült egy vízmosásban, de egyébként kitûnõen dolgozott. A talajkopírozó mellett a szélsõ sorválasztókra szerelt száremelõ csigák ugyancsak jó szolgálatot tettek a kukoricabogárral fertõzött, megdõlt területeken.

– Milyen tulajdonságát emelné még ki az Olimac-adapternek? 

– Számomra meglepetést okozott, hogy az egyébként rendkívül egyszerû napraforgó-betakarító késbetétek milyen jól dolgoztak! Van egy speciális napraforgó-betakarító adapterünk is, amely talán kisebb veszteséggel dolgozik, de ugyanakkor nagyobb mennyiségû szárat és levelet juttat be a cséplõszerkezetbe, mint az Olimac Drago. Ennek eredménye, hogy a Drago-val mûködõ kombájnunk magtartályában rendszeresen tisztább volt a napraforgómag, mint a másikban, sõt a Drago-val gyorsabban, termelékenyebben tudott haladni a kombájn, mint a céladapterrel.
 Szeretném kiemelni még azt is, hogy az automata törõlécállító egységek is igen jól vizsgáztak nálunk. Ez nem csak kényelmes egy bérvállalkozónak, hiszen nem kell állítgatnia a törõléceket helyszínrõl helyszínre, illetve táblánként, mert ezt igen megbízhatóan elvégzi az automatika, hanem a megbízóink is jól jártak, hiszen az Olimac után nem érdemes BÖNGÉSZNI, ugyanis a lapos adapter és a törõlécállító automatika minimalizálják a csõ- és szemveszteséget. A kisebb csövek sem vesznek el egy-egy tömörebb vagy kisebb termõképességû táblafolton, hiszen a kezelõ figyelmétõl függetlenül, automatikusan zárnak a törõlécek, ha csökken a kukoricaszárak mérete.
Nézze, ez az adapter drága volt, de abban biztos vagyok, hogy eddig megérte az árát.
Természetesen több riportalannyal is folytattunk beszélgetést, de úgy véljük, a két bemutatott riport jól összefoglalta az Olimac Drago adapterek elõnyös tulajdonságait. S ha valaki mélyebben szeretné megismerni a gépvizsgálati eredményeket, az FVM-MGI tesztek bizonyítják, hogy Olimac Drago állja a versenyt a legfelkapottabb márkákkal is.