MENÜ

Gabonatárolás dán technológiával

Oldalszám:
2014.06.26.

A média minden szereplõje az EU csatlakozás híreivel borzolja a kedélyeket. Azt hiszem a magyar termelõk helyzete nem könnyû, nehéz hideg fejjel elviselni, hogy a feje felett döntenek sorsáról, jövõjérõl. Mit tehet? Saját jövõjét kell megálmodni, megtervezni a hosszú téli estéken. Ezen tervezgetéshez szeretnék segítséget nyújtani. A gabona termelését már mindenki tudja, le is aratja a kisebb nagyobb termést. Tapasztalataink szerint nem fordítanak a termelõink elég gondot a gabona tárolására. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem mindkettõ. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológia eszközök szempontjából ezek különbözõek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat szellõztetõ rendszerrel. A raktáros megmérte-e, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellõztetés milyen hatásos? A silókban a tárolt terményt idõközönként át kell mozgatni, sajnos törik a szem. Elõnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthetõ.

Tapasztalataink szerint, sok termelõ és kereskedõ épített, épít és építeni akar új tárolókat. A síkpadozatos tárolók többcélú hasznosítása nagyon fontos feladat, talán a betárolás gépesítése nem teljesen megoldott. A tárolók kialakítása nagyon fontos, a jövedelem termelésben döntõ fontossággal bír.

Építsünk-e szárítót? A kérdés megválaszolása rendkívül zsebbe vágó. Javaslatunk egy alternatív lehetõséget mutat be, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva.

Fontos, hogy a tárolás során a gabona minõsége lehetõleg javuljon, biztonságos és olcsó legyen, minimális kézi erõ felhasználással.

Az 1. ábrán látható épület felosztása nem hosszanti hanem keresztirányú, tárolási magasság 5,75-m-ig lehetséges. A termek tetszés szerinti kialakításával a fajok és fajták jól elkülöníthetõk. Javaslatunkban szerepel egy szellõztetõ padozati rendszer is mely kalászos gabonáknál a szárító mûködtetését szükségtelenné teszi. Az LM padozat lehet beépített elemes / 10 t-ás terhelést kibír / vagy a padozatra fektethetõ héjlemez. Az elemek perforációjának mérete választható a termény, termék függvényében. A padozat alkalmas fokhagyma, vöröshagyma, burgonya, stb szellõztetésére is.

A tárolási magasság a szemnedvesség függvénye, 20% nedvesség esetén max. 5m, míg 20 % feletti nedvesség esetén max. 4 m. Az egyes termek szellõztetése független egymástól. A hideg levegõs szellõztetéssel napi 0,5% nedvességet lehet elpárologtatni. A kalkulált levegõmennyiség tonnánként 100m³/ó. Fontos a levegõ relatív páratartalma is, ezen adatok 60-65% relatív páratartalom mellet igazak. Igény esetén a ventilátorok elé hõcserélõ is beiktatható, ezáltal fokozható a szellõztetés hatásossága. Javasolunk kapcsoló-automatikát a ventilátorok mûködtetéséhez.

Magyarországon a betakarítást 17-18% nedvességtartalom körül szoktuk elkezdeni, így a termény 6-8 nap alatt leszárítható szellõztetéssel. Az ábrán látható szellõztetõ rendszer vegyes csatorna rendszerû, költség csökkentés érdekében.

Az egyenletes szellõztetés alapvetõ követelménye az egyenletes betárolás. A betárolás precíz és minõségi feladatára a 2. ábrán látható rendszert javasoljuk. A JE-MA rendszer képes az épület teljes területét egyenletesen tölteni, kapacitás 20-100 t/ó búzában. A vázrajz mutatja a szalagok mozgását. A szalag fontos tulajdonsága, hogy szállítás közben nem szórja a magot. Ajánljuk vetõmagok tárolására is, nem töri a szemet. A rendszer segítségével az épület teljesen feltölthetõ esetleg több fajta esetén tartályokba is tölthetõ az épületen belül. Az oldal ajtós és a betároló rendszer segítségével az épület kihasználtsága megduplázható. A JE-MA szalagok nagy elõnye, hogy meglévõ épületekbe is beépíthetõek.

A kombájntiszta anyag nem tárolható még rövid ideig sem- gyommagvak, zöld szármaradványok -minõségi problémákat okozhatnak. A minõség javítás fontos eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerû tisztítógépet?

Üzembiztos, alacsony vibráció, könnyû telepíteni, pontos méretre osztályoz, kiválasztja a szennyezõdéseket, elõ- esetleg utólevegõvel rendelkezik, rugalmas rostarendszer, könnyen karbantartható, kevés kopó alkatrésszel rendelkezik, egyszerû rosta csere, alkalmas elõ- és utótisztításra, környezet barát, alacsony por kibocsátás.

A fenti kihívásoknak a DAMAS tisztítógépek /3. ábra/ megfelelnek. Tévhit, hogy ezek a minõségi berendezések nagyon drágák, az egyszerûbb kivitelûek ára 2,5 millió Ft alatt találhatók. Kapacitás 5-220 t/ó között található, triõr, gravitációs asztal is szerepel az ajánlatban. A LOMA csávázógépek elengedhetetlenek a vetõmag elõkészítésben.

Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, új telepek építéséhez és régi telepek felújításához hatásos ciklonokat és porszûrõket ajánlunk a DAMAS kínálatából. A méretezéshez szakember ill. gyártói javaslat szükséges.

A minõségi tárolás elengedhetetlen feltétele a termény hõfokának rendszeres ellenõrzése a tárolás folyamán. Ajánlatunk a számítógéphez kapcsolható SUPERTECH LOGO rendszer, mely riasztó funkcióval is felszerelt.

A technológiához javaslatot ill. árajánlatot kérésre, egyénre szabottan küldünk.

Nagy Miklós

SZEGÁNA Kft.