MENÜ

A kukorica gyomirtás és a talajfertőtlenítés összefüggései. Mottó: Ügyeljünk a részletekre!

Oldalszám: 31
2014.09.30.

Már nem unatkoznak a kukorica termesztők sem a növényvédelmi rendezvényeken. Sokan tapasztalták a saját bőrükön is a kukoricabogár kártételét, de több megyében szintén készülnek a növényvédősök a lehetséges védekezési módok kipróbálására. Legalábbis jól teszik, akik készülnek ...

A külföldi tapasztalatok alapján várhatóan a talajfertőtlenítő szerek kerülnek be újra az árukukorica technológiákba, melyekkel adott körülmények között a fertőzési küszöbérték alatt tartható a gyökér kártétel mértéke. Természetesen nem a fertőzött területek kötelező vetésváltása helyett, hanem ez mellett, a magas termésátlagot elérő gazdaságok második, harmadik éves árukukoricájánál, a hibrid- és a csemege kukorica előállítóknál kerülnek előtérbe a különböző talaj inszekticidek. A vetéssel egy menetben végzett folyékony, vagy szilárd technológia, illetve a hamarosan engedélyezett új lehetőség - a Marshal® 25 EC 2 l/ha-os dózisával történő állománypermetezés, sorkezelés formájában, levél alá permetezéssel - egyaránt súlyos gyomirtási kérdéseket feszeget. Sok növényvédõs tud a foszforsav-észter típusú talajfertõtlenítõ szerek és a szulfonil-urea-típusú levélherbicidek közötti összeférhetetlenségrõl, de nem mindig ügyelnek a részletekre. A szántóföldi terület nagyobb felét mûvelõ magántermelõk viszont kevésbé merülnek el az elméleti növényvédelemben. Mindenesetre a felhasználók teljes köre érintett a kérdésben, hiszen a fenyércirok, tarackbúza, vagy a köles elleni célzott állománykezeléseken túl, az utóbbi években sokan választották már egyszerűbb gyomviszonyok mellett is az alapgyomirtások helyett, a gyomok keléséhez igazodó, teljes hatásspektrumú állománykezeléseket. Ezek a gyakran tartamhatással is rendelkezõ - pl. atrazinnal kombinált- gyomirtások mindig tartalmaznak egyszikû irtó, sulfonil-urea ( továbbiakban SU) származék komponenst is. Az ilyen kezelésekre készülve a talajfertõtlenítés - kukoricabogár, vagy a hagyományos talajlakó kártevõk ellen -, csak karbamát- és piretroid-típusú szerekkel végethetõ el!

De miért is?

A SU herbicidek - pl. a Titus® ATG® kombináció - aminosav-bioszintézis gátlók, azaz a kezelt növény fehérje-szintézise, így növekedése is leáll. A leveleken antociánosodás, sárgulás látható, a hajtás- és gyökércsúcs növekedés szünetel. A herbicid molekulák a folyamathoz szükséges ALS és AHAS enzimek képzõdését visszacsatoló gátlással befolyásolják, majd a létfontosságú aminosavak hiányában a sejtosztódás szünetel, a fiatal gyomnövény 1-2 hét alatt elpusztul. Amíg az érzékeny gyomok hosszú ideig nem tudják, a toleráns kukorica általában kb. 20 óra elteltével elbontja a felvett herbicidet, mivel az oxigenáz és glukozil-transzferáz enzimek azt hamar detoxikálják. A felszívódó hatással is bíró foszforsav-észter talajfertõtlenítõ szereket viszont ugyanezen enzimek hivatottak elbontani, így a gyomirtásunk szelektivitását nagyon leronthatja, a kukorica növekedését hosszú idõre is megállíthatja! Ez érzékeny hibrideknél, vagy a kukorica számára kedvezõtlen körülmények között (pl. száraz periódusban, tápanyaghiány, túl magas vagy túl alacsony hõmérséklet esetén stb.) illetve a permetezési átfedéseknél látványos tünetekben is megnyilvánulhat, a növényünk törpésedik, a kezelésekor még nem látható legbelsõ levél kifehéredve jön elõ. A tünetek látenciája sem jelenti azt, hogy nem hibáztunk, csak a terméskiesés jelei rejtve maradnak. Az egyszikû irtó levélherbicidek éppen ezért nem engedélyezettek a foszforsav-észterekkel kezelt területeken, de a Furadan® 10 G és a Marshal® 25 EC termékekkel a granulátum-szórós és a folyékony - perisztaltikus pumpával történõ sorkezelés - talajfertõtlenítés is beilleszthetõ az állomány gyomirtást választók kukorica technológiájába.

Néhány segítõ gondolat az említett szerek használatához:

Az említett két talajfertõtlenítõ szer karbofurán és karboszulfán hatóanyaga szintén felszívódóak, így a kukoricába jutva, azt a korai lombkártevõktõl is megvédik, de a gyomirtók lebomlását nem lassítják, nem vezetnek fitotoxikussághoz. A Furadan® 10 G granulátum-szóró adapteres vetõgéppel, 8-10 kg/ha dózisban juttatható ki a vetéssel egy menetben, gazdaságos sorkezelés formájában. A prokarbofurán származék Marshal® 25 EC elsõ metabolitja ugyanaz a közepes mértékben, így hosszan gázosodó karbofuran, amely a kijuttatást követõ napokban alakul át a karboszulfán hatóanyagból. Ezen tulajdonságának köszönhetõen a tartamhatása is hosszabb, de fõleg humántoxikológiai szempontból jelentõs, hogy a permetezés idõpontjában még az alig gázosodó és ránk nézve is veszélytelenebb szerrel dolgozhatunk, az átalakulás a talajban történik meg. A 2 l/ha-os sorkezelés egy a vetõgépekre praktikusan felszerelhetõ adagoló pumpával, a legkisebb technikai költséggel valósítható meg. Ez a „Marshal pumpa” területi képviselõinknél vásárolható meg, akik a felszerelésében is tájékoztatják az érdeklõdõket. A kukoricabogár elleni nagyobb hatékonyságú beavatkozás lehet a Marshal® 25 EC-vel végzett állománykezelés, amikor a 2 l/ha szert május végén, a lárvakelés elõtt permetezzük ki, ikerszórófejes, belógó szóró-szárakkal. Ebben cégünk szintén kínál technikai segítséget, és bármely szántóföldi permetezõgép felszerelhetõ a növény tövére célzott permetezés megvalósításához.

Végezetül az emlegetett tartamhatású, állománykezelés gyomirtási módhoz, - amely bemosó csapadékot nem igényel, s így a gyomok összetételéhez és fejlettségéhez biztonságosan összeállítható, - gazdaságos termékünk a Titus® ATG®. Ez a jól ismert SU-típusú rimszulfuron hatóanyag atrazinnal, 5-6 ha-os adagban összecsomagolva (200 g Titus® 25 DF és 5 kg Maizina® 90 WG), amely 1 l/ha 2,4 D Aminsó®-val, illetve 4-5 leveles kukoricában a hormon hatású 2,4 D helyett 0,7-0,8 l/ha Mextrol® B-vel kombinálva, egy vegyes gyomfertõzöttségnél is kiváló megoldás lehet, kedvezõ - kb. 10-12000 Ft/ha-os - gyomirtási költséggel. Egyszeres gyomirtási költséggel!

Hát ügyeljünk a részletekre!

Fehér Tamás (Magyar Kwizda Kft)