Közleményünk első részében (Agronapló, 2003. 7. szám) azokat az operációs módszereket mutattuk be és értékeltük, melyek segítségével megállapítható az aminosavak un. ileális emészthetősége sertésekben. A második részben példák segítségével kívánjuk megvilágítani, hogy a különböző módszerekkel megállapított ileális emészthetőségi értékeket hogyan tudjuk felhasználni a sertéstakarmányozás mindennapi gyakorlatában és az ilyen módon összeállított abraktakarmány etetése milyen előnyökkel jár a sertéshizlalásban.
II. Az ileálisan emészthető aminosavak felhasználása a gyakorlati sertés-takarmányozásban
A sertés abrakkeverékek összeállítása
A gyakorlat számára igen fontos annak ismerete is, hogy milyen kapcsolat áll fenn az egyes hizlalási paraméterek és a receptúra összeállítás módja között, azaz hogy az abrakkeverék a nyersfehérje fekális vagy ileális emészthetõsége alapján került-e összeállításra. Belga vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy míg a nyersfehérje ileális emészthetősége és a tömeggyarapodás, valamint a fajlagos takarmányértékesítés között igen szoros korreláció van, addig a fekális emészthetőség és az említett két paraméter között ez az összefüggés csak közepes vagy laza (1. táblázat).
1. táblázat
A takarmány nyersfehérje tartalmának fekális és ileális emészthetõsége valamint a hízósertések súlygyarapodása, és takarmányértékesítése közötti összefüggés (Dierick és mtsai, 1987)
cellspacing="0">
Tömeggyarapodás
Fajlagos takarmányértékesítés
<font
size="2">Ny.fehérje ileális emészt<font
face="Times New Roman CE, serif">hetõsége
<font
face="Times New Roman CE, serif">Ny.fehérje fekális emészthetõsége
<font
size="2">0,76
0,34
<font
size="2">-0,87
-0,65
Az adatok arra engednek következtetni, hogy a növendék- és hízósertések aminosav szükségletét jobban ki tudjuk elégíteni, ha a szükségleti értékeket ileálisan emészthetõ aminosavban adjuk meg. Ilyen irányú vizsgálatokról az utóbbi években egyre több tudományos közlemény számol be.
A különbözõ vizsgálatok eredményei azt is igazolják, hogy a sertés hizlalásának mind az elsõ (30-60 kg), mind a második (60-105 kg) felében, nagyon szoros korreláció van az ileálisan emészthetõ lizin felvétele, valamint a napi testsúlygyarapodás, a napi fehérjebeépítés és a fajlagos takarmányértékesítés között (2. táblázat). Ezen adatok azt bizonyítják, hogy ha javítani akarjuk a hizlalás naturális mutatóit, és ha növelni kívánjuk a hizlalás alatti fehérjebeépülés mértékét, akkor a hízósertések recetúrájának összeállításakor a takarmánykomponensek összes amimosav-tartalma helyett – mint azt korábban is említettük – az ileálisan emészthetõ aminosav-tartalommal kell számolnunk.
2. táblázat
A napi ileálisan emészthetõ lizinfelvétel, a napi súlygyarapodás,
a napi fehérjebeépülés és a fajlagos takarmányértékesítés közötti összefüggés (Halas és Babinszky, 2001)
cellspacing="0">
<col
width="145">
Testsúly
Korreláció
Napi súlygyarapodás
Napi fehérje beépülés
Fajlagos takarmány értékesítés
30-60 kg
<font
size="2">r=0,94
p<0,0001
<font
size="2">r=0,78
p<0,001
<font
size="2">r=0,94
p<0,0001
60-105 kg
<font
size="2">r=0,89
p<0,0001
<font
size="2">r=0,77
p<0,0013
<font
size="2">r=0,87
p<0,0001
A takarmánykomponensek ileálisan emészthetõ aminosavtartalmának a receptúra összeállításában való felhasználásakor arra is fel kell azonban hívnunk a figyelmet, hogy ez csak abban az esetben jelenthet elõnyt a bélsár emészthetõségi adatok alkalmazásával szemben, ha az abrakkeverék nem kizárólag kukoricából és extrahált szójadarából áll. A sertések aminosav szükségletének megállapításakor ugyanis kukoricára és szójára alapozott diétát etettek a kisérleti állatokkal (NRC, 1998). Minden más esetben (például több komponensû abrakkeverékek etetése esetén, vagy fehérjeforrások változtatásakor) az ileális emészthetõségre alapozott adatok felhasználása a gyakorlatban is realizálható elõnyökkel járhat.
Az aminosav- energia arány hatása a sertés fehérje- és zsírbeépítésére (húsminõségre)
Ismeretes, hogy a növekedési teljesítményt, illetve a vágott test kémiai összetételét, a hús minõségét a genetikai alap mellett a takarmány eltérõ aminosav/energia aránya is nagymértékben befolyásolja. Mivel a sertések részére általában a lizin az elsõdlegesen limitáló aminosav, a takarmánykeverékek összeállításakor a fehérjebeépülés növelése érdekében feltétlenül törekednünk kell a legkedvezõbb lizin/eneriga (DE) arány kialakítására. A vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy növendéksertések esetében (25-60 kg) a legkisebb zsírbeépüléssel, 0,63 g ileálisan emészthetõ lizin/MJ DE arány esetén számolhatunk (1. ábra)
Az 1. ábra adatai arra is felhívják a figyelmet, hogy ha eltérünk ettõl a lizin/energia aránytól, akkor növekszik a test zsírtartalma, azaz romlik a hús minõsége. A hizlalás második felében (60-105 kg), az arány a 0,5 g ileálisan emészthetõ lizin/MJ DE értékre csökken.
A 2. ábra különbözõ irodalmi adatok alapján, a takarmány összes lizin/energia arányának a fehérje beépítésre gyakorolt hatását foglalja össze. A bemutatott adatok szerint a legnagyobb fehérjebeépülésre 0,7 g összes lizin/MJ DE arány esetén számolhatunk, ami megközelítõleg 0,6 g ileálisan emészthetõ lizin/MJ DE aránynak felel meg.
Ezen arányokat a receptúrák összeállításakor feltétlenül figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a genetikailag determinált teljesítmény minél nagyobb hányada realizálódjon, és hogy olyan állati terméket (húst) tudjunk elõállítani, amelynek a minõsége megfelel a humán táplálkozási elvárásoknak.
Számos vizsgálati eredmény azt is igazolta, hogy amennyiben eltérünk a javasolt ileálisan emészthetõ lizin/DE aránytól, akkor nemcsak a hús minõségének, hanem a hizlalás naturális mutatóinak és ennek következtében a sertéshús elõállítás gazdaságosságának romlásával, a kívánatos mértékû profit elmaradásával is számolnunk kell.
Az ideális fehérje elv alkalmazása a sertéstakarmányozásban
A sertéstakarmányozásban az utóbbi években mind a receptúrák összállításakor, mind a fehérjeforrások helyettesítésekor elõtérbe került az ún. ideális fehérje elv alkalmazásának szükségessége. Az „ideális fehérje” elnevezésû elmélet sertések részére történõ kidolgozásával Angliában már az 1980-as évek elejétõl foglalkoztak (ARC, 1981). Ez azonban még az állatok összes (bruttó) aminosav-szükségletén alapult. Ezt megelõzõen, már több szerzõ fejezte ki a sertések aminosav-szükségletét, oly módon, hogy az egyes aminosavakból szükséges mennyiséget a lizin százalékában adta meg. Talán a legelsõk közé sorolható Leon (1966), aki keményítõérték arányosan határozta meg a hízósertések bruttó lizin-szükségletet, és a lizin százalékában közölte a többi aminosav mennyiségét.
Idõközben a különbözõ takarmányok ileális emészthetõ aminosav-tartalmára is megfelelõ adatbázis jött létre és ezért az ideális fehérje elmélet is módosulhatott, azaz pontosabbá válhatott.
De Lange (1992) hívta fel a figyelmet arra, hogy az aminosavak ileális emészthetõségével számolva az „ideális fehérje” összetétele részben megváltozik. A legnagyobb eltérés a treonin esetében tapasztalható (3. táblázat). Ez azzal magyarázható, hogy az ileális endogén fehérjének viszonylag nagy a treonin-hányada. A nagy endogén eredetû treonin azt eredményezi, hogy a treoninnak a vékonybél végén mért emészthetõsége lényegesen elmarad a lizinétõl.
3. táblázat
Az esszenciális aminosavak százalékos aránya az ideális fehérjében (lizin:100%), az összes és ileálisan emészthetõ aminosav-tartalom alapján (Wang és Fuller, 1989)
cellspacing="0">
<font
size="2">Összes aminosav
a takarmányban
<font
face="Times New Roman CE, serif">Ileális emészthetõ aminosav
a takarmányban
<font
size="2">LYS
<font
size="2">MET+CYS
<font
size="2">THR
<font
size="2">TRP
ILEU
<font
size="2">100
<font
size="2">63
<font
size="2">72
<font
size="2">18
60
<font
size="2">100
<font
size="2">61
<font
size="2">65
<font
size="2">19
56
Az „ideális fehérje” más aminosav összetételû a létfenntartás és a növekedés (termelés) esetén. Az idevonatkozó vizsgálatok adatai szerint, a létfenntartás aminosav-szükségletének kielégítéséhez az „ideális fehérjének” nagyobb arányban kell a metionint és cisztint, továbbá a treonint és a triptofánt tartalmaznia, mint a súlygyarapodás esetében (4. táblázat). Ez a gyakorlat számára annyit jelent, hogy ezen aminosavak arányát – a létfenntartás aminosav-szükségletének fedezése érdekében – az „ideális fehérjében” növelni kell, mert az élõsúly növekedésével nõ a létfenntartás fehérje, illetve aminosav szükséglete is.
4. táblázat
A takarmány esszenciális aminosavainak százalékos aránya az „ideális fehérjében”
(lizin=100%), a létfenntartás és a súlygyarapodás esetében
(Henry, 1993)
cellspacing="0">
Létfenntartás
Súlygyarapodás
<font
size="2">LYS
<font
size="2">THR
<font
size="2">TRP
<font
size="2">MET+CYS
<font
size="2">ILEU
<font
size="2">LEU
<font
size="2">VAL
PHE+TYR
<font
size="2">100
<font
size="2">139
<font
size="2">29
<font
size="2">147
<font
size="2">44
<font
size="2">74
<font
size="2">52
124
<font
size="2">100
<font
size="2">69
<font
size="2">18
<font
size="2">53
<font
size="2">63
<font
size="2">115
<font
size="2">77
124
Az aminosav-szükséglet pontosabb kielégítése érdekében Baker és Chung (1992) az „ideális fehérje” aminosav-összetételét (5-100 kg között) három különbözõ testsúly kategóriára vonatkozóan javasolja megadni. Az ajánlásokat az 5. táblázatban foglaltuk össze.
5. táblázat
A takarmány esszenciális aminosavainak százalékos aránya az „ideális fehérjében”
(lizin:100%), sertések részére a nevelés és a hizlalás alatt
(Baker és Chung, 1992)
cellspacing="0">
<col
width="174">
<font
face="Times New Roman CE, serif">Élõsúly, kg
5-20
20-50
50-100
<font
size="2">LYS
<font
size="2">THR
<font
size="2">TRP
<font
size="2">MET+CYS
<font
size="2">ILE
<font
size="2">LEU
<font
size="2">VAL
<font
size="2">HYS
PHE+TYR
<font
size="2">100
<font
size="2">65
<font
size="2">18
<font
size="2">60
<font
size="2">60
<font
size="2">100
<font
size="2">68
<font
size="2">32
95
<font
size="2">100
<font
size="2">67
<font
size="2">19
<font
size="2">65
<font
size="2">60
<font
size="2">100
<font
size="2">68
<font
size="2">32
95
<font
size="2">100
<font
size="2">70
<font
size="2">20
<font
size="2">70
<font
size="2">60
<font
size="2">100
<font
size="2">68
<font
size="2">32
95
Összegezve az eddigieket megállapítható, hogy a takarmányreceptúrák összeállításakor akkor járunk el helyesen, ha elõször meghatározzuk az állatállomány korának (testsúlyának), hasznosítási irányának megfelelõ napi energia-felvételt (vagy az abrakkeverék energiatartalmát), majd beállítjuk a kívánatos lizin/energia arányt, és az ideális fehérje elv alapján meghatározzuk a többi aminosavnak a lizinhez viszonyított arányát. Az így összeállított abrakkeverékkel megfelelõ minõségû és mennyiségû sertéshúst tudunk rentábilisan elõállítani.
A fehérjeforrások helyettesítésének szakmai alapjai a sertéstakarmányozásban
A fehérjeforrások helyettesítésének elméleti alapjai
Az elmúlt évtizedben többször felmerült annak szükségessége, hogy a sertés abrakkeverékek fehérjekomponenseit valamilyen más fehérjehordozóval helyettesítsük. A helyettesítés iránti igény igen sok okra (ökonómiai, állategészségügyi, bizonyos nemzeti takarmányozási hagyományok, stb.) vezethetõk vissza.
A fehérjeforrások helyettesítése korábban ún. fehérje egyenérték alapon történt. Az akkori vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az abrakkeverék extrahált szójadara hányadának kb. 50%-a helyettesíthetõ ún. „dupla nullás” („00”) extrahált repcedarával, és ipari úton elõállított lizin kiegészítéssel úgy, hogy a hízósertések teljesítménye nem romlik. Ugyanezen elvek alapján az extrahált szójadara mintegy 33%-a fehérje egyenérértékben lóbabbal, csillagfürttel, szegletes lednekkel helyettesíthetõ.
A legújabb kutatások eredményei alapján ma a fehérjeforrások helyettesítését a takarmányfehérjék ileálisan emészthetõ aminosavtartalma alapján végezzük el. A helyettesítéskor is ügyelni kell a megfelelõ lizin/emészthetõ energia arányra, valamint arra, hogy az abrakkeverék az ideális fehérje elvnek megfelelõ arányban tartalmazza a többi, a sertés számára fontos aminosavakat is.
Mivel az ideális fehérje összetételére többféle adat áll rendelkezésre, ezért a cikkünkben bemutatásra kerülõ takarmányreceptúra összeállításakor az átlagértéket képviselõ amerikai NRC (1998) javaslatait vettük figyelembe.
A 3. és 4. ábrák adatai szerint lényeges különbség van a különbözõ fehérjeforrások ileálisan emészthetõ lizin, metionin és cisztin tartalmában. Ezért a helyettesítéskor akkor járunk el helyesen, ha ezen – az állatkísérletekkel meghatározott – illeálisan emészthetõ aminosav adatokkal számolunk a receptúra összeállításakor.
Amennyiben valamelyik állati eredetû fehérjehordozót (csontos húsliszt, vegyes állati eredetû fehérjeliszt, stb.) növényi eredetûvel kívánjuk helyettesíteni, akkor nemcsak fehérjeforrás táplálóanyag-tartalmában (így pl. ileálisan emészthetõ aminosav) hanem a foszfortartalmában lévõ különbségre is fel kell hívnunk a figyelmet.
Ismeretes, hogy az állati eredetû fehérjehordozók összes- és emészthetõ foszfortartalma lényegesen nagyobb a növényi eredetûeknél. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az állati eredetû fehérjék növényi eredetûvel történõ helyettesítésekor feltétlen gondoskodni kell foszfor-kiegészítésérõl is. Felmerül a kérdés, hogy a foszfor-kiegészítést összes, - vagy emészthetõ foszfor alapon kell-e elvégezni. A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a sertések foszforszükségletét akkor tudjuk jobban kielégíteni, ha azt emészthetõ foszforban adjuk meg. A növényi eredetû foszforforrás esetében arra is tekintettel kell lenni, hogy annak jelentõs része ún. fitinkötésben található, minek következtében ezen forszfor a sertések részére csak kismértékben hasznosítható. Ezért, ha az állati eredetû fehérjeforrást növényi eredetûvel kívánjuk helyettesíteni, akkor többlet foszfor adagolása helyett gondoskodnunk kell fitáz-enzimnek a takarmányba történõ keverésérõl is. A hazai és nemzetközi adatok alapján a hízósertések kukorica-szója alapú abrakkeverékébe 500 U/kg fitáz enzim bekeverése javasolható.
Takarmány recept-variációk a fehérjeforrások helyettesítésére
A tárgyalt általános szabályok figyelembevételével modellszámításokat végeztünk a különbözõ fehérjehordozók helyettesítésére. A számítógéppel lefuttatott takarmányreceptúra variációk elkészítésekor mind a hízó-1 (20-60 kg), mind a hízó-2 (60-105 kg) abrakkeverékek esetében elõször meghatároztuk az ileálisan emészthetõ (ID) lizin/DE arányt, ami 20-60 kg között 0,6, 60-105 kg között pedig 0,5 g ID lizin/MJ DE volt, majd pedig az amerikai NRC (1998) ajánlása alapján meghatároztuk a lizinhez viszonyított ileálisan emészthetõ metionin-, cisztin-, treonin- és triptofán mennyiségét. A fitáz enzimet (Natuphos) a már korábban említett okok miatt kevertük az abrakkeverékekbe. Jelen közleményünkben a 20-50 kg élõsúly között etethetõ abrakkeverék összetételét és számított táplálóanyag tartalmát mutatjuk be (6. táblázat).
A táblázatbatban található abrakkeverékekben - mint az látható – a húslisztet helyettesítettük részben 48 vagy 46 százalékos nyersfehérje-tartalmú extrahált szójadarával, illetve borsóval, csillagfürttel, napraforgódarával vagy dupla nullás repcével úgy, hogy az abrakkeverékek energia-, fehérje- és emészthetõ foszfortartalma azonos legyen, és az aminosavaknak a lizinhez viszonyított aránya megfeleljen az ideális fehérje összetételének is.
6. táblázat
Abrakkeverékek százalékos összetétele
és számított táplálóanyag tartalma (20-50 kg)
(Babinszky, 2002)
cellspacing="0">
<col
width="51">
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
<font
size="2">Komponensek (%)
<font
size="2">Kukorica
<font
size="2">Árpa
style="margin-bottom: 0cm; page-break-after: avoid;"> Szója (48% ny.feh.)
<font
size="2">Szója (46% ny.feh.)
<font
size="2">Húsliszt
<font
size="2">Full-fat szója
<font
size="2">Borsó
<font
size="2">Csillagfürt
<font
size="2">Napraforgó
<font
size="2">Repce
style="margin-bottom: 0cm; page-break-after: avoid;"> Takarmánymész
<font
size="2">MCP
<font
size="2">Takarmánysó
<font
size="2">Premix
<font
size="2">Lizin-HCl
<font
size="2">Dl-Metionin
<font
size="2">L-Treonin
Natuphos
<font
size="2">40,00
<font
size="2">39,99
<font
size="2">13,82
<font
size="2">-
<font
size="2">5,00
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,03
<font
size="2">0,06
-
<font
size="2">40,00
<font
size="2">33,87
<font
size="2">13,72
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">10,00
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">0,80
<font
size="2">0,59
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,19
<font
size="2">-
<font
size="2">0,02
0,01
<font
size="2">40,00
<font
size="2">40,04
<font
size="2">17,65
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">1,10
<font
size="2">0,13
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,24
<font
size="2">-
<font
size="2">0,03
0,01
<font
size="2">40,00
<font
size="2">39,24
<font
size="2">-
<font
size="2">18,48
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">1,10
<font
size="2">0,10
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,23
<font
size="2">0,01
<font
size="2">0,03
0,01
<font
size="2">40,00
<font
size="2">29,70
<font
size="2">13,09
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">15,00
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">1,00
<font
size="2">0,16
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,03
<font
size="2">0,04
0,01
<font
size="2">40,00
<font
size="2">34,76
<font
size="2">7,71
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">15,00
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">1,00
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,37
<font
size="2">0,09
<font
size="2">0,08
0,01
<font
size="2">40,00
<font
size="2">36,83
<font
size="2">10,88
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">10,00
<font
size="2">-
<font
size="2">1,00
<font
size="2">0,12
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,35
<font
size="2">-
<font
size="2">0,01
0,01
<font
size="2">40,00
<font
size="2">37,57
<font
size="2">10,19
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">-
<font
size="2">10,00
<font
size="2">1,00
<font
size="2">0,10
<font
size="2">0,30
<font
size="2">0,50
<font
size="2">0,29
<font
size="2">-
<font
size="2">0,04
0,01
Összesen
100
100
100
100
100
100
100
100
style="margin-bottom: 0cm; page-break-after: avoid;"> Táplálóanyagok
<font
size="2">DEs, MJ/kg
style="margin-bottom: 0cm; page-break-after: avoid;"> Nyersfehérje %
<font
size="2">Lizin %
<font
size="2">M+C %
<font
size="2">Treonin %
<font
size="2">Triptofán %
<font
size="2">g Lizin*/MJ DE
<font
size="2">M+C*/Lizin*
<font
size="2">Treonin*/Lizin*
<font
size="2">Triptofán*/Lizin*
<font
size="2">Kálcium %
<font
size="2">Foszfor %
<font
face="Times New Roman CE, serif">Emészthetõ foszfor %
<font
size="2">13,60
<font
size="2">16,70
<font
size="2">0,98
<font
size="2">0,59
<font
size="2">0,64
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,76
<font
size="2">0,68
0,37
<font
size="2">14,16
<font
size="2">17,40
<font
size="2">0,98
<font
size="2">0,58
<font
size="2">0,65
<font
size="2">0,19
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,19
<font
size="2">0,66
<font
size="2">0,61
0,31
<font
size="2">13,65
<font
size="2">16,76
<font
size="2">0,95
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,63
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,19
<font
size="2">0,64
<font
size="2">0,52
0,23
<font
size="2">13,67
<font
size="2">16,70
<font
size="2">0,95
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,63
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,62
<font
size="2">0,50
0,23
<font
size="2">13,36
<font
size="2">16,70
<font
size="2">0,95
<font
size="2">0,56
<font
size="2">0,63
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,50
0,23
<font
size="2">13,85
<font
size="2">16,70
<font
size="2">0,98
<font
size="2">0,61
<font
size="2">0,65
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,57
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,52
0,24
<font
size="2">13,47
<font
size="2">16,50
<font
size="2">0,97
<font
size="2">0,58
<font
size="2">0,66
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,58
0,24
<font
size="2">13,55
<font
size="2">16,50
<font
size="2">0,98
<font
size="2">0,61
<font
size="2">0,65
<font
size="2">0,18
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,59
<font
size="2">0,60
<font
size="2">0,17
<font
size="2">0,63
<font
size="2">0,55
0,23
*: ileálisan emészthetõ
Felmerül a kérdés, hogy ha az elõzõekben leírt elvek alapján történik a fehérjeforrások helyettesítése, akkor lehet–e számítani arra, hogy az állataink teljesítménye és vágóminõsége nem romlik. Ennek vizsgálatára Hollandiában, a Wageningeni Egyetem Takarmányozástani Tanszékével közösen, egyedi modell hízlalási kísérletet végeztünk mintegy 100 állattal, mely vizsgálatban az abrakkeverékek extrahált szójatartalmának egy részét borsóval, napraforgóval és halliszttel helyettesítettük.
A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy ha az említett elveket betartva végezzük el a fehérjeforrások helyettesítését, akkor nem kell számítanunk a hizlalási teljesitmény és a vágóminõség romlására (7., 8. táblázat).
7. táblázat
A kísérleti csoportok testtömeg-gyarapodása és takarmányértékesítése
(Szabó és mtsai,2000)
Kezelés |
30-60 kg |
60-105 kg |
30-105 kg |
Súlygyarapodás (g/nap) |
|||
|
<font <font <font 654 |
<font 833 748 815 |
738 751 703 738 |
Takarmányértékesítés (kg/kg) |
|||
(szója) (borsó) (napraforgó) (halliszt) |
2,29 2,23 2,24 2,23 |
2,98 2,90 3,14 2,95 |
2,69 2,63 2,77 2,65 |
8. táblázat
A kísérleti csoportok vágási adatai (Szabó és mtsai, 2000)
cellspacing="0">
<col
width="116">
Kezelés
Paraméterek
Színhús (%)
IMZS1 (%)
PH452
PH243
style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm; margin-bottom: 0cm;"> <font
size="2">(szója)
style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm; margin-bottom: 0cm;"> <font
size="2">(borsó)
style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm; margin-bottom: 0cm;"> <font
size="2">(napraforgó)
style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm;"> (halliszt)
<font
size="2">56,0
<font
size="2">55,2
<font
size="2">55,3
55,0
<font
size="2">1,28
<font
size="2">1,29
<font
size="2">1,33
1,24
<font
size="2">6,18
<font
size="2">5,88
<font
size="2">6,21
6,12
<font
size="2">5,66
<font
size="2">5,67
<font
size="2">5,59
5,57
1 intramuscularis zsír
2 pH érték a musculus longissimus dorsiban a vágás után 45 perccel
3 pH érték a musculus longissimus dorsiban a vágás után 24 órával
A közleményünkben leírtak alapján a fontosabb megállapítások tehát a következõk:
1.Amennyiben a hízósertések abrakkeverékét a komponensek ileálisan emészthetõ aminosavtartalma alapján állítjuk össze, számíthatunk a hizlalás naturális mutatóinak javulásával és a napi fehérjebeépülés mértékének növekedésével.
2.A napi fehérjebeépülés mértékét elsõsorban az ileálisan emészthetõ lizin/DE arány befolyásolja.
3.Ha a lizinen kívül további aminosav kiegészítést is végzünk, akkor azt az ideális fehérje elv alapján kell tennünk.
4.A bemutatott vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy a sertések abrakkeverékeinek állati eredetû fehérje komponense (csontos húsliszt, stb.) eredményesen helyettesíthetõ növényi eredetû fehérjehordókkal, ha a helyettesítést a takarmánykomponensek ileálisan emészthetõ aminosavtartalma és az ideális fehérje elv alapján végezzük el. Ezért elõször az etetésre kerülõ abrakkeverék emészthetõ energiatartalmát (DE) kell meghatározni, majd ki kell választani a megfelelõ ileálisan emészthetõ lizin/DE arányt. Végül, az ideális fehérje elv szerint, a lizin és a többi ileálisan emészthetõ aminosav arányát kell eldönteni.4. Feltétlenül gondoskodni kell az abrakkeverékek foszfor-kiegészítésérõl is. A foszforszükséglet pontosabb kielégítése érdekében a takarmánykomponensek emészthetõ foszfortartalmával kell számolnunk. Növényi eredetû fehérjeforrás alkalmazása esetén 500 U/kg koncentrációban javasolható a fitázenzim takarmányba történõ keverése. Amennyiben a helyettesítést a fenti javaslatoknak megfelelõen végezzük el, akkor nem kell a termelés csökkenésével és a vágóminõség romlásával számolnunk.
5.Az okszerû aminosav felhasználásnak (az emészthetõ aminosav és az ideális fehérje elv alkalmazásának) nagyon fontos környezetvédelmi hatása is lehet. Az aminosav-szükséglet pontosabb kielégítése következtében ugyanis elkerülhetõ a fehérjetúletetés és így a nem produktív fehérje kevésbé terheli meg az állatok anyagcseréjét. Az ily módon összeállított takarmányok etetésekor a sertéságazatban közel 30%-kal csökkenthetõ a nitrogénürítés.
Babinszky László – Tossenberger János
Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék
7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.