MENÜ

Tafrinás betegség őszibarackon és szilván

Oldalszám: 84
2014.10.14.

Tavasszal, két rokon gombafaj, két rokon gyümölcsfajon az őszibarack- és a szilvafákon okoz feltünő, szövet nagyobbodással, torzulással járó tüneteket.

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása és a szilva tafrinás táskásodása hűvös csapadékos időjárást követően járványszerűen jelentkezik. Hideg, mélyfekvésû völgyekben rendszeres a károsítás. A fertőzés akkor következik be, ha már van fertőzésre fogékony, zöld növényi rész, az átlaghőmérséklet 4-14 OC között van és csapadékos az időjárás. Az eső, harmat és a köd egyaránt elősegíti a fertőzést és egyben megnehezíti, sokszor lehetetlenné teszi a permetezést.

Taphrina deformans gomba az őszibarack levélfodrosodás okozója:A legtöbb őszibarack fajtánál a termőrügyek néhány nappal hamarabb pattannak ki, mint a hajtórügyek. Más fajtánál azonban már zöld hajtáscsúcsok vannak az éppen megpattant termőrügyek mellett. A termőrügyek pirosbimbós állapotában már zsenge, fertőzésre nagyon fogékony levélkéket láthatunk. Ezeket a kis levél- és hajtáskezdeményeket már megfertőzheti a kórokozó. A fiatal leveleken látható piros, megvastagodó foltok kifejlődését a levél rendellenes megvastagodása, fodrosodása követi. A hajtás és a levélnyél is torzul. a beteg virágok bibéi, porzószálai megvastagodnak, torzulnak, a virágok nem termékenyülnek. Ezt a tünetet gyakran észre sem vesszük, a csökkent termést a fagy rovására írjuk. Későbbi fertőzés esetén a már kötődött gyümölcs betegszik meg, a héja felhólyagosodik, alakja torzul, húsa megpuhul, majd elrothad.Taphrina pruni gomba a szilva táskásodás okozójaA szilvafajták többsége olyan érzékenyen reagál a tafrinás fertőzésre, hogy a levélfodrosodás tünete ki sem fejlődik, a beteg levelek lehullanak. A terméskötődés után fertőződő gyümölcsök rendellenesen gyors növekedésnek indulnak. Sok esetben a fajta jellegtől eltérően, hosszúra megnyúlt, lapos, görbült alakú és az egészséges gyümölcsnél sokkal nagyobb méretű lesz a termés. A beteg gyümölcs hamarabb színezõdik, a sárgászöld felületen deres bevonat képzõdik. A termés húsa lé nélküli, ízetlen, kemény marad, bõre ráncosodik. Az egészséges gyümölcsnél 3-5-szörösen, ritkán tízszeresen nagyobb, és ezért nagyon feltűnő.A kórokozó fejlõdésére kevésbé kedvező években, nem feltűnőek a tünetek, kisebbek maradnak, és hamar lehullanak a fertőzött gyümölcsök. Az apróbb, múmiaszerű tafrinás szilva nem feltűnő, de a termés csökkenése miatt jelentős kárt okozhat.

Mindkét Taphrina - faj spórái, a fertőzés miatt megvastagodott, deformálódott növényi részek felületén keletkeznek, és deres bevonatot képeznek. A kórokozó áttelelése is a fertőzött növényi részeken történik.A védekezés szempontjából nagyon fontos a beteg növényi részek, levelek, hajtások, gyümölcsök leszedése és elégetése. Nagyon hatásos a kora tavasszal végzett gombaölõszeres lemosó permetezés. Késõbb már a növény fenológiájának megfelelõ, nem fitotoxikus készítménnyel védekezzünk. Virágzás alatt is fontos a védekezés méhkímélõ készítménnyel.

Dr. Véghelyi Klára