MENÜ

Bárányhizlalás bábolnai LAMBEX táppal!

Oldalszám: 112
2014.07.15.

A bárányok takarmányozására fokozott figyelmet kell fordítanunk, hiszen a bárányhizlalás sikeressége a juhászatok gazdaságosságát alapvetõen meghatározza. A bábolnai Lambex termékcsalád granulált báránytakarmányainak energia-, fehérje-, aminosav-, ásványianyag- és vitamintartalma a bárányok táplálóanyag igényéhez maximálisan igazodik. A nátrium, kalcium és a foszfor tartalom a tág kalcium-foszfor aránnyal biztosítja a folyamatos gyarapodást és segít a húgykövesség megelõzésében. A termékcsalád íz- és aromaanyagokat tartalmaz, amely kedvezõ hatású a bárányok takarmányfelvételére.

A korai választással nagyobb testtömeg-gyarapodás, kedvezõbb takarmányhasznosítás, rövidebb hizlalási idõ érhetõ el, így a bárányok korábbi értékesítésével a termelés gazdaságosabbá válik. A juhtej a harmadik héttõl már nem fedezi a bárányok táplálóanyag szükségletét, ebben az idõszakban jó minõségû takarmányokkal szoktassuk rá a bárányokat a szilárd takarmány felvételére.

Ha a bárányok már két-három hetesen iskolába kerülnek, akkor a Lambex starter táppal kezdjük meg a szilárd takarmányra való szoktatást. A kérõdzés kialakulásától kezdve, 3-5 napos átmenettel álljunk át a Lambex hizlaló tápra, melynek rumensin tartalma kedvezõen hat a bendõflórára.

Abban az esetben, ha csak 4 hetes kor körül kezdõdik a bárányok tápra szoktatása, egyfázisú takarmányozás valósítható meg a Lambex hizlaló táppal. A tápot ekkor is szoktatással, a napi adag fokozatos emelésével kezdjük el etetni.
Szentliszlói partnerünket, György Istvánt idézve: „Négy hetes kor körül fokozatosan rátérünk a Lambex hizlaló táp etetésére, miközben a bárány naponta kétszer még az anya alá van eresztve. A legutóbbi alkalommal (nyár végén) 270 bárány evett meg 7 tonna Lambex tápot. A legidõsebb bárány sem volt 11 hetes, és 28 kg-os átlagot fizetett a kereskedõ.”

Bárányhizlaldák esetében - ha a bárány még nem találkozott táppal, csak gazdasági abrakkal és szénával, illetve legelõrõl lett behozva - ajánljuk a Lambex fogadó táp etetését, melynek magas nyersrost tartalma segíti a törésmentes takarmányozást, míg gyógyszertartalma (OTC) segít a bárányok fogadásakor felmerülõ stressz csökkentésében. Használata esetén csökken a kiesések és a megbetegedések száma. Szoktatással, 1,5-2 hetes etetés után fokozatosan áttérhetünk a Lambex hizlaló tápra.

A GYTV Eger Juh és Gyapjú Kereskedelmi Kft. hizlaldájában a beérkezett bárányokat gondos odafigyeléssel, jó tartási körülmények között egyfázisos takarmányozással hizlalják.

Az ügyvezetõ, Kiss György mondja el az alkalmazott takarmányozási technológiát: „Általában péntek reggel érkeznek be a hizlaldába a bárányok, aznap csak este kapnak vizet és szálast. A szálas jó minõségû lucernaszéna, melybõl étvágy szerint fogyaszthatnak. Szombat reggeltõl folyamatosan csökkentjük a szénát, és megkezdjük a Lambex hizlaló táp etetését, melynek adagját folyamatosan növeljük. Kedd reggel már étvágy szerint fogyaszthatnak az állatok a tápból. Pontosabban adagolt ad libitum etetést alkalmazunk, azaz mindig van az állatok elõtt táp, de ugyanakkor hagyjuk a vályút kiürülni. Napi 4 alkalommal töltjük fel a vályút a növekvõ fogyasztás szerint növekvõ adagokkal. Így gyakorlatilag mindig friss táp áll a bárányok elõtt, minden esetben jó étvággyal mennek a vályúhoz. Ez természetesen növeli a takarmányfelvételt, a napi testtömeg-gyarapodást. Egy hét elteltével szénát csak minimális mennyiségben kapnak az állatok. A bábolnai Lambex bárány hizlaló táp az a termék, amely megfelelõ tartás és takarmányozási technológia mellett a gyenge bárányt is exportképessé teszi!”

Bábolna Takarmányipar Kft.
2942 Nagyigmánd, Pf. 16
Tel./Fax: 34/557-000, 557-015
e-mail: [email protected]
www.babolnatakarmany.hu