A növényi produkciót a talajok minõsége és az éghajlat évrõl évre történõ változékony megjelenési formája, az idõjárás alapvetõen befolyásolja. A talajtípusok, köszönhetõen nagy pufferkapacitásuknak viszonylag stabilan õrzik termõerejüket, ha a talajhasználat alapvetõ agronómiai szabályait betartjuk. Az idõjárás ezzel szemben, különösen a kontinentális klímazónákban, így hazánkban is, rendkívül változékony. Az elmúlt 15 év a szélsõségek gyakoriságának növekedésével ezt a megállapítást csak alátámasztotta. Nagy viták folynak arról, hogy egy kedvezõtlen éghajlatváltozás kezdetén vagyunk-e (globális felmelegedés), mik ennek a mozgató rugói, milyen változásokra számíthatunk? Tény, hogy hazánkban az említett 15 évbõl 10 évben a sokévi átlagnál kevesebb csapadék hullott (mintegy 1000-1200 mm csapadékhiány halmozódott fel), az évi középhõmérséklet egyes klímakörzetekben több mint 1 ºC-kal nõtt.
Figyelemre méltó, hogy az MTA 2003-ban kutatási programot indított annak prognosztizálására, hogy milyen hatásai lehetnek egy jelentõs éghajlat módosulásnak az élet fontos területein (mezõgazdasági termelés, egészségügy, urbanisztika, turizmus, stb.). a kutatásban részt vevõk négy alapfeltételezést vizsgálnak:
A mögöttünk hagyott 15 év hõmérsékleti és csapadék adatai, hatásuk a növénytermesztésre az e területen vizsgálódókat (köztük a cikk szerzõjét is) arra az elhatározásra késztették, hogy az utolsónak említett lehetséges változás hatásait és az arra adandó válaszokat vizsgálják meg részletesebben. Úgy vélem egyértelmû, hogy egy melegebb és szárazabb periódusban a már eddig is szûkösen rendelkezésre álló víz még inkább korlátozója lesz a növénytermesztésnek. Az Agro Napló egy korábbi számában (2003/5) azt írtam, hogy hazánkban a hõmérsékleti és fényviszonyok sokévi átlagadatai alapján 750 mm/év csapadék kellene, szemben a tényleges 598 mm/év helyett, az optimális körüli szántóföldi termésekhez. Ha, azonban az évi átlaghõmérséklet 1-2 ºC-kal nõ, nyilvánvaló, hogy a víz jelentõsége csak növekszik. Ahhoz, hogy a víz ne legyen a növényi produkció abszolút korlátozója, a makrogazdaságtól a politikán és a kutatáson át a termelõ vállalkozásokig, mindenkinek derekasan tenni kell a dolgát. A következõ területekre gondolok elsõsorban:
Természetesen a sort lehetne még folytatni, de most inkább járjuk körbe azt az ismerethalmazt, ami már ma is szükséges ahhoz, hogy az elhatározástól az okszerû öntözésig eljussunk (ne csak locsoljunk, inkább öntözzünk).
Már elõdeink is felismerték, hogy a természetes csapadék hiányát öntözéssel pótolni lehet (ókori birodalmak Ázsiában, az amerikai földrész indián kultúrái, Egyiptom). Hazánkban már az 1700-as évek végén folyt rétöntözés Márialigeten. Ettõl kezdve napjainkig, ha változó mértékben is, de az öntözés a termelési gyakorlat részét képezte, 1937-tõl (a XX. Törv.) pedig jogilag is szabályozott. Mind az öntözésre berendezett, mind a ténylegesen öntözött terület 1965-85 között volt a legnagyobb (390-450 ezer ha). Az elmúlt 10-14 évben a mezõgazdaság általános recessziója visszavetette az öntözést (1. sz. táblázat), csak 2000-tõl kezdõdött lassú területnövekedés, mûszaki színvonaljavulás (több mint 400 db korszerû berendezést vásároltak a vállalkozások, magángazdálkodók), köszönhetõen a támogatásoknak, na meg az ezredfordulótól tartó aszályos idõszaknak.
Az öntözés céljai, sokrétû hatásai miatt méltán nevezhetõ multifunkcionális termesztéstechnológiai eljárásnak. Ebbõl következik, hogy definiálni is nehéz. Általánosságban elfogadható azonban a következõ meghatározás: az okszerû öntözés az optimális növényi produkció vízigényének méréseken alapuló, tervszerû kielégítése gazdaságilag indokolt mértékben, a környezeti értékek messzemenõ megóvásával.
2
2
A növények vízgazdálkodásával kapcsolatos egyéb fogalmak, kifejezések
Vízfelhasználás hatékonysága: egységnyi fitoprodukció elõállításához elhasznált ETakt. Kifejezése: sza. kg/l víz
Szárazsági index (ariditási index) = E0/P, ahol E0 = a levegõ párologtató képessége mm-ben, P = csapadék mm.
Mivel a levegõ párologtató képessége a hõmérséklettõl és a légmozgástól is függ, ezért esetenként E0 helyett E0t-t (tényleges párologtatást) szerepeltetnek a képletben. Az egynél nagyobb hányadosok növekvõ légköri szárazságra utalnak, öntözéskor pedig veszteségforrásként jelennek meg. A szárazsággal összefüggésben több kifejezés is használatos:
Szárazság: ETopt >ETakt, ha több a növénytermesztési tér párolgási vesztesége, mint amennyit a növényzet felvenni képes, akkor légköri szárazságról beszélünk. Általában a vegetációs idõ magas hõmérsékleti periódusában lép fel. Talajszárazság akkor is elõfordulhat, ha a talajban van ugyan víz, de a gyökérzóna hõmérsékleti viszonyai gátolják felvehetõségét (pl.: mélyen fagyott talaj, vagy éppen túl magas az aktív gyökérzóna hõmérséklete). Fiziológiás szárazság lép fel megfelelõ vízkészlet és mérsékelt ETakt-nál, ha növény-egészségügyi problémák terhelik az állományt (pl.: „talajlakó és zöld” kártevõk, asszimiláló és párologtató felület sérülései). A szárazság fajtól, fajtától, termesztési technológiától függõen csökkenti a fitoprodukciót, de az állomány „túléli”, különösen a szárazságtûrõk, a jó regenerációs képességûek: baltacim, lucerna, cirokfélék, kabakosok. A hosszan tartó szárazság akkor minõsül aszálynak, amikor a vízhiány következtében az egész állomány vagy egy része („sülevényes foltok”) elpusztul.
A növényállományok vízigényét döntõen a természetes csapadék biztosítja. Ezért lényeges a csapadék milyensége, hasznosulási mértéke. A tenyészidõben lehulló, folyékony állapotú csapadék több mint 99 %-a a talajon keresztül hasznosul, mértéke attól függ, milyen intenzitású, ez összhangban van-e a talajvíznyelõ képességével vagy elfolyik tócsásodást, levegõtlenséget idéz elõ az aktív gyökérzónában. Veszteséget jelent a párolgás különösen a tenyészidõ melegebb periódusaiban, amit a légmozgás fokoz. A legtöbb növényfajra jótékony hatású a harmatképzõdés, esetenkénti mennyisége 0,1-0,5 mm. Egyértelmû, hogy a tenyészidõben a szilárd halmazállapotú csapadék, a jég negatív hatású. A vegetációs idõn túli szilárd csapadék, a hó, amennyiben lassú az olvadás, rendkívül hasznos, ha gyors az olvadás, különösen fagyott talajfelszínrõl nagymértékû lehet az elfolyás, súlyos esetekben belvízkárral is járhat. A gyakorlatban kiindulási pontként az 1 cm-es hóvastagságot 1 mm csapadékkal azonosíthatjuk. A különbözõ idõszakokban hullott csapadékveszteségekrõl az 5. sz. táblázat tájékoztat.
A víz és a növényállományok kapcsolatának tisztázásához még sok-sok tudományos eredmény és gyakorlati tapasztalat szolgált eredményekkel. Megállapították, hogy a hûvös klíma alatt is jól díszlõ növények (kalászosok, lucerna, burgonya, cukorrépa) alacsonyabb hõmérsékleti tartományban gazdálkodnak jobban a vízzel, ezzel szemben a meleg igényesek (kukorica, napraforgó, tökfélék, cirokfélék) magasabb hõmérsékleten állítanak elõ kevesebb vízbõl 1 kg szárazanyagot. A nemesítõk is folyamatosan hoznak létre jobb vízhasznosítású, szárazságtûrõbb fajtákat. Az agrotechnikai kutatások különösen a trágyázás, a vetésidõ, a növénysûrûség, a növényvédelem terén elért eredményekkel járulnak hozzá a növényállományok hatékonyabb vízhasznosításához.
A növényfajok, állományaik, a növénytermesztési tér vízgazdálkodásának másik fontos szereplõje az a talajréteg, ahol a mindenkori aktív gyökérzóna (élõ, vízben oldott tápanyagok felvételére képes gyökérzettel átszõtt talajréteg) 50-60 %-a található. Az aktív gyökérzet elhelyezkedése faji sajátosságoktól, a mindenkori fejlettségtõl és a talajtulajdonságoktól is függ (vízben oldott, felvehetõ tápanyagok elhelyezkedése, „eke- és tárcsatalp betegség”). Általában az egynyári, áttelelõ, rövid tenyészidejû fajoknál az aktív gyökérzet tömege a felsõ 0-40 cm-es réteget szövi át, a mélyen gyökerezõknél (kukorica, répafélék, évelõ pillangósok, T4, G1-3, H1-5 életformájú gyomok) ez a zóna a 0-60 cm-es talajrétegben található. Természetesen a legtöbb növényfaj gyökérzetének kis része ennél jóval mélyebbre is hatol (pl.: ástak már ki lucerna gyökeret 16 m mélyrõl is). Ezek „életmentõ” szerepe akkor nagy, ha a felsõ réteg tartósan kiszárad. A talajtípusok szelvényeinek (rétegeinek) vízháztartása azonban elsõdlegesen a következõktõl függ:
A talaj vízháztartással kapcsolatos legfontosabb mutatók, meghatározásuk, kifejezési formájuk
Víznyelõ vagy vízbefogadó képesség: a talajfelszínre különbözõ intenzitással juttatott víz elnyelési sebessége teljes víztelítettségig, mm/h. Fontos öntözési mutató, az öntözés intenzitása nem haladhatja meg ezt a mért értéket adott talajtípusnál.
Vízáteresztõ képesség: a vízzel telített talajrétegben a gravitáció hatására idõegység alatt átszivárgó víz mennyisége, mm/h. A mutató alapján beszélünk jó vagy rossz víztartó képességû termõrétegrõl.
Talajsûrûség (Ts): egységnyi tömegû, abszolút száraz, hézagmentesre tömörített talaj tömege, kg/dm3.
Talajtérfogat-tömeg (Tt): egységnyi tömegû, abszolút száraz, eredeti szerkezetû talaj tömege, kg/dm3.
Talajpórus-térfogat (P%) = Ts - Tt ∙ 100
Ts
Differenciált porozitás: a pórustérfogat (P%) méret szerinti frakciói. A talaj vízáteresztõ képessége és a növények által felvehetõ víz mennyisége nagymértékben függ tõle. A 10-100 μm méretû pórusok tárolják a felvehetõ víz zömét.
Szántóföldi vízkapacitás (VKsz): a talajszelvény által természetes körülmények között a gravitáció ellenében maximálisan visszatartható vízmennyiség, l/térfogattömeg, l/térfogat, mm/térfogattömeg, mm/térfogat (lásd mérési metodikák). Az öntözés fontos mutatója, ennél nagyobb egyszeri vízadaggal semmiképpen sem szabad öntözni (levegõtlenség, tócsásodás, vízpazarlás).
Holtvíz (HV): az aktuális talajvíztartalom azon része, amelyik erõsebben kötõdik a talajrészecskékhez, mint amilyen szívóerõt (sink) a növények ki tudnak fejteni. Növényfajonként, növényi fejlettségtõl is függ az értéke, de alapvetõen a talaj fizikai tulajdonságai befolyásolják. Holtvíz-tartalomig akkor szárad ki a talaj, ha a tesztnövények elhervadtak („hervadási pont”). Kifejezésmódjai a VKsz-sal azonosak.
Diszponibilis (hasznos) víz (DV): a talaj aktuális vízkészlete és a holtvíztartalom (HV) közötti mennyiség. Ezt a hányadot tudja felvenni a növény, leküzdve a talaj szívóerejét. Kifejezésmódjai azonosak a VKsz-sal. A szívóerõ faji sajátosságoktól, a növény fejlettségétõl is függ, tehát nem állandó érték. Ezen kívül, ahogy fogy a DV, egyre nagyobb energiát használ el a növény egységnyi víz felvételéhez. Ezért az un. pF-görbéken ezt külön fel is tüntetik (2. sz. ábra). A DV érték ismerete nélkülözhetetlen az öntözésnél. Általában 40-50 %-os DV értéknél javasolják az öntözés megkezdését.
A talaj víztartalmának meghatározása létfontosságú a szakszerû öntözéshez, az öntözés egyre gyakoribbá váló automatizált vezérléséhez. A gyakoribb mérési módszerek közül néhány
és ezek esetenkénti kombinációi, melyeket egyre inkább összekapcsolnak számítógép vezérlésû automata öntözést vezérlõ technikákkal (öntözés ideje, intenzitása, dózisa).
Az aktív gyökérzóna víztartalmára, annak felvehetõ hányadára bizonyos körülmények között az altalajvíz is hatást gyakorol. Ez akkor következik be, amikor az altalajvíz 2-3 m mélységben van, felette kapilláris vízemelõ zóna helyezkedik el, így ebbõl vízhez juthat a növény. Az altalajvíz, amennyiben a talajfelszínig feljön (pl.: magasvezetésû csatorna hidrosztatikus nyomására), az aktív gyökérzónából kiszorul a levegõ, ami a növények pusztulásához vezet (rejtett belvíz). Ha az altalajvíz a felszínen is megjelenik, nyílt belvízrõl beszélünk.
A gyökérzetnek és a gyökérzónában élõ hasznos szervezeteknek, a növénytáplálásnak kedvezõ kémiai folyamatokhoz nem csupán hasznosítható vízre, de levegõre is szükségük van. Az optimális fitoprodukció a pórusok megfelelõ víz:levegõ arányát igényli. Ezt az arányt nevezzük statikai vízigénynek, amely fajonként különbözõ.
A talaj vízgazdálkodását, a felvehetõ víz mennyiségét az agrotechnika is befolyásolja:
A talajok vízgazdálkodásához kapcsolódó fogalmakhoz álljon itt néhány táblázat (6., 7., 8. sz. táblázatok).
Dr. Késmárki István
1. sz. táblázat |
|||||||
Magyarország öntözött területe (rizs nélkül) és a kiöntözött víz mennyisége 1990-2001 között |
|||||||
Megnevezés | Mértéke | Évek | |||||
1990 | 1995 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | ||
Öntözött terület | ezer ha | 217 | 161 | 93 | 34 | 125 | 105 |
Kiöntözött víz | millió m³ | 395 | 148 | 89 | 27 | 180 | 111 |
1 ha-ra jutó víz | m³ | 1820 | 1088 | 957 | 794 | 1440 | 1057 |
1 ha-ra jutó víz | mm | 182 | 109 | 96 | 79 | 144 | 106 |
Vízjogilag engedélyezett ter. | ezer ha | ? | 357 | 264 | 238 | 236 | 230 |
2. sz. táblázat |
||
Véleménykülönbségek a szerzõk és a mérõállomások között a növényfajok transzspirációs koefficiensére vonatkozóan |
||
Növény- faj |
1 kg szárazanyag elõállításához szüks. víz (l) | Évek |
Õszi búza | 338-513 | Hellriegel-Briggs-Schranz |
Rozs | 240-685 | Hellriegel-Briggs-Schranz |
Tavaszi árpa |
310-774 | Hellriegel-Wolny |
Zab | 376-665 | Hellriegel-Wolny |
Borsó | 273-788 | Hellriegel-Briggs-Schranz |
Burgonya | 620-849 | Kézikönyvek-Hank-Frank |
Cukorrépa | 397-400 | Briggs-Schranz-Kézikönyvek |
Kukorica | 239-368 | Bezencsuki Állomás- Briggs- Schranz |
Napraforgó | 569 | Kézikönyvek |
Lucerna | 586-831 | Bezencsuki Állomás- Briggs- Schranz |
Szója | 810 | Hank-Frank |
3. sz. táblázat |
||
Néhány növényfaj mértékadó vízigényes idõszaka az ország 26 mezoklimatikus körzetében, a szélsõ értékekkel jellemezve |
||
Növényfaj |
Mértékadó vízigényes
hónapokVízigény*
(mm)
Õszi kalászosokV.62-74 VI.89-106KukoricaVII.105-133 VIII.105-135CukorrépaVII.115-158 VIII.116-164BurgonyaVI.93-119 VII.117-147NapraforgóVII.119-160 VIII.86-119LucernaVI.101-132 VII.118-163* átlagoshoz közeli hõmérsékletû
és csapadékú hónapban