MENÜ

Elõttem az utódom

Oldalszám: 17
2014.06.26.

Az álló kultúrák lemosó kezelésében igen jó hírnevet megért Novenda a 2004-es évben befejezi több évtizedes pályafutását. Az Európai Unio Bizottsága a DNOC hatóanyag felhasználást környezetvédelmi okokra hivatkozva betiltotta. Az FVM határozata értelmében a Novenda forgalmazása 2004. május 1. után megszûnik, míg a felhasználóknál megmaradt készletek a következõ növényvédelmi szezonban, legkésõbb 2005. szeptember 30-ig használhatók fel.

A Nitrokémia 2000 Rt tapasztalt fejlesztõi az elmúlt években egy olyan korszerû lemosó készítmény kifejlesztésén dolgoztak, amely az integrált termesztésben is alkalmazható. Az új készítmény Olajos Rézkén néven került engedélyezésre.Az új készítmény három hatóanyagot, rézoxikloridot, elemi kenet és ásványolajat tartalmaz, ami lehetõvé teszi elõdjéhez hasonló hatás kifejtését környezetkímélõ módon. A kén hatóanyag lisztharmat ellen nyújt védelmet és atka-gyérítõ hatású, a rézoxiklorid gombás- és baktériumos betegségek ellen hatékony, az ásványolaj a levéltetvek az atkák áttelelõ alakjai ellen hatásos, illetve gyérítõ hatású a pajzstetvekre.

Almatermésûekben az alkalmazott dózis 3%, az ültetvény típusától és állapotától a kijuttatás technikai lehetõségeitõl függõen. Ajánlott lémennyiség 1000-1200 l/ha fagymentes idõben kijuttatva.Szõlõben az alkalmazott dózis 4%, a kijuttatott vízmennyiség a kultúra típusától és állapotától a kijuttatás technikai lehetõségeitõl függõen 800-1000 liter hektáronként.

Almatermésûekben a készítményt a rügypattanáshoz a lehetõ legközelebbi idõpontban javasolt kijuttatni. A levéltetvek és takácsatkák áttelelõ tojásai ugyanis ebben az idõszakban, az embrionális fejlõdés utolsó szakaszában a legérzékenyebbek.Szõlõben gyapjas stádiumig alkalmazható, így a lemosó kezelés idõpontja a legoptimálisabb idõpontig kitolható, hatékonyabb védekezés érhetõ el a rügypikkely alatt telelõ kártevõkkel szemben.

Az Olajos Rézkén integrált termesztésben is felhasználható, sárga minõsítésû készítmény. Az ásványolaj komponens biológiailag teljes mértékben lebomló anyagokat tartalmaz, így nem terheli a környezetet. Az olajos gyári kombináció nagy elõnye, hogy nem kell keverési próbát végezni az olaj- és egyéb hatóanyag-tartalmú készítmények együttes kijuttatásakor.

A Nitrokémia 2000 Rt. új és korszerû lemosó készítménye az Olajos Rézkén egymagában hármas védelmet biztosít almatermésû- ill. szõlõ kultúrákban a kártevõk és kórokozók induló populációjának jelentõs csökkentésével. Ezzel a vegetációs idõszak permetezéseinek száma is csökkenthetõ, a késõbbi védekezés sikere és a termés biztonsága pedig növekszik.A termékfejlesztés folyamán már körvonalazódott, hogy az Olajos Rézkén a Novenda méltó utóda lehet a szélesebb felhasználási területtel és kijuttatási idõtartammal.Lakatos András