MENÜ

Víziszárnyasok takarmányozása az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Oldalszám: 68
2014.09.26.

Takarmányozási ajánlatok készítésekor az AGROKOMPLEX C.S. RT.-nél hosszú évek óta fő szempont a PMF (profit making feed) programnak való megfelelés, ennek érdekében vállalatunk folyamatosan fejleszti, szélesíti termékkörét. Takarmányainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok beltartalma teljes egészében megfeleljen minden korosztály táplálóanyag igényének, és zökkenőmentes takarmányváltást tegyen lehetővé.

Világszerte, így Magyarországon is, a pekingi és a barbari típusú, két alapvetõen különbözõ, kacsa tenyésztése folyik. Májkacsaként legnépszerûbb az ezek keresztezésébõl származó úgynevezett mulard kacsa. A barbari vörös, vadas jellegû húsa miatt keresett, a mulard kacsa tetszetõsen márványozott izomzata miatt különleges csemege.

A felsoroltakon kívül különbözõ tenyésztõ cégek a hibridek széles választékát kínálják, amelyek élettani igényei valamelyik felsorolt fõ csoportéval megegyezõk. (Pl. barbari táp megfelel a mulard kacsának is.)A kacsa- és a libatartás eredményességét, a többi állatfajhoz hasonlóan, nagyon sok tényezõ befolyásolja. Ennek csupán az egyik, de kétségtelenül nagyon fontos eleme a takarmányozás, hiszen más állatfajokhoz hasonlóan itt is a takarmány teszi ki a költségek legnagyobb hányadát. A víziszárnyasok számos kedvezõ biológiai sajátossággal rendelkeznek, azonban a takarmányértékesítõ képességük gyenge. Annak érdekében, hogy a Partnerek mindezek ellenére gazdaságos kacsa-, illetve libahizlalást tudjanak megvalósítani, az AGROKOMPLEX C.S. RT. a pekingi és a barbari típusú kacsák, illetve a pecsenye ludak számára külön-külön az igényeknek megfelelõ tápsorokat állított össze, melyek az említett tényezõket maximálisan szem elõtt tartják.A víziszárnyasok mérhetetlen mennyiségû táp pazarlására képesek, különösen akkor, ha azt dercésen kapják. Mivel a dercés keverék rontja a takarmányértékesítést és a testtömeggyarapodást, ezért a víziszárnyasoknak szánt tápokat granulált formában javasoljuk etetni. A víziszárnyasok növekedésében szakaszosság figyelhetõ meg, amit a tápok összeállításakor mindenképpen szem elõtt kell tartani. Ezen felül nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az emésztés-élettani sajátosságot, hogy a tápcsatornán való gyors áthaladás miatt a kacsák jól emészthetõ takarmányokat igényelnek. A TA 1020-as cikkszámkódú pekingi típusú kacsa indító tápot 2 hetes korig ajánljuk, ami a kiemelkedõen jó emészthetõsége révén biztosítja a fiatalkori legintenzívebb növekedési intenzitás maximális kihasználását. A TA 1180-as pekingi típusú kacsa nevelõ táp a 3-5 hetes korig tartó kisebb növekedési erélyû idõszakban javasolt. A TA 1181-es befejezõ tápot 6 hetes kortól vágásig javasoljuk etetni, amikor a növekedési erély már jelentõsen lecsökken. A tojó idõszakban (30 hetes kortól) a TA 2400-as cikkszámkódú táp etetése javasolt. Az említett tápokból a kalkulálható takarmányfogyás az indító fázisban 1 kg, a nevelõ fázisban 4,2 kg, a befejezõ fázisban 3 kg.

Hasonló fokozatosságot kell követni a barbari típusú kacsák takarmányozása során is. Számukra a barbari kacsa indító tápot (TA 1021) három hetes korig javasoljuk, amíg a genetikailag biztosított növekedési intenzitás a maximumon van. Erre az idõszakra 1,2 kg takarmányfogyással lehet kalkulálni. 4-7 hetes korig a barbari kacsa nevelõ tápot (TA 1190) javasoljuk, melybõl kb. 3,5 kg-ot vesznek fel a madarak. Az utolsó fázis a vágásig tart, amikorra a barbari kacsa befejezõ tápot (TA 1191) ajánljuk.

Mint ahogyan azt korábban is említettem, a barbari táp a mulard kacsának is megfelel, ezért a mulard típusú kacsák számára is ezt a tápsort javasoljuk.A lúdtermelés gazdasági jelentõségét kedvezõ biológiai sajátosságai növelik, azonban az intenzív tartási körülmények között a nagy legelõfelület iránti igényt nehéz biztosítani és nehezen tûri a tömeges tartást. Mivel a felnevelés során költségek jelentõs hányadát a takarmány jelenti, ezért nagyon fontos, hogy a maximális takarmányhasznosulásra törekedjünk. A takarmányok beltartalma, ízletessége a takarmányfelvételt jelentõsen befolyásolja, azonban gazdaságosság szempontjából az egyik legfontosabb tényezõ, hogy a dercés tápból kevesebbet esznek, a granulált takarmányt szívesebben fogyasztják. A termelés hatékonyságának javítása érdekében az AGROKOMPLEX C.S. RT. által elõállított lúd tápok granulált formában kerülnek forgalomba.A naposlibáknak, a kacsákhoz hasonlóan nagy a növekedési intenzitásuk. Ennek köszönhetõen háromhetes korig igen nagy az energia- és fehérjeigényük. Ebben az időszakban a madarakkal TA 1026-os pecsenye lúd indító tápot javasoljuk etetni, amelyből háromhetes korig 2,5 kg takarmányfogyással lehet kalkulálni. A későbbi időszakokban TA 1186-os pecsenye lúd nevelő táp etetését ajánljuk, amelyből 4-6 hét közötti időszakban 4,5 kg-ot fogyasztanak a madarak. Vágásig a TA 1187-es befejezõ tápot ajánljuk 5,0 kg/madár mennyiségben. Tojó idõszak takarmánya (35 hetes kortól) a TA 2406-os lúd tojó táp.Az a célunk, hogy Partnereink állatállományának hatékony takarmányozását elősegítsük és termékeink segítségével termelőink folyamatosan tisztességes nyereséget tudjanak realizálni. A technológiai utasítás betartása mellett az AGROKOMPLEX C.S. RT. víziszárnyas takarmányai biztosítják az alapot az eredményes gazdálkodáshoz.Tóth Szabolcsproduct managerBalogh Anita Patríciaproduct nanager asszisztens