MENÜ

Óvjuk, tápláljuk szőlőinket

Oldalszám: 42
2014.08.28.

A zord hideg tél és az eddigi rendkívül száraz időjárás nagyon megviselte a szőlő ültetvényeket. Megfelelő levéltrágyázással nagymértékben tudunk segíteni a tőkék kondícióján. A levéltrágyázás azon kívül, hogy órákon belül a növény rendelkezésére bocsátja a kiadott tápanyagokat, -persze csak azok a készítmények, melyek szerves formában tartalmazzák a hatóanyagokat - segíti a gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt is. Nagyon sok olyan mikroelem van, amelyet az adott talajösszetétel mellet csak levélen keresztül tudunk növényeink rendelkezésére bocsátani. Ezek pótlása ugyanakkor alapvetően meghatározza a növény életét, döntően befolyásolja a termés mennyiségét, és főleg minőségét.

Az első, egyik legfontosabb mikroelem, amelyet elsősorban levélen keresztül tudunk megfelelő mennyiségben és minőségben a szőlő számára biztosítani az a bór. A bór úgynevezett esszenciális mikroelem, a növények életében nagyon sokrétû a szerepe. Felelõs a tenyészõcsúcsban a új sejtek képzõdéséért, ezért a szőlő intenzív metszése miatt feltétlenül gondoskodni kell idõbeni pótlásáról, hiszen a metszés során pont a bórban leggazdagabb hajtáscsúcsokat vágjuk le a tőkéről. A másik lényeges szerepe a bórnak a virágszervek megfelelõ képzésében, és azok megtermékenyülésében van. Ezért fontos fõleg a rosszul termékenyülõ „madárkásságra” hajlamos fajták bóros kezelése a virágzás elõtt. Nagyon fontos kiemelni azt a tényt, hogy a fás növények, így a szőlő is, igen érzékenyek a levélen keresztül kiadott nátriumra. A nátrium nemhogy segítené, de gátolja, illetve rossz minõségûvé, a virágpor befogadására alkalmatlanná teszi a bibéket. Ezért kerülni kell a korszerûtlen, és éppen ezért olcsó nátriumborát tartalmú levéltrágyák alkalmazását. A harmadik igen fontos szerepe a bórnak a tápanyagszállításban van. A levelekben megképzett tápanyagokat a növények cukorborátok formájában szállítják a raktározás helye, jelen esetben majd a fürtök, illetve ősszel a fás részek felé. A fás növények, így a szőlő is, a virágzásig a fás részekben tárolt tápanyagokból, táplálkozik. Ebben az idõszakban még igen gyenge a növények gyökértevékenysége, ezért is szükséges a tápanyagok szállításához a megfelelõ mennyiségű bór biztosítása. A bór, a már említett igen jelentõs szerepek mellett, még elõnyösen hat a növények szárazságtûrõ képességére is. Sajnos itt megint a levélen keresztüli kiadagolás jut szerephez, mert a száraz talajviszonyok közt nem tudja a növény a talajból biztosítani bórigényét. Ugyancsak nem tudja gyökéren keresztül biztosítani magának a növény a bórt, ha magas a talaj kalcium tartalma, illetve lúgos kémhatású.

A szőlő, és a többi növénykultúra bór, és egyéb tápanyagigényének kielégítésére gyártja és forgalmazza a DAMISOL Kft. immár 20 éve különböző összetételű levéltrágyáit. Ezek a levéltrágyák mind szerves, azonnal ható formában tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért igen korszerűek A bórtartalmú készítmények közül kiemelkedő összetételű és hatású a DAMISOL BÓRKONCENTRÁTUM, mely 75 g/l bórt és 180 g/l káliumot tartalmaz. Ebbõl a levéltrágyából 5 l/ha mennyiséget (1-1,5%-os) javaslunk a fürtkezdemények megjelenésekkor kijuttatni. A virágzás után célszerű megismételni a kezelést, mert így tudjuk biztosítani a szőlő számára az éves bórigény kielégítését. Van más bórtartalmú Damisol levéltrágya is, így a DAMISOL BÓR EXTRA, amely a 150 g/l bór tartalmával a legmagasabb folyékony bórtartalmú levéltrágya.

A bór pótlása a szőlőben tehát nagyon fontos, főleg a jelenlegi időjárási körülmények között. E mikroelem megfelelő mennyiségű biztosításával lehetőséget adunk a jó megtermékenyülésre, a kellő mennyiségű cukor gyűjtésére a fürtökben, és a télre való megfelelő felkészülésre.

Ladányi Péter ügyvezetõ ig. Damisol KFT. Albertirsa