MENÜ

A borok gyógyhatású komponensei

Oldalszám: 46
2014.08.28.

Kétségtelen tény, hogy a borok összetétele rendkívül bonyolult és változatos, amely természetes úton a szőlőbogyó sejtnedveiből erjedés által jön létre, és hosszú ideig eltartható. A bor fogyasztása - korlátozott mértékben - még orvosi megközelítésben is általában kedvezőnek mondható a táplálkozás élettani szempontból, különösen az étkezések alkalmával.

Ásványi anyagok és szerves savakAz élelmiszerekben - köztük a borban is - előforduló ásványi anyagok kiemelkedő fiziológiai hatással bírnak. A borban legnagyobb mennyiségben a Kálium található a fémionok közül (0,5 - 1,5 g/l) amelynek szerepe van a bor vizelethajtó hatásában. Ezen kívül jelentős szerepet játszik a Kálium az izom összehúzódásban. Nagyon fontos a Kálium és Kálcium aránya az izommûködés szabályozásában. A borban lévő szerves savak fontos szerepet játszanak az emésztésben, mivel a bor pH értéke (2,8-3,8) közel áll a gyomornedv pH-jához (2,0-2,5).A szerves savak oxidálódása során a kötött részükből kationok (K+, Ca++, Mg++) szabadulnak fel, bejutnak a véráramba és segítik a vér lúgosságának fenntartását. A gyenge szerves savak hozzájárulnak erős puffer hatásuk által a gyomornedv pH értékének fenntartásához.

VitaminokVitaminok közül a borban a B-vitamin-csoport legnagyobb része megtalálható, de teljesen hiányoznak a zsíroldható vitaminok. A bor táplálkozásunkban csak szerény vitaminforrásnak tekinthető. Ha azonban bort nem mint vitaminforrást, hanem mint étkezéskor fogyasztott italt tekintjük, akkor nyugodtan összehasonlíthatjuk más erjesztett italokkal, sőt a szőlőlével is. Ami vitamintartalmát illeti, a bor nem marad el a sörtől, sőt a kereskedelmi forgalomban lévõ szőlőlé is kevesebb vitamint tartalmaz, mint a bor, mert az alkoholos erjedés biológiai folyamatai sokkal jobban kímélik a rendkívül érzékeny vitaminokat, mint a szőlőlé tartósításának ipari mûveletei, nem beszélve az erjedés során keletkezett vitaminokról.

Antiszeptikus hatásRégóta ismert a borok emberre veszélyes patogén baktériumokra (kolera vibrió, kolibacilus, tifuszbacilus stb.) gyakorolt pusztító hatása.1950. óta végzett kísérletekkel bizonyították be, hogy azt az antiszeptikus hatást a bor polifenol-vegyületei idézik elõ, melyek antocianinok a vörös borokban és flavonoidok a fehér borokban.Az antocianinok - így a szõlõ antocianinjai is - általában heterozidok, glükozidok, amelyek savas hidrolízise folyamán egy vagy több molekula cukor és egy aglükon: antocianidin molekula keletkezik. Baktericid hatása csak a hidrolizált aglükonnak, az antocianidinnek van. A szõlõmustban lévõ antocianidinek csak az erjedés után kezdenek hidrolizálni, ezért a mustnak és az éppen kierjedt újbornak alig van baktericid hatása, ez a hatás csak az antocianinok hidrolízisével kezd kialakulni a borokban és egy idõ múlva éri el maximumot.Ismeretes, hogy a bor „cserzõanyagai”, „tanninjai” az elemi flavon-vázon alapuló polifenol vegyületek több molekulából kondenzált, polimerizált termékei. Amilyen mértékben polimerizálódnak a flavon-vázas molekulák - fõleg a katechinek és leukoantocianidinek -, olyan mértékben erõsödik két tulajdonságuk: az összehúzó íz és a fehérjékhez való affinitás. E tulajdonságok maximumot érnek el kb. 9-10 molekula kondenzációjánál, ez a polimer vegyület már a tulajdonképpeni tanninnak felel meg.

Vírus ellenes hatásA polifenol vegyületek polimerizációs fokának növekedésére csökken azok P vitamin-aktivitása, de jelentõsen erõsödik az antivírusos hatás. A polimerizált vegyületek hatására a vírusok azért veszítik el fertõzõ tulajdonságukat, mert a fehérjék komplex vegyületet képeznek a tanninokkal, ezáltal inaktiválódnak a vírusfehérjék.

A szív- és érrendszeri betegségek megelõzõ „gyógyszerei” a polifenolokNépbetegségnek számító szív és keringésrendszeri betegségek egyik kiváltó oka a vérerek falán való lerakódás az érelmeszesedés kialakulása. Ezek a zsírtartalmú lerakódások késõbb teljes érelzáródást okoznak, illetve agyvérzést is idézhetnek elõ. Az étkezések alkalmával mértékletesen fogyasztott borok bizonyítottan segítik az emberi szervezetet ezen károsodások kialakulásának megelõzésében. A borokban a polifenolok összes mennyisége elérheti a 3-4 g/l-t is, melyek antioxidáns hatása régóta ismert. A jelenlegi kutatások középpontjában fõleg a katechin és származékai, valamint a 3,5 trihidroxi-sztibén - köznapi nyelven a rezveratrol - állnak.

Biogén aminokAz aminosavakból dekarboxilezõdéssel keletkezõ biogén aminok elsõsorban allergén-hatásúak, fejfájást, emésztési panaszokat okozhatnak, különösen alkohol jelenlétében, mely a szervezetben gátolja az aminokat „hatástalanító” un. monoaminooxidáz-enzimek mûködését.A borokban elõforduló biogén aminok közül a hisztamin és a tiramin bír jelentõséggel nemzetközi vonatkozásban is. Az újabb vizsgálatok a szerotonin jelenlétét is valószinûsítik. Ez a vegyület mint közismert, antidepresszáns tulajdonságú és talán ennek is tulajdonítható a bor feszültségoldó hatása.Magyar

borok biogén aminösszetétele (Kállay, 1996)
Biogén amin Fehérbor Vörösbor (mg/dm³)
Kadaverin NQ-0,3 NQ-0,9
Etil-amin NQ-0,4 NQ-0,8
Hisztamin 0,17-1,25 0,59-2,2
Metil-amin 0,21-1,30 0,3-0,87
b-fenil-etil-amin NQ NQ-0,78
Putreszcin 0,31-1,78 0,45-5,49
Szerotonin NQ-0,75 NQ-1,07
Tiramin 0,1-1,10 0,3-0,95
Triptamin ND ND
NQ: kimutatási határérték alatt

ND: az adott módszerek nem detektálhatók

EtilalkoholA bor egyik fontos alkotóeleme az etilalkohol, amelynek hatása szerepet játszik a bor zamatának és illatának kialakításában. Kétségtelen, hogy ez a komponens, amely a legtöbb vitát váltja ki a pártoló borfogyasztók és az absztinens bor ellenzõk között. Fogyasztási és táplálkozási szempontból az alkoholmentesített borok is kedvezõ tulajdonságúak lehetnek. Azonban a közvetett - pszichén keresztül is érvényesülõ - hatások igazán a teljes értékû, tehát megfelelõ mennyiségû (11-12 v/v%) alkoholtartalmú borok adják a különleges élvezeti értéket a szép küllem, finom illat és harmónikus jó zamat révén.

Forrás: Kállay,M., Török,Z.: Bor és egészség. Magyar Szõlõ- és Borgazdaság, 9: 2. 14-21. (1999)Dr. Janky Ferenc