MENÜ

Prémium-riport kérdések

Oldalszám: 98
2014.08.26.

Gazdaság neve: Caprabo Kft.

Gazdaság címe: Mezõtúr, Nyolcadik út 51.

Tel./fax: 30/3997-260

Riportalany neve, beosztása: Bagó Lajos

Régióvezetõ neve: Bartók Norbert

Mutassa be gazdaságát, telepét (alakulás, tevékenységi kör, mióta foglalkoznak hizlalással stb…)!

A Kft. 1998-ban alakult két magánszemély részvételével. Akkor még a növénytermesztés mellett a kecsketartással próbálkoztunk. Miután a piaci lehetõségek nem alakultak ki ennél az állatfajnál megfelelõen, kezdtünk gondolkodni más irányban. A megtermelt gabonát hasznosítani akartuk, így jött az ötlet a sertéshízlalással kapcsolatban.

Az elsõ években 20-30 hízó felnevelésével foglalkoztunk. Nem volt saját keverõnk sem ezért vásároltuk a takarmányt, amelynek a minõsége sem volt mindig azonos.

Átgondoltuk az állattenyésztést, a sertéshízlalás csak komolyan és megfelelõ körülmények biztosításával végezhetõ.

Több sertéstelepen járva, gyûjtött tapasztalatok alapján építettük fel a 30 koca és szaporulata befogadására alkalmas telepünket.

Mióta etetnek bábolnai takarmányt, milyen bábolnai termékeket vásárol?

2001-tõl, mióta elkezdtük az intenzív sertéstartást etetjük a Bábolna takarmányt. (megj: az interneten találták meg a címet és vették fel az akkori régióvezetõvel a kapcsolatot)

A Prémium koncentrátumot adjuk az állatoknak, melybõl az egész sort a koca, a malac és a süldõ-hízó termékeket használjuk. E termékekbõl a Bábolna szaktanácsadói hálózat által összeállított receptek alapján állítjuk elõ a keveréktakarmányt.

Miért döntött a bábolnai termékek mellett, mik a tapasztalatai?

Kerestük a partnereket, ki az aki számunkra illetve az állatok számára a legmegfelelõbb. A Bábolna Takarmány volt az a gyártó, aki a jó minõség mellett nem csak eladni akarta a termékeit, hanem szaktanácsadással segítette munkánkat. A koncentrátum minõsége egyformán biztosított és rendszeresen ellenõrzik a bekevert takarmányok beltartalmát. A szállítás rugalmassága is kedvezõ számunkra.

Az igazat vallva a fizetési határidõ lehetne kicsit hosszabb, miután a húsipari cégnél is egyre inkább kitolódik a fizetési határidõ.

Hogyan eteti a termékeket?

Önetetõrõl kapják az állatok a recept alapján koncentrátummal összekevert gabonát és mindig friss, tiszta ivóvíz van számukra biztosítva.

Milyen az állomány egészségi állapota?

Van állatorvos, aki ellenõrzi az állományt, szerencsére nincs sok dolga.

Korábban voltak a választáskörüli idõben problémáink, de ezek mára gyakorlatilag megszüntek, köszönhetõ ez a Cirkovit használatának is.

Termelési eredmények:

Darabszám: 25 db megy el vágásra egyszerre

Vágáskori életnap (nap): 180-185 nap

Vágáskori testtömeg (kg): 120-125 kg

Fajlagos takarmányfelhasználás (kg/kg): nem nagyon tudta megmondani, mert (ugyan fel van írva) nem volt ideje, meg kedve sem keresni.

A 25 db sertésbõl általában 2-3 db van az S osztályban, szintén 2-3 db az U-ban a többi pedig E (55-60%) osztályban.

Amennyiben valamilyen más (konkurencia) koncentrátumról, takarmányról váltott bábolnaira, mondja el hogyan változott a vágási eredmény, fajlagos takarmány-felhasználás?

-------

Mi a véleménye a cég akcióiról?

A koncentrátumokon pont található, amelyek gyûjtésével több ajándék is igényelhetõ, ez mindenképpen egy plussz, hiszen a végén akár egy mikrohoz is segíthet minket. Ez egy folyamatos akció, nem kell tennünk semmit csak gyûjteni a pontokat. Az idõszakonkénti akciók is segítenek minket termelõket, ilyen volt a tavaly év végi prémium akció is.

Mik a tervei a jövõben (a bábolnait eteti-e tovább, kipróbál-e más bábolnai terméket, fejleszt-e a telepen, foglalkozna-e más állatfajjal is stb…)?

E hónap másodikán megalakítottuk a Jász-Kun Sertés Értékesítõ Szövetkezetet 16 magán és 12 jogi személy részvételével. A TÉSZ várható éves értékesítése elérheti a 60-70 e db sertést. A szövetkezet megalakulásával remélünk egy biztosabb piacra jutást.

Természetesen etetjük tovább a Bábolna termékeit, hogy a minõség is biztos legyen.