MENÜ

Mezőgazdasági gumiabroncs kalauz

Oldalszám: 44
2014.08.11.

A mezőgazdasági erő- és munkagépek egyik legfontosabb szerkezeti része a járókerekek gumiabroncsa. A gépek teljesítményének kedvező kihasználása érdekében erre a gépelemre, mint a gépek „cipőjére” egyre nagyobb figyelmet kell fordítania a termelőknek.

A nagyteljesítményű high-tech traktorokra és az egyre nehezebb betakarítógépekre, a vontatott eszközök közül pedig főleg a nagy pótkocsikra, tartálykocsikra szerelt gumiabroncsoknak mind műszaki és agronómiai, mind alkalmazástechnikai szempontból különleges követelményrendszert kell teljesíteni. A maximális vonóerő kifejtés, az optimális vonóhorog-teljesítmény, a minimális talajtömörítés, a jó öntisztítóképesség, és a nagyobb menetsebesség mellett mindenekelőtt a hosszú élettartam és a versenyképes vételár (ár-érték arány) tekintetében kell kielégíteni a felhasználói igényeket. A traktor gumiabroncsokkal szemben támasztott követelményeket ismerteti az 1. ábra.

A mezőgazdasági gumiabroncsok kiválasztásánál ma a minőség és a gazdaságosság játssza a főszerepet. A világ nagy abroncsgyártói, mint a Michelin, ennek tagjaként a Kléber és a hazai Taurus, vagy a Goodyear, a szakmában ismert többi neves céggel együtt óriási összegeket áldoznak a fejlesztésre, elsősorban a minden igényt kielégítő, szántóföldön és közúton egyaránt alkalmas univerzális traktorabroncs kialakítására. Ma a világpiacon 5 nagy multinacionális multimárkás cégcsoport gyártja a mezőgazdasági gumiabroncsok zömét (2. ábra).

Sajnos a mezőgazdaságban a gumiabroncsokat még sokan mostohán kezelik, nem tekintik fontos „alkatrésznek”, pedig értékük mérettől függően akár 5-10 %-a is lehet a gép bekerülési költségének. Ezért mindenképpen fontos néhány alapvető ismeret és szempont összefoglalása, amely egyfajta kalauzként segítheti az eligazodást a mezőgazdasági erő- és munkagépeken alkalmazott gumiabroncsok körében.

A jó minőségű mezőgazdasági gumiabroncs anyaga a jelentős mennyiségű természetes és szintetikus kaucsuk mellett nagy mennyiségű kormot, továbbá szövetanyagot, drótot és egyéb összetevőket tartalmaz.

A gumiabroncsok típusáról, geometriai méreteiről, szerkezeti felépítéséről, mintázatáról, a terhelhetőségéről és az ezzel összefüggő maximális sebességről, a forgásirányról, valamint a minőségi besorolásról illetve a DOT gyártási számról a gumiabroncsok oldalfalán feltüntetett számok, betűk és jelek tájékoztatnak.

A geometriai méretek közül gyakorlati szempontból a külső átmérő, a perem átmérő és a profilszélesség illetve -magasság a legfontosabbak, amelyek a katalógusban ajánlott keréktárcsára szerelt új, felfújt, terheletlen állapotra vonatkoznak (3. ábra). A méretjelzések mellett a köpenyek legfontosabb jellemzője a profil alakja, valamint a profilmagasság és a profilszélesség hányadosával jellemzett keresztmetszeti tényező. A mai korszerű gumiabroncsokat a keresztmetszeti tényező szerint széles és ultraszéles kategóriákba sorolhatjuk, amelyeknél a keresztmetszeti tényező 0,6 – 0,8 érték között mozog.

A gumiabroncs teherviselő váza - a karkasz - felépítése szerint lehet diagonál, öves diagonál és radiál szerkezetű. A hagyományos diagonál szerkezetnél a szövetbetétek kordszálai a koronavonallal általában 30-40o-os szöget zárnak be. A radiál szerkezetûeknél ez az érték 90o. A radiálszerkezetű gumiabroncsok jellegzetes tulajdonsága, hogy azonos terhelésnél nagyobb belapulást enged a diagonál szerkezethez képest, ennek következtében jobb az ütéselnyelő-képessége, a lengéscsillapítása, és nagyobb a felfekvő felülete, amely különösen a nagyobb vonóerő-kifejtést és az alacsonyabb talajnyomás elérését teszi lehetővé.

Ezen előnyök miatt ma már szinte csak a radiál szerkezetű gumiabroncsokat alkalmazzák a mezőgazdasági gépeken. Fontos szempont a megfelelõ mintázatú köpenyek használata. Más-más mintázat szükséges a biztos irányításhoz, a jó hatásfokú vonóerő-kifejtéshez, a kíméletesebb talajkapcsolathoz és egyéb agrotechnikai elvárásokhoz. A megfelelő mintázattól függ a jó öntisztulóképesség is. A traktorabroncsok kapaszkodó bordáinak szögállása általában 23o – 45o közöttiek, a koronavonalban nyitottak. A bordák magassága, szélessége, oldalkiképzése, egymástól való távolsága és szögállása határozzák meg az üzemeltetési jellemzõket. A mintázatokat nemzetközi kódrendszer azonosítja. Ezek közül a traktor hajtókerék gumiabroncsokra leggyakrabban az R-1, a kormányzott kerék abroncsaira az F-1, és a munkagépek köpenyeire az I-1 kód jellemzõ.

A gumiabroncs teherbírását főleg a benne lévő levegő mennyisége határozza meg, amely a geometriai méretek mellett függ a belsõ nyomástól. A felsõ határt minden esetben az abroncsba épített szövetszerkezet szilárdsága adja meg, de traktorabroncsoknál ez nem haladhatja meg a 2,5 bar értéket. A terhelhetõséget a terhelési- és a sebességindex-rendszerrel adják meg. A terhelési mutatószám (LI) tájékoztat a gumiabroncs maximális terhelhetõségérõl, a sebesség szimbólumának (SS) megfelelõ maximális sebességnél, adott belsõ nyomás mellett. A nemzetközi szabvány szerint a 0-tól 209-ig lépcsõzetesen növekvõ LI – indexrendszerben a traktorabroncsokra a 100 – 160-ig terjedõ szakasz a meghatározó, amelyhez a 800 – 4400 kg közötti terhelési értékek tartoznak, 1,6 bar belsõ nyomásnál. A sebességszimbólumoknál az 5-210 km/h értéktartományból a traktorabroncsokra az A1 – F indextartományhoz tartozó 5-80 km/h sebesség intervallum rendelhetõ. A névleges terhelés az alacsonyabb belsõ levegõnyomásnál csökken, míg a kisebb sebességtartományban növekszik, ezért nagyon fontos a belsõ levegõnyomás állandó ellenõrzése és az elõírt maximális sebesség túllépésének elkerülése.

A mezõgazdasági gumiabroncsok jelölésére többféle változatot használnak, amelyekbõl meghatározhatók a legfontosabb mûszaki jellemzõk és azonosító számok. Az alacsony profilú traktorabroncsok méretjelölésében a profilszélességet mm-ben, a névleges pántátmérõt coll-ban adják meg, és feltüntetik a profilarányt, továbbá a sebesség- és terhelésindexeket, valamint a szerkezetre utaló jelet. Egy általánosan használt szélesprofilú TAURUS traktorabroncs méretjelölését és ezek tartalmát a 4.ábra mutatja. Nagyon fontos, mielõtt gumiabroncsot vásárolunk, a cserélendõ abroncs feliratait értelmezzük és csak a vele azonos méretû és kivitelû új abroncsot válasszuk.

A korszerû traktorabroncsok jelentõs részben ugyan tömlõ nélküli kivitelûek (TL), de ezeknél is sokszor segít a fúvott gumiabroncsok lényeges tartozéka, a légmentes zárást biztosító belsõ tömlõ. Kiválasztásuknál ügyelni kell arra, hogy a köpenyhez elõírt méretût használjuk, ellenkezõ esetben a túlzott megnyúlás, vagy gyûrõdés miatt megsérül. Fontos a szelepek ellenõrzése is, hogy kivezetésük lehetõvé tegye a felfújást és a rendszeres nyomásellenõrzést. Méretjelölésük követi a gumiabroncsét, például 20,8-38, ahol az elsõ méret a profilszélesség, a második pedig a pántátmérõ coll-ban. A traktorabroncsokat szimmetrikus, vagy asszimmetrikus, mélyágyazású kerékpántokra szerelik, amelyek megfelelõ stabilitást biztosítanak.

A mezõgazdasági gumiabroncsok legfontosabb mûszaki jellemzõit a gyártók táblázatokban foglalják össze katalógusaikban. Erre mutat példát a 5. ábra.

Az alkalmazástechnikai kérdésekrõl az üzemeltetés, a karbantartás és a tárolás szempontjaira egy következõ számunkban térünk vissza.

Antos Gábor

1. ábra

cellspacing="0" rules="cols">

Traktor

gumiabroncsokkal szemben támasztott követelmények

<font

face="Arial, sans-serif">Közúti alkalmazásnál

Általános

igények

Talajon

történõ mozgásnál

kiegyensúlyozott

sokoldalú

felhasználhatóság

nagy

felfekvõ felület

menettulajdonságok

kis

talajtömörítõ hatás

nagy

sebességû

nagy teherbíróképesség

alacsony

szlip

közlekedés

megfelelõ

vonóerõ átvitel

jó lengéscsillapítás

komfortérzet

kis

gördülõellenállás

kis

gördülõellenállás

hosszú

élettartam

öntisztító

képesség

attraktív

külalak

egyszerû

szerelés, kezelés

legelõfelület

kímélés

2. ábra

cellspacing="0">

<col

width="121">

style="margin-top: 0,21cm; page-break-after: avoid;"> <font

face="Arial, sans-serif">Bridgestone

<font

face="Arial, sans-serif">Michelin

<font

face="Arial, sans-serif">Goodyear

<font

face="Arial, sans-serif">Continental

<font

face="Arial, sans-serif">Trelleborg

<font

face="Arial, sans-serif">Bridgestone

style="margin-left: 0,27cm; margin-top: 0,21cm;"> <font

face="Arial, sans-serif">Michelin

<font

face="Arial, sans-serif">Goodyear

<font

face="Arial, sans-serif">Continental

<font

face="Arial, sans-serif">Pirelli

<font

face="Arial, sans-serif">Firestone

<font

face="Arial, sans-serif">Goodrich

<font

face="Arial, sans-serif">Dunlop

<font

face="Arial, sans-serif">General

<font

face="Arial, sans-serif">Trelleborg

<font

face="Arial, sans-serif">Dayton

<font

face="Arial, sans-serif">Uniroyal

<font

face="Arial, sans-serif">Kelly

<font

face="Arial, sans-serif">Semperit

<font

face="Arial, sans-serif">Armstrong

<font

face="Arial, sans-serif">Kléber

<font

face="Arial, sans-serif">Sava

<font

face="Arial, sans-serif">Gislaved

<font

face="Arial, sans-serif">Metzeler

<font

face="Arial, sans-serif">Taurus

<font

face="Arial, sans-serif">Debica

<font

face="Arial, sans-serif">Barum

<font

face="Arial, sans-serif">Ceat

<font

face="Arial, sans-serif">Stomil

<font

face="Arial, sans-serif">Viking

5. táblázat

cellspacing="0" rules="cols">

<col

width="58">

<col

width="41">

<col

width="41">

<font

face="Arial CE, sans-serif">TAURUS 520/70 R38 méretû traktorabroncsok

mûszaki adatai

<font

face="Arial, sans-serif">Gyártó

cég,

<font

face="Arial, sans-serif">Üzemi

jellemzõk

Geometriai

méretek

<font

face="Arial, sans-serif">Ajánlott

pánt

Terhelhetõség

10 km/h –nál (kg)

<font

face="Arial, sans-serif">profil-

<font

size="2">szélesség

<font

face="Arial CE, sans-serif">külsõ

<font

size="2">átmérõ

<font

face="Arial, sans-serif">terhelt

<font

size="2">sugár

<font

face="Arial, sans-serif">gördülési

<font

size="2">kerület

<font

size="2">belsõ levegõnyomás (bar)

<font

size="2">típusjel

LI

SS

<font

size="2">mm

<font

size="2">mm

<font

size="2">mm

<font

size="2">mm

<font

size="2">méretjel

0,6

0,8

1,0

1,2

1,4

1,6

Taurus

146

A8

467

1750

785

5250

W 16L

<font

size="2">1690

<font

size="2">2000

<font

size="2">2280

<font

size="2">2535

<font

size="2">2775

<font

size="2">3000

Point

8

143

B

Taurus

150

A8

516

1741

756

5219

W 16L

<font

size="2">-

<font

size="2">-

<font

size="2">2545

<font

size="2">2830

<font

size="2">3100

<font

size="2">3350

Point

7

147

B