MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr Traktor Zetor Export

Az 1500. Zetor traktor ünnepélyes átadása

Május 20-án került sor az 1500. Zetor traktor ünnepélyes átadására Nagyrédén, Szõlõskert Rt. telephelyén. A rendezvényt a ZTR Agro KFT. ügyvezetõje Takács András nyitotta meg. A csehországi Zetor traktorokat gyártó cég kereskedelmi igazgatója - Jaroslav Koliba - beszédében elmondta, hogy az export forgalmazásban a magyar piacnak nagyon nagy szerepe van. Kiemelte, hogy a Zetor márka versenyképességét a műszaki paraméterei, kedvező árfekvése adja.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr biztonság TAKADA Kft. őrzés

Biztonságos biztonság

Két éve alakult Pécsett a TAKADA Kft, mely hamar túlnőtte a megyehatárt, biztonsági szolgálatukat e rövid idő alatt szinte az egész országban megismerték, és igénylik. Kovács Tibor tulajdonos, ügyvezető, a kérdés neki szól, hogyan jött az ötlet?

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr STELA Szárító

Előre menekültem . . . !

A tolnai dombság az ország egyik legjobb gabona termelő területe, de Tolnán belül is szerencsés, aki a Sárközben gazdálkodhat. Itt a talaj ugyan nehezebben adja meg magát a munkagépeknek, de a mostanság egyre nagyobb gondot jelentő vízhiány itt később, illetve kevesebbszer okoz gondot a termelőknek. Most sajnos már itt is jelentkeznek az aszály jelei, s ez még érzékenyebbé tette a gazdákat a költségekre.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr repce Vetés termés

Már a forró nyárban is érdemes gondolni a téli bajokra!

A repce vetésterülete - amely 2002 őszén 156 ezer ha körüli - egyre növekedett az utóbbi években. Ez a területi növekedés főleg az intenzív nemesítői munka eredményeként létrehozott új, a korszerű termelés és felhasználás igényeit kielégítő, nagy termőképességű a környezeti feltételekhez jól alkalmazkodó, így széleskörű felhasználási lehetőséget biztosító fajták - hibridek - termelésbe vonásának is köszönhető. Meghatározó a repcét magas színvonalon termelő gazdaságok pozitív példája, hiszen számukra a repce sikernövényt jelentett.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr olaj Mol kenőanyag

Melyik motorolajat válasszam? Útmutató a korszerű MOL motorolajok mezőgazdasági alkalmazásához

A mezőgazdaságban előforduló gépek (erőgépek, önjáró betakarítógépek, anyagmozgató és rakodó járművek, földmunka gépek, stabil erőforrások, tehergépjárművek, transzporterek és terepjárók) motorjainak megbízható és hosszútávú üzemeltetése a műszaki követelményekhez pontosan igazodó motorolajok használatával lehetséges. A sok motortípus és számtalan kenõanyag között gyakran nem egyszerû megtalálni az optimális megoldást. A motorkonstrukciók gyors fejlődésével párhuzamosan a motorolajok folyamatos evolúcióval követik a gépgyártók és felhasználók igényeit, ezért a megszokott terméknevek nem a változatlanságot, hanem a legújabb fejlesztések eredményeit takarják.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr szőlő bor Tápanyag

Óvjuk, tápláljuk szőlőinket

A zord hideg tél és az eddigi rendkívül száraz időjárás nagyon megviselte a szőlő ültetvényeket. Megfelelő levéltrágyázással nagymértékben tudunk segíteni a tőkék kondícióján. A levéltrágyázás azon kívül, hogy órákon belül a növény rendelkezésére bocsátja a kiadott tápanyagokat, -persze csak azok a készítmények, melyek szerves formában tartalmazzák a hatóanyagokat - segíti a gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt is. Nagyon sok olyan mikroelem van, amelyet az adott talajösszetétel mellet csak levélen keresztül tudunk növényeink rendelkezésére bocsátani. Ezek pótlása ugyanakkor alapvetően meghatározza a növény életét, döntően befolyásolja a termés mennyiségét, és főleg minőségét.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr Rovarölő kukoricabogár INVITE

Új megoldás kukoricabogár ellen: az Invite - technológia

A kukoricabogár egy kukoricára specializálódott kártevõ, amelynek a lárvája a kukorica gyökerét, imágója a kukorica valamennyi föld feletti részét károsítja. Az általa okozott kár a kukorica gazdaságos termesztését is megkérdõjelezi. A jelenleg ellene javasolt védekezési technológiák csak félmegoldásoknak tekinthetõk: vagy a hatásbiztonságuk, mérgezõségük, költségük, vagy kijuttatási lehetõségeik (méhkímélõ technológia) korlátozzák használatukat. Hazánkban a napokban engedélyezett Invite technológiát az Amerikai Egyesült Államokban - a bevezetését követõ 3. évben -, több mint félmillió hektáron alkalmazzák a kukoricatermesztõk nagy elégedettséggel. Ezzel az ötletes megoldással a környezetet kímélve lehet hatékony, gazdaságos és tartós sikereket elérni a kukoricabogár ellen.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr víziszárnyasok Agrokomplex Takarmányozás

Víziszárnyasok takarmányozása az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Takarmányozási ajánlatok készítésekor az AGROKOMPLEX C.S. RT.-nél hosszú évek óta fő szempont a PMF (profit making feed) programnak való megfelelés, ennek érdekében vállalatunk folyamatosan fejleszti, szélesíti termékkörét. Takarmányainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok beltartalma teljes egészében megfeleljen minden korosztály táplálóanyag igényének, és zökkenőmentes takarmányváltást tegyen lehetővé.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Pr IKR Gazdaság Technológia

Volt egy nagycsapat….
Harminc éves a bábolnai IKR Rt.

Fanfárok hangja adta hírül május 22.én az IKR Rt. bábolnai központjában, hogy születésnapot ünnepelnek. Olyan születésnapot, amellyel rá kívánták irányítani a figyelmet az agrárium fontosságára, az összefogás és a folyamatos fejlesztés szükségességére, hogy győztesként lehessen megélni az EU csatlakozást. A harminc éves IKR Rt. ünnepségére több százan érkeztek az ország minden részébõl, de jöttek szép számmal külföldi partnerek is. Köszöntők, visszaemlékezések hangzottak el, méltatva azt a nehéz úttörőfeladatot, melyet Bábolnán vállaltak. A köszöntők között volt Dr. Horváth Imre földművelődésügyi és vidékfejlesztési miniszter is. A megemlékezések után leleplezték a két alapító, Dr. Bugert Róbert és Dr. Tóth János szobrát.