MENÜ

Tejelõ tehenek energia- és fehérjeellátása a termelési szint növelése érdekében

Oldalszám:
2013.02.19.
Az elmúlt évek során számos tényezõnek köszönhetõen jelentõsen emelkedett a hazai tejelõ állományok termelési szintje. A növekedés elsõdleges mozgatórugója a genetikai elõrehaladás volt. A magas genetikai potenciállal rendelkezõ tehénállományok sok tekintetben különböznek az alacsony termelésûektõl. A legfontosabb eltérések a két genetikai szint között, hogy a magas termelésû állományok:
  • nagyobb takarmányfelvevõ képességûek
  • laktációjuk elején intenzívebben és nagyobb mértékben mobilizálják testtartalékaikat
  • érzékenyebbek
  • fogékonyabbak a különbözõ anyagforgalmi betegségekre.
A termelés növelésékez a genetikai elõrehaladás önmagában nem elegendõ, mert ha a magas genetikai szinttel nem párosul hasonló színvonalú takarmányozás, akkor termeléscsökkenést, anyagforgalmi betegségek nagyarányú elõfordulását, romló szaporodásbiológiai eredményeket figyelhetünk meg. A tejtermelést takarmányozási oldalról elsõsorban az energia- és fehérjeellátás határozza meg, ezért az AGROKOMPLEX C. S. RT. új tejelõ terméksora kialakításakor a termékek energia- és fehérjeellátásban betöltött szerepét elsõdleges szempontnak tekintettük. Az alábbiakban egy rövid áttekintést szeretnénk adni az új tejelõ terméksorunk fõbb elõnyeirõl.


AZ ÚJ TEJELÕ TEHÉN TERMÉKSOR SZEREPE AZ ENERGIA- ÉS FEHÉRJE ELLÁTÁSBAN

1. KOMPLETT PREMIXEK

A komplett premix sorunkban hat új termék jelent meg. A változást a korábbiakhoz képest a PENTAMIN adalékanyag bevezetése jelenti, amely egy több összetevõbõl álló, a bendõ fehérje-anyagcseréjét módosító speciális adalékanyag. Hatását öt úton fejti ki:

  • A bendõben élõ és a baktériumokkal táplálkozó protozoák fehérjebontását lassítja, ezáltal csökkenti a protozoák ammóniatermelését.
  • A fehérjebontás során keletkezõ ammóniát a nagy aktív felületén elhelyezkedõ kötõhelyekkel megköti, és a mikrobák igényének megfelelõen, fokozatosan szabadítja fel.
  • A nyállal bendõbe kerülõ karbamid ammóniává alakítását lassítja.
  • A jobb nitrogén-anyagcsere következtében a bendõben az életfeltételek kedvezõbbé válnak a baktériumok számára, ezért növekszik az illózsírsav-termelõdés.
  • Fokozza a rost és a keményítõ emésztését a bendõben.

A bendõbeli változások kedvezõ hatása, hogy a vérben 10-15 %-al csökken a karbamid szint, ezáltal csökken a petefészekcisztás tehenek aránya. A fehérjék bontása során kisebb veszteségek lépnek fel, csökken a májterhelés, javul a fehérje- és energiaellátás.

2. KONCENTRÁTUMOK

2.1. Alapkoncentrátumok

RUMINO PRO

Alap fehérjekoncentrátum, mely a laktáció folyamán biztosítja a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Kevert fehérjeforrást biztosít. A korábbi termékhez képest 55 %-al magasabb az E-vitamin tartalma, jobb a benne lévõ fehérjék aminosav-összetétele, magasabb az energiatartalma.

PENTA PRO

Hasonlóan az elõzõhöz ez is egy alapkoncentrátum, mely elsõsorban szója bázisú termék, de kevert fehérjebevitelt biztosít. A különbözõ fehérjeforrásoknak köszönhetõen a bendõben lebomló és by-pass fehérjéket a nagytejû tehén számára kedvezõ arányban tartalmazza. A korábbi termékhez képest az E-vitamin tartalmát 55 %-al emeltük, ami fokozza az állomány ellenálló-képességét. Ezen felül tartalmazza a komplett premixeknél már ismertetett PENTAMIN adalékanyagot.


2.2. Speciális koncentrátumok

START-MIX - laktációindító koncentrátum

Egyedülállóan magas, a nyersfehérje-tartalom 85 %-át by-pass formában tartalmazó termék, mely számos egyéb anyagot, vitaminokat, ko-enzimeket is tartalmaz.
Etetésével olyan esszenciális aminosavakkal láthatjuk el a tehenet, melyek meghatározó szerepet töltenek be az anyagcserében és a tejtermelésben. Különleges adalékanyagainak köszönhetõen a bendõben és a májban zajló biokémiai folyamatokat katalizálja, elõsegíti a glükóz-termelést, fokozza a zsírsavak szintézisét. Növeli a máj kapacitását azáltal, hogy elõsegíti az ellés elõtt és a laktáció elején a májban felhalmozódó zsírok eltávolítását, a zsírok teljes lebontásával javítja az energiaellátást.
Etetését az ellést megelõzõ 14-21 naptól 0.5 kg/tehén/nap, a laktáció elsõ 100 napjában 1 kg/tehén/nap mennyiségben javasoljuk. A holland, angol és USA társvállalatoknál végzett kísérletek során a napi tejtermelést 1.3-3.7 literrel emelte. A kísérletek során megfigyelték, hogy a START-MIX-et fogyasztó csoport termelése a 100 napig tartó etetést követõen is magasabb volt a kontrollhoz képest, ami a jobb laktációindítás és magasabb laktációs csúcs következménye.
Ökonómiai szempontból ez annyit jelent, hogy etetésével a laktáció folyamán 200-760 liter tej többlet állítható elõ, ami 14.000 - 54.000 Ft-al növeli az egy tehénen a laktáció során elõállított profitot!

ENERGY PLUSZ - védett zsíros energiakoncentrátum

A védett zsírok etetésével a laktáció elején bendõacidózis kialakulása nélkül növelhetõ az energia-bevitel, ezáltal lerövidíthetõ az energiahiányos idõszak. Az Energy Plusz-ban a zsírtartalom 75 %-a olyan védett zsírból származik, amely nem csökkenti a tehén szárazanyagfelvételét, ellentétben a nem védett zsírok és kalcium szappanok etetésekor tapasztalható étvágycsökkenéssel. A niacin-kiegészítés elõsegíti a zsírok teljes lebontását az energiatermelõ folyamatokban. A laktációs nettóenergia tartalma 11 MJ/kg sz.a., ami 10 %-al magasabb, mint a korábbi terméké. A termelés fokozásán túl a negatív energiaegyensúlyos állapot lerövidülése kedvezõleg hat a szaporodásbiológiai mutatókra. 11 kísérlet eredményét összegezve elsõsorban az elsõ termékenyítés hatékonysága javul, átlagosan 17 %-al. Ezenfelül a petefészekben a tüszõk száma és az érett tüszõk mérete növekszik, etetésével fokozódik a progeszteronszint, ami növeli az embrió túlélési esélyét, csökkenti a sok esetben problémát okozó embriómortalitást.

MEGA PRO - védett fehérje koncentrátum

A bendõben folyó bakteriális fehérjeprodukció maximálása után a fehérje-bevitel a bendõbeni bontást elkerülõ védett fehérjék etetésével növelhetõ. A vér és a tej karbamid-tartalma nagy mennyiségû fehérje etetésekor megemelkedik, mely a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Ennek megelõzésére és az összes fehérje-bevitel növelésére a laktáció elsõ felében a nagytejû állományokban nélkülözhetetlen a védett fehérjék etetése.
A MEGA PRO koncentrátum nyersfehérje-tartalmának 60 %-a védett fehérje, mely a vékonybélben jól emésztõdik, ezáltal növeli a fehérjebevitelt. A többféle fehérjehordozónak köszönhetõen kiegyensúlyozott aminosav-ellátást tesz lehetõvé. Etetésével az angol és holland társvállalatok kísérleteiben 1.5-2.2 literes termelésnövekedést értek el.

3. ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTÕK

Az ásványi kiegészítõk kialakítása során a tehén immunrendszerének erõsítését, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és szaporodásbiológiai mutatók javítását és a szomatikus sejtszám csökkentését tûztük ki célul.

EVITEK - ásványi kiegészítõ szárazonálló tehenek részére

A szárazonállás idején biztosítja a makro dózisú vitaminokkal és antioxidáns hatású anyagokkal a problémamentes laktációindítást. Erõsíti az immunrendszert, ezáltal 30-80 %-al csökkenti az elléskori tõgyfertõzések és klinikai tõgygyulladások számát. A magzatburok visszamaradás elõfordulási arányát 10-30 %-al mérsékli, aminek következményeként kevesebb méhgyulladásos eset alakul ki.

IMMUNOTEK - immunerõsítõ ásványi kiegészítõ

Ez az ásványi kiegészítõ a hatóanyagai révén egy komplex antioxidáns rendszert képez, mely a szélsõséges körülmények között tartott teheneknél is fokozza az ellenálló képességet. Etetése mellett 5-30 %-al csökken a szomatikus sejtszám, kevesebb méhgyulladás és klinikai tõgygyulladás alakul ki.
A szaporodásbiológiai eredmények javulnak, elsõsorban az ivarzási tünetek intenzívebbé válása, a petefészek-mûködés fokozódása és a méhnyálkahártya állapotának változása következtében.

Amennyiben termékeinkkel kapcsolatban kérdései vannak, bõvebb információra van szüksége, kérjük, hívjon bennünket a 22/571-100 telefonszámot.


Elek Péter
szarvasmarha termékmenedzser
AGROKOMPLEX C.S. RT.