MENÜ

Salmonella mentesítés A Hat-Agro Kft. Salmonella-mentesítési programja

Oldalszám: 87
2014.09.30.

A Salmonella-fertőzések megelőzése, elkerülése és leküzdése csak úgy lehetséges, ha tisztában vagyunk a szalmonellózis néhány alapvető sajátosságával, a megelőzés lehetőségeivel és módszereivel. Nagyon lényeges, hogy ezek állati eredetű fertőzések, ezért a Salmonella baktériumok környezetünkben szinte mindenütt megtalálhatók.

A kórokozók elterjedésében jelentős szerepet játszanak a beteg, vagy a tünetmentes állatok: házi és vadon élő szárnyasok, sertés, szarvasmarha, rágcsálók.

Az állattenyésztés során az állattartó épületek, a talaj, a szennyvíz folyamatosan fertőződik az állati ürülékkel környezetbe kerülő kórokozóval. Mivel a tojás héján, talajban, résekben, repedésekben, edények, munkaeszközök felületén hosszú ideig életképesek maradnak, ezért egyszerű vizes tisztítással nem, csak hatékony zsíroldással és fertőtlenítéssel pusztíthatók el biztonsággal.

Egyszer biztosan eljön az az idő, amikor garantáltan Salmonella-mentes baromfit, tojást vásárolhatunk. Az első lépéseket már megtettük, de sajnos a hazai állományok 95%-a még mindig fertőzött.

1992-ben, Hollandiában mutatták be először a ’’Salmonella elleni védekezést célzó Integrált Minőségszabályozási Rendszert’ (Integrated Chain Control - ICC), mely könyv formájában került kiadásra (PHARE fehér könyv). Ez az ICC-rendszer IKB rövidítés alatt vált ismertté.

Az IKB-szabványokat azért fejlesztették ki, hogy az egész termelési láncban („óltól az asztalig”) követhető és biztosítva legyen az élő állatok eredete, a hús minősége, a rendszerben felhasznált alapanyagok eredete, a termelés és a feldolgozás módja.

A szabványok betartása kiterjed a gyógyszeres kezelésekre, a takarmányozásra, a higiéniára és a szállításra is.

Az IKB egy szemléletterv a baromfitermelés egészére vonatkozó Salmonella elleni küzdelemről.

A szemléletterv célja, hogy leküzdjük a Salmonella fertőzéseket a baromfiállományoknál. Az új szemlélet betartása és betartatása segít megakadályozni azt, hogy Salmonella fertőzések, továbbterjedések és keresztfertőződések alakuljanak ki.

Cégünk, a Hat-Agro Kft. is részt vesz a Salmonella-mentesítési programban és a Pannon Baromfi Kft., a Zala Baromfi Kft., a Baromfi-Coop Kft., valamint a SáGa Foods Rt. néhány hizlaló partnerével együttműködve dolgozik a teljes rendszer kidolgozásán.

Tapasztalataink alapján „HAT” lépésben foglaltuk össze a Salmonella elleni küzdelem hatékony eszközeit:

 1. lépés: Tisztítás

  A seprűtiszta felületre juttassuk ki a zsíroldó hatású DM-CID-S tisztító-fertőtlenítőszer (nátrium-hipoklorit, nátrium-hidroxid, klórstabilizátorok) vizes oldatát, a nagyobb hatékonyság érdekében lehetőleg hab formájában alkalmazva. A fellazított szennyeződést nagynyomású hidegvízsugárral távolítsuk el.
 2. lépés: Lemosó fertőtlenítés

  Az így kapott tiszta felületen VIROCID (kvaterner ammónium összetevők, aldehid, alkohol, terpentin-származék, stb.) fertőtlenítőszerrel végezzünk lemosó fertőtlenítést. A szer kijuttatható permet, ill. hab formájában is.

 3. lépés: Alom- és légtérfertőtlenítés

  Az állatok fogadása előtt az istállót ködösítsük KICK-START 2 (hidrogén-peroxid, ecetsav, perecetsav, stb.) fertőtlenítőszerrel.
 4. lépés: Ivóvíz tisztítása, fertõtlenítése

  A szervizperiódusban mindig tisztítsuk és fertõtlenítsük a vízvezetékrendszert CID 2000-rel (hidrogén-peroxid, ecetsav, perecetsav), hogy eltávolítsuk a képzõdött vízkövet, ill. biofilmet, meggátolva a szelepek csöpögését. Az állományt folyamatosan itassuk CID 2000-rel alacsony koncentrációban.
 5. lépés: Lábbeli- és kerékfertõtlenítõk elhelyezése

  Ügyeljünk a lábfertõtlenítõk rendszeres utántöltésére a VIROCID fertõtlenítõszer vizes oldatával.
 6. lépés: Kézhigiénia

Kézfertőtlenítésre használjunk alkoholos ALCO-G elpárolgó kézfertőtlenítő gélt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szalmonellózis ellen, mint az egyik legkomplexebb zoonózis ellen, csak a termelés teljes vertikumát átfogó védekezéssel lehet eredményt elérni. Részlegesen, a termelés egy-egy szegmensét kiragadva nem lehet eredményesen küzdeni.

Pásztor Attila

HAT-AGRO KFT.

Info vonal: 96/417-333