MENÜ

Talajvédõ mûveléstechnológiát kiszolgáló gépfejlesztések útján az AGRIKON KAM KFT. Kiskõrös és a SEED-IMEX KFT Kisbér a KOMONDOR MULCSKULTIVÁTOROKKAL.

Oldalszám:
2013.02.19.
A TALAJVÉDÕ MÛVELÉS összetett gazdálkodási rendszer, amely az erõgép- munkagép-, talaj kapcsolatban FÕ SZEMPONTNAK TEKINTI A TALAJ VÉDELMÉT, szerkezetének, mint élõ környezetnek a fenntartását.
Így biztosítható a termõhelynek, a termesztési körülményeknek legmegfelelõbb NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE a talajt kímélõ, javító, vagy fenntartó mûveléssel és eszközökkel, a GAZDÁLKODÁSI EREDMÉNYEK ROMLÁSA NÉLKÜL.
Az eddigi mûvelés során kialakult talajállapot nem alkalmas a szélsõséges idõjárási viszonyok: (csapadékos, aszályos) idõszak ártó hatásainak, gazdasági kárának csökkentésére.
Az EU csatlakozás elõtt a TÁMOGATÁSOK ELNYERÉSÉHEZ és az életben maradáshoz, A GAZDÁLKODÓKNAK, az országnak SZÜKSÉGE VAN OLYAN TALAJMÛVELÉSI- ÉS VETÉSI MÓDSZEREKRE, azt kiszolgáló eszközökre, AMELYEK BIZTOSÍTJÁK A TERMESZTÉS SIKERÉT, A TALAJVÉDELEMET és a megélhetést. Az új irányzatok megkövetelik a talajvédõ mûvelési eljárások alkalmazását hazánkban minél nagyobb területen.
A változatok közül, - amelyek ezt az elvet vallják- ilyen a mulcs technológia, amelyhez alkalmas eszközöket fejlesztett ki a két cég. Az eredmény, a komondor mulcskultivátor gépcsalád, melynek KOMONDOR -520 tagját az AGRO+MASEXPO 2003-ban vásári NAGYDÍJJAL JUTALMAZTA.
A mulcs fogalma: mulcsnak tekintik a kultúrnövény (gyom) aprított szármaradványának a termõtalajjal összekevert rétegét, amely a talaj felszínén vagy a felszín alatt max. 10 cm-re alakul ki. A szervesanyag tartalom 30-70% között váltakozhat, mûvelõeszköztõl függõen.
A mulcsréteg kialakításának környezetvédelmi és ökonómiai jelentõsége.

§ A szervesanyag dúsulása a gyökérzónában következik be (nem a 30-35 cm-es mélységben.
§ A kialakult „mulcs paplan” rétege védi a talajt a gyors kiszáradástól, a szél-, és víz eróziótól -, árnyékolásával vízmegtartó gyomosodás gátló hatása van.
§ A mulcsba történõ vetés esetén (tárcsás vetõgépekkel, vagy vetõkultivátorokkal) az elõbbi elõnyök a kultúrnövény fejlõdése során hosszabb ideig állnak fenn.
§ A mulcs technológiával menetszám csökkenés érhetõ el = költségkímélés.
§ A mulcsréteget képzõ mûvelõeszközök az ekéknél nagyobb munkaszélességûek és területteljesítményûek, és kisebb energia igényûek.
§ Hátránya: a növényi kártevõk és gombabetegségek ellen használandó többletvegyszer felhasználás ill. a szervesanyag lebontó mûtrágyák alkalmazása.
§ Összegezve: A mulcs technológia talajvédelmet, mûvelési költség megtakarítást ad az alkalmazójának a többlet vegyszer felhasználás mellett is. Az EU tagországokban a forgatásnélküli-, talajvédõ mûvelést alkalmazók külön támogatást kaphatnak. A többlet vegyszer felhasználás költségét is beleértve, a költségmegtakarítás a szántásos mûveléshez képest 30-40% lehet, a terméshozamok számottevõ csökkenése nélkül.
Az AGRIKON KAM Kft. Kiskõrös marketing partnere a Seed-Imex Kft. Kisbér (Tel: 34/352-795) évek óta a gyakorolja ezt a technológiát, rendelkezik a mûvelési alapadatokkal és segíti a felhasználókat szakmai tanácsadással, bérmunkával és gépeink forgalmazásával. A különbözõ mûvelések gyakorlati adatai az alábbiak.
Magágykészítés/vegyszer bedolgozás:
Case IH-8950/Komondor 520, mûvelési mélység 8 cm
(5 cm tárcsa+3 cm lúdtalpkapa), 2-15 km/hr mûv.seb. 40-55 ha/10 óra teljesítmény (tényleges), 6-8 l/ha üzemanyag fogyasztás, 350 ha õsszel középmélylazított (25 cm) napraforgótarlón, szármaradványos kötött talajon. (Kisbér)

Kukorica tarló mûvelés:
Case IH-8950/Komondor 520, mûvelési mélység 28cm (14 cm tárcsa+14 cm chisel),9-10 km/hr mûv. seb, 28-34 ha/10 óra teljesítmény (tényleges),12-14 l/ha üzemanyag fogyasztás, 820 ha kukorica tarlómûvelés átlagában 9-10 t/ha szármaradvány, középkötött /kötött talaj. (Kaposvár)

Gabona tarló mûvelés:
Case IH-8950/Komondor 520, mûvelési mélység 14cm (12 cm tárcsa+2 cm lúdtalp kapa), 12-15 km/hr mûv. seb. 40-55 ha/10 óra teljesítmény (tényleges), 7-8 l/ha üzemanyag fogyasztás, 540 ha gabona tarlómûvelés átlagában, 4-6 t/ha szármaradvány, középkötött, köves talaj.(Devecser)

Napraforgó tarló mûvelés:
Case IH-8950/Komondor 520, mûvelési mélység 24cm (12 cm tárcsa+12 cm chisel), 10-12 km/hr mûv. seb. 32-38 ha/10 óra teljesítmény (tényleges), 9-11 l/ha üz.emanyag fogyasztás, 290 ha napraforgó tarlómûvelés átlagában, 3-4 t/ha szármaradvány, középkötött talaj.(Lajoskomárom)
- PR -