MENÜ

A biztonságos ROUNDUP<SUP>&reg;</SUP> BIOAKTIV

Oldalszám: 35
2014.10.09.

Kategóriájában a 2002-es esztendő egyik sikerterméke a ROUNDUP BIOAKTIV volt. A termék sikerének a titka a széleskörű felhasználásában és a kedvező tulajdonságaiban rejlik. A szer gyakorlatilag bármely lehetséges szegmensben felhasználható, legyen szó akár szántóföldi vagy lakossági alkalmazásról. Toxikológiai tulajdonságai alapján nemcsak a totális gyomirtószerek között, hanem más növényvédő szereket figyelembe véve is a legkedvezőbbek közé tartozik. A szer a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelel.

A ROUNDUP BIOAKTIV hatását két bioaktivátor biztosítja, amelyeknek köszönhetően kiváló a szer hatóanyagának a felszívódása és transzlokálódása a növényben, ami alapja az évelő gyomnövények elleni jó hatékonyságnak. Az évelõ gyomok közül különösen a mezei acat és a fenyércirok szaporodtak fel az utóbbi években. Mindkettő visszaszorításában elengedhetetlen az olyan készítmények használata, mint a ROUNDUP BIOAKTIV.

Tavaszi vetésű növényekben a ROUNDUP BIOAKTIV alkalmazható vetés előtt, vagy preemergensen (vetés után, kelés előtt). Vetés előtt akkor célszerű a kijuttatás, ha a területen erős gyomosodás alakult ki, vagy ha vetés előtt még egy mechanikus magágynyitásra sor kerül. Ebben az esetben a kezelést a magágynyitás tervezett idõpontja előtt 4-5 nappal ajánlatos elvégezni. Ennyi idő alatt az acat nem pusztul el, de a hatóanyag szétterjed a növényben, és felhalmozódik a földbeni rügyekben megakadályozva vagy késleltetve a későbbi kihajtást.

Más esetben célszerû a vetés utánra halasztani a kezelést, mivel addigra nagyobb tömegben kelnek a gyomok. Ez utóbbi alkalmazásmód “preposzt” idõzítésként került a köztudatba. A “pre” (előtt) utal a kultúrnövény kelése előtti időszakra, míg a “poszt” (után) azt jelenti, hogy a gyomok kelés utáni állapotban vannak a permetezés idején. A ROUNDUP BIOAKTIV-ra alapozott preposzt technológia alkalmazható kukoricában, napraforgóban, burgonyában, cukorrépában, vagy más legalább 3 centiméter mélyen vetett növényben. Legelterjedtebb a napraforgóban. Alacsony szervesanyagtartalmú, homokos talajon viszont nem javasolt a vetés utáni, kelés elõtti alkalmazás. Ilyen talajon vetés előtt ajánlott a védekezés.

Tavasszal az évelő gyomok, mint a mezei acat, a raktározott tápanyagot használják energia forrásként, ezért nedvkeringésük intenzívebb gyökérből levélbe, aminek az a következménye, hogy az ekkor alkalmazott ROUNDUP BIOAKTIV hatóanyaga kevésbe jut el a gyökér mélyebben elhelyezkedő szakaszaiba. Emiatt a tavaszi kezelésektől nem várható az évelő gyomok gyökerestől történő elpusztítása, azonban a kezelés így is eléri célját, mert a növény gyomosodásra érzékeny szakaszában gyommentességet, vagy alacsony gyomnyomást eredményez.

Czepó Mihály