MENÜ

Takarmányozási kísérlet LIMUKRA ENERGY-vel Kiscséripusztán

Oldalszám: 102
2014.09.30.

Az osztrák Likra cég új védett energiát tartalmazó kiegészítõjének etetési kísérlete zajlott az

Enyingi Agrár Rt. Kiscséripusztai telepén 2002 szeptember 20-tól, 2002 december 15-ig.

A két csoport 100-100 első laktációs egyedből állt, melyek ellés után 30-120 napos stádiumban voltak.A csoportok véletlenszerűen lettek összeállítva (kísérleti a páratlan, a kontroll a páros számúak).

A próba alapelvei a következők:

1./ A receptúrák összeállításánál ügyeltünk, hogy az adagok mennyiségei és beltartalmi értékei azonosak legyenek2./ A kísérleti csoportnál elhagytuk a hagyományos koncentrátumokat és kiegészítőket, melyeket szójával illetve a LIMUKRA ENERGY-vel helyettesítettünk, amit a tejelőtápba kevertünk..Takarmányadag táblázat3./ Nem módosítottunk a tartási, takarmányozási viszonyokon és a munkaszervezésen.4./ Változtatások a takarmányadagban azonos időben történtek mindkét csoportnál (silóváltás, stb.).5./ A csoportok összetétele a próba idején szinte változatlan volt.

A tejtermelést 5 napi átlagokkal, az étvágyat naponta, a tej beltartalmi értékeket a havi befejések adatai alapján értékeltük.

Megfigyelhető az a tendencia, hogy a két csoportnál a kísérlet elején levõ termelési különbség(1,4 l ) a periódus végére lecsökkent ( 0,4 l ).A tej beltartalmi értékeiben lényeges különbséget nem tapasztaltunk.A görbék lefutása közel azonos, minkét csoportnál egyszerre érzékelhetők a különböző hatások által ( a novemberi nagy meleg, silóváltás, stb.) által előidézett termelésingadozások.

A kísérleti csoportnál megfigyelhető, hogy a takarmányfelvétel emelkedő tendenciát mutat, a próba időszaka végére a kiírt takarmányadag 110%-t fogyasztották el. Ez azt is alátámasztja, hogy a LIMUKRA ENERGY biostimulátora hatására sikerült megemelni a tehenek szárazanyag felvételét, ami magyarázatot ad arra, hogy a tejtermelés ilyen hosszú ideig csak minimális mértékben csökkent.Az állategészségügyi helyzetnél észrevehető volt, hogy a kísérleti csoportból közel azonos egyed került a betegistállóba, de kevesebb ideig kellett ott tartani őket.A kísérleti táp keverése egyszerűbb volt, mivel a LIMUKRA ENERGY tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek szükségesek a magas termeléshez, tehát nem kell több helyről beszerezni és a tejelőtápba bekeverni különböző kiegészítőket.

Bebizonyosodott, hogy az eredmények és az etetett adagok költségei alapján a Likra termékek versenyképesek a hazai tehenészetekben.

Dr. Bartyik János, Hári Gyula (EAG), Dobó István REGAM Kft.- LIKRA takarmányok