MENÜ

Technológiai berendezések a STELA szárítótelepen …

Oldalszám: 8
2014.07.15.

Egy szárítótelep sikeres - és gazdaságos - üzemeltetésének, a szárító célszerû megválasztása mellett fontos összetevõi az úgynevezett segédberendezések, amelyekrõl kevés szó esik, pedig összértékük gyakran meghaladja a vezérgép, a szárító értékét is.

A Pannonagri Kft. mintegy 80 korszerû, nagyteljesítményû szárítótelepet létesített. A STELA tulajdonosokat nem érheti meglepetés. Ezek az alumínium szárítók bizonyították tartósságukat. A maradványhõ visszaáramoltatás kombinálva a mikrohullámú terjedés elvét felhasználó nedvességméréssel és szabályozással rendkívüli energiatakarékosságot biztosít. Környezeti porszennyezés: minimálisra csökkenthetõ az új radiálventillátoros légtechnikához kapcsolt aktív porleválasztó rendszerrel.

A részletek további taglalása nélkül elmondhatjuk: a STELA szárítók szériakivitelei magas szintû mûszaki megoldásokat tartalmaznak, és évrõl-évre olyan újdonságok kerülnek piacérett állapotba, amelyek jelentõsen megkönnyítik, egyszerûsítik és gazdaságosabbá teszik a gazdálkodók munkáját.

Oly kevés szó esett azonban eddig a szárítótelepek „szürke eminenciásairól”, a kiszolgáló technológiáról. Beszéljünk most errõl.

Különösen érdekes feladat elé kerül az, aki ún.: zöldmezõs beruházást hajt végre és úgymond szabadon választhat a sokféle minõségû és kivitelû berendezésbõl, s persze ezzel a sokszor belõlük adódó telep-szervezési koncepciók közül is. Ezeket a szempontokat azután sokszor jelentõsen torzíthatják még a telepítési körülmények (pl. a lakott terület távolsága), a pénzbeli korlátok, de a saját lehetõségekkel kapcsolatos kérdések is. (pl. kivitelezés; részegység gyártás stb.)

A Pannonagri KFT. a kiegyensúlyozott, (akár lépcsõzetesen megvalósuló) de jó minõségû beruházás pártján áll, hiszen a berendezések összehangolt mûködése maga a BIZTONSÁG, amely egy ilyen költségigényes tevékenységnél pénzkérdés is, de egyúttal a termés gyors és szakszerû biztonságba helyezésének kérdése is ! A tervezésen sok múlik, hiszen a telepi úthálózat kialakításától a mérleg, a mérlegház, a depó, a szárító, a tisztítógépek, a tranzit és a tárolók elhelyezésén át minden mindennel összefügg és a beruházói igények csak sokéves tapasztalattal optimalizálhatóak úgy, hogy a technológiai követelményeknek is megfeleljenek.

Vegyük mindjárt a fogadóegységet. Egy korszerû megoldást ajánlunk, amely használata esetén könnyû a telepet tisztán tartani és kevés a tolólapozás igény. Ez az ívelt feladófejjel és járható rácsfedéssel szerelt SKANDIA KTIG garatrédler, amelyre akár 30 m-es hosszon is halmozható a gabona. Ez egy éjszakai mûszakra is elegendõ termény deponálásátt teszi lehetõvé. Ugyanakkor a felvonók a térbetonra (pontalapra) ültethetõek, és elmarad a hagyományos vasbeton mélygarat, amelyben az esetek többségében víz áll, szervizkényelmetlenségeket jelent, hosszabb felvonót tesz szükségessé.

A Pannonagri KFT. által képviselt neves svéd gyártó, SKANDIA, a különféle nagyon kíméletesen dolgozó, mûanyag – fém szállítóelem-párral dolgozó rédlerei mellett, természetesen kiváló minõségû serleges felvonókat-, csöveket-, elosztókat-, tolózárakat- és légtisztítókat is gyárt széles méret és teljesítmény választékban. (2.kép)

A szállító berendezések méretének, teljesítményének optimalizálása ugyancsak megfelelõ szakismeretet és sokirányú tervezõi tapasztalatot igényel.

A szárítótelepek második legfontosabb gépcsoportja a tisztítógépek. A Pannonagri Kft, a francia MAROT cég DOBROSTÁS tisztítógépeinek generálimportõre, melyekkel a legkényesebb tisztítási feladatok is elvégezhetõek a legkülönlegesebb szennyezõdési helyzetekben és a legérzékenyebb magféleségek esetén is.

A MAROT tisztítógépek négy csoportba sorolhatóak, egymással (modul rendszerû építésüknek köszönhetõen) jól kombinálhatóak-összeépíthetõek.

A könnyû szennyezõdések eltávolítására alkalmas MAROT légtisztítók többféle méretben készülnek, önállóan is használhatóak, de a dobrostás gépeknek is tartozékai.

A MAROT PN elõtisztítók 35 – 400 t/h (búza tisztításban mért) teljesítményig, az EAC utótisztító-osztályozó gépek 5 - 400 t/h (búza tisztításban mért) teljesítményig, míg a kiváló MAROT osztályozó gépek 3 – 60 t/h (sörárpa tisztításban mért) teljesítményig sokféle kivitelben állnak a felhasználók rendelkezésére.

A megfelelõ tisztító kiválasztása érdekében javasoljuk forduljanak széleskörû gyakorlati és tervezési tapasztalattal rendelkezõ képviselõinkhez, hiszen a hatékony tisztítótelep kialakítása alapos szakismeretet igényel.

A MAROT tisztítókhoz egyedi - helyszínre tervezett - fedett állványzatot, porleválasztó ciklonokat, rostafrakció elosztókat, ill. a por-, a mag-, a törtszem- és a szemét frakciók elkülönített gyûjtésére szolgáló tartályrendszereket is kínálunk, teljeskörû tervezéssel, kulcsrakész kivitelezéssel, üzembe helyezéssel, helyszíni kiképzéssel stb. (3.kép)

A Pannonagri Kft, a fejlett világban szinte egyeduralkodó tárolási mód, a fém silótornyos tárolás megteremtésének a lehetõségét is kínálja megrendelõinek.

Partnere Spanyolország egyik vezetõ acélsiló gyártója, a SYMAGA Spa, amely széles választékban készít tranzittárolókat és toronysilókat is.

Az ívelt szinusz profilra melegen hengerelt, majd tüzihorganyozott acéllemezekbõl készült, csavarozással összeszerelhetõ hengerelemek 4.600 mm-tõl 24.440 mm átmérõig és 4.560 mm-tõl 18.240 mm palástmagasságig készülnek A nagy stabilitású acél vázszerkezetek, oldalsó merevítésekkel, létrákkal és szellõzött, beázás ellen tömített kupolatetõvel rendelkeznek.

A sík (önhordó)-, vagy acél/beton gyámokon nyugvó kúpos fenekû kivitelek a felhasználó igénye szerint 80 m3-tõl 9.517 m3-ig készülnek, amely egyenként 60 t-tól 7.137 t-ig terjedõ tárolókapacitást jelent. A csoportosan is telepíthetõ SYMAGA siló-tornyokban a Magyarországon megtermelhetõ valamennyi gabonaféle, ipari (olajos) növény magvai, de granulált és egyéb speciális anyagok is biztonságosan tárolhatóak.

Mint látható, szinte felsorolni is nehéz ezt a sokféle „kiszolgáló” gépet, amely a szárítótelepet kompletté teszi, de a Pannonagri KFT. értékesítõ munkatársai, tervezõgárdája és szerelõ-szervizelõ munkatársai is biztonsággal kezelik ezeket a szárítótelepi „kiegészítõ” technológiákat, s büszkék referencia telepeikre, amelyeknek száma lassan eléri a nyolcvanat!

Legyen Ön is részese ennek a referenciakörnek, s mi ígérjük nem fog csalódni az általunk képviselt „kiegészítõ” termékekben.