MENÜ

KASZ-COOP Gépesítési Napok

Oldalszám: 15
2014.10.09.

Idén március 20-án, azaz jó egy hónappal a cég születésnapja után tartották meg a hagyományos gépesítési napokat Derecskén, miután a korábbi, kedvelt idõpontot elfoglalta az Agro-Mashexpo.

Mint Szabó Imre, a cég fõtulajdonosa megnyitóbeszédében elmondta, a cég célja e rendezvénnyel ezúttal is a környék gazdáinak hatékony segítése volt. Ám ezt a célt ezúttal sem csak a gépkínálat megismertetése szolgálta, hanem a Nemzeti Földalapnak dr. Mikó Zoltánnak, a NFA elnökhelyettese általi megismertetése. Ebbõl a hallgatóság megtudhatta, miként próbálja a kormányzat az elaprózott birtokméreteket úgy alakítani, hogy az mind a jelenlegi, mind a jövõbeli tulajdonosoknak megfelelõ legyen. Az elõadásból kiderült hogy a hatvan éven felüli állampolgároknak nyújtott életjáradékra váltási lehetõséget igen sokan kihasználták, s az akció arra is jó alkalmat teremthetett, hogy kiderüljön végre: az ország mely területén mekkora értéket képvisel a termõföld.

Ugyancsak alkalmat teremtett ez az akció arra is, hogy a földár ha lassan is, de elkezdjen végre hasonlítani az Európai Unió földáraihoz, s hogy az áremelkedés ne robbanásszerû, hanem fokozatos legyen. Ahhoz is óhatatlanul hozzájárult ez az akció, hogy a csatlakozás elõtt jó egy ével végre mindenki elgondolkozzon azon is, hogy a földárnak a reálishoz való közelítése miként hat majd a földbérleti díjakra is, hiszen a jövõbeli támogatások óhatatlanul befolyásolják ezt a költségfaktort is.

Szabó Imre bemutatta a cég gépkereskedelemmel kapcsolatos elképzeléseit is. Mint mondta, az IKR-rel illetve leányvállaltával nem sikerült megegyezni a CASE IH gépek közös forgalmazásában, ami sajnálatos, hiszen e géptípusokból a KASZ-COOP ma is 200 gép szervizét látja el, és nem is kíván más beszerzési forrásból való képviseletüktõl elállni.

Ettõl függetlenül megvizsgálták a SAME gépek magyarországi képviseletének lehetõségét. Mint mondta, ijesztõ volt e típus hazai és nemzetközi elterjedtsége közti különbséget látni, s végül arra a következtetésre jutottak, hogy a típus hazai alacsony piaci részesedésének oka csupán a szerviz és alkatrészellátás nem kielégítõ voltában keresendõ- a gépek mûszaki tartalma nem hagy kívánni valót maga után. Ennek következtében a KASZ-COOP aláírta a képviseleti szerzõdést az olasz partnerrel, ami egyúttal azt jelenti, hogy mostantól a SAME, a Lamborghini, a Deutz és a Hürliman típusokat egyként, de külön néven gyártó cégcsoportnak ismét van magyar képviselete.

A KASZ-COOP egyébként sokat vár ettõl, hiszen a kis lóerõ tartományokban a SAME egyértelmûen piacvezetõ, de a közepes, 180 LE-ig terjedõ kategóriában is megállja a helyét, afelett pedig voltaképpen pirosra festett Deutz gépekrõl beszélhetünk.

Szabó Imre beszélt arról is, hogy miközben elemezték a cég munkagépforgalmazását, rá kellett jönniük, hogy noha mindenféle gépnek megvan a magyar és külföldi megfelelõje a cég termékpalettáján, egyértelmûen látszik, hogy a magyar mezõgépipar termékeinek marketingje igen gyenge.

-Semmi nem indokolja a többszörös különbséget a hazai és a külföldi termékek árai között -állapította meg Szabó Imre-, ám ha a szaklapok hirdetéseit megnézzük, a hazai cégek termékeinek reklámja csak 1:10 arányban látható.

Említette az elõadó azt is, hogy a megnövekedett szervizigények végett éppen befejeztek egy 50 milliós szervizmûhely beruházást, ami a jövõbeli garanciális és garanciális idõn túli javítások elvégzését szolgálja, s ugyanezt a célt segíti a cég forgalmából 13 százalékos részt elért alkatrészforgalom is, ami lényegesen magasabb más hasonló cégek adatánál.

A Derecskei Mûvelödési Házban tartott elõadások sorát Pápai Istvánnak, a KASZ-COOP Derecske Rt-nek, azaz a cégcsoport gépkereskedelmi cége elnök-igazgatójának összefoglaló elõadása zárta, amelynek során képekkel illusztrálva hívta fel a figyelmet a legújabban forgalmazott termékekre, mint például a SAME traktorok igen széles skálájára, a nemrégiben a cég termékpalettájára felvett német Strautmann takarmánykeverõ-kiosztó kocsikra és szervestrágyaszórókra, a már jól ismert és kedvelt RM dobos öntözõberendezések mellett forgalmazott OTECH lineár öntözõberendezésekre.

E helyett ugyan nehéz volna felsorolni a "zöld" MTZ-kkel együtt már három traktortípusus mellett azt a 105 féle munkagépet, ami a cég termékpalettáját jellemzi, viszont a látogatóknak módjuk volt a KASZ-COOP telephelyén a cég termékmenedzserei által tarlott helyszíni bemutatók alkalmával szinte minden kínált gépet megismerni.

A rendezvény kísérõje minden évben a kedvezményes gépvásár, ami idén 11 féle SAME gép alkalmi vételére csábított, ugyanakkor 25 féle egyéb munkagép 5-15 %-os árcsökkentésébõl állt, s egy sor használt gép kedvezményes vásárlására ösztánzött. Befejezésül még egy adat: a KASZ-COOP Derecske Rt. árbevétele tavaly 3,5 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy bárkinek megér egy látogatást tenni a cégnél, hiszen elvileg kizárt, hogy ott nem tudnak neki való gépet ajánlani.

A tombolasorsolás nyertesei:

1. díj Szabó Sándor - Derecske

Olaszországi szakmai út 1 fõ részére és 1 db MTD-48P típusú fûnyíró

2. díj Jakoda Faiskola Bt. - Debrecen

Olaszországi szakmai út 1 fõ részére és 1db 20 000 Ft értékû alkatrész vásárlási utalvány

3. díj Tóth Tibor - Magyarhomorog

Olaszországi szakmai út 1 fõ részére