MENÜ

ROUNDUP<SUP>®</SUP> MEGA

Oldalszám:
2013.02.19.
Gyõzelem a gyomirtásban

A gyomirtásban az egyik leggyakoribb probléma az idõzítés, különösen a gyomok kelése utáni kezelések esetében. Az alkalmazott készítmény hatékonyságát számos körülmény befolyásolhatja, mint például a hõmérséklet, a páratartalom, a talaj nedvességtartalma, a növény kondíciója, fejlettsége. Ezek a tényezõk kiemelten fontosak a glifozát hatóanyagú készítményeknél, mivel a glifozát önmagában kijuttatva csak kis mértékben szívódik fel a kezelt növénybe. Emiatt a glifozát hatóanyagú termékek lényeges alkotóelemei a segédanyagok, hatásfokozók. A Monsanto nagy hangsúlyt fektet a minél hatékonyabb formulációk kifejlesztésére. A következetes kutatásnak köszönhetõen egyre jobb termékek jelennek meg a gyakorlatban. Ennek a folyamatnak az eddig legjelentõsebb állomása a TRANSORBÔ Technológia kialakítása, amely egy hét éves kutatási periódusra tett koronát. A TRANSORBÔ Technológia egy új, nagy teljesítményû hatásfokozó rendszer.
A TRANSORB™ Technológia fõ tulajdonságai:
-Kifejezett lipofil jellege miatt jól tapad, még a vastag viaszrétegû levélhez is.
-Oldja a viaszréteget
-Megnöveli a kutikula átjárhatóságát.
-Fokozza a glifozát felvételét a kutikulán, epidermiszen át.
-Nem sérti a növény bõrszövetét, így a nedvkeringés zavartalan marad, amíg a hatóanyag a növényben teljesen szétáramlik.

A TRANSORBÔ Technológiát hordozó elsõ kereskedelmi forgalomba került termék a ROUNDUP® MEGA.
A megnövelt penetrációnak, transzkokációnak köszönhetõen az új formuláció több tekintetben, -mint a hatékonyság, megbízhatóság, rugalmasság -, határozottan kedvezõbb a más glifozát hatóanyagú termékekhez képest. Hatóanyagtartalma Magyarországon jelenleg a legmagasabb, 450 g/l glifozát (607 g/l izopropilamin só).


Hatékonyság
Posztemergens kezeléseknél a szer hatást rendszerint a felvett hatóanyag mennyisége és annak szétáramlása határozza meg. Üvegházi és laboratóriumi vizsgálatokban a ROUNDUP® MEGA felszívódása a levélbe 2 órával a kijuttatás után elérte a csúcspontját messze felülmúlva az egyéb kereskedelmi formulációkat.

A TRANSORB™ Technológia lényegesen fokozza a hatóanyag transzlokációját a gyökérbe. Két órával az alkalmazás után a ROUNDUP® MEGA esetében akár kétszeres is lehet a gyökérzetben szétáramlott hatóanyag mennyisége hagyományos formulációkkal összehasonlítva.

A gyorsabb felszívódás és az alapos transzlokáció eredményeképpen a gyomirtó hatás is kiemelkedõ. Nagyszámú, mintegy 40, kísérlet került beállításra az Európai Unió országaiban a gyomok széles skálája ellen. A ROUNDUP MEGA azonos hatóanyag dózis mellett az esetek többségében lényegesen jobb hatást adott, mint az egyéb glifozát hatóanyagú termékek.

Megbízhatóság
Egy gyomirtó szer akkor megbízható, ha száraz idõjárási körülmények mellett is kielégítõ eredményt ad. A ROUNDUP® MEGA száraz és nedves idõben egyaránt jó hatást nyújtott. A kontrollált körülmények között végzett kísérletek szerint a ROUNDUP MEGA hatását nem befolyásolta a szárazság. Meleg, száraz idõben ugyanolyan hatást adott, mint normál körülmények között. A tapasztalatok szerint, mindössze arra kell ügyelni, hogy a permetezés olyankor történjen, amikor a levéllemez még nem csavarodik össze.

Rugalmasság
A rugalmasság akárcsak a megbízhatóság idõjárási körülményekhez kapcsolódó kategória. A gazdálkodó számára leginkább azt jelenti, hogy a nap csaknem bármely szakában elvégezheti a gyomok elleni védekezést. Két jelentõs tényezõ befolyásolhatja egy levélen keresztül ható szer, mint a ROUNDUP® MEGA alkalmazhatóságát. Az egyik az esõ, a másik a harmat. A glifozát tartalmú készítményeknél az esõállóság nagy kihívás, mivel a hagyományos formulációk esetében akár 4 óra esõmentes idõ is kívánatos lehet a permetezést követõen a megfelelõ hatás eléréséhez. Ezzel szemben a ROUNDUP® MEGA alkalmazásával akár 1 óra elegendõnek bizonyult a jó hatáshoz, a gyors felszívódásnak köszönhetõen.

Alapszabály az állománykezeléseknél megvárni a harmat felszáradását. A kísérletek tanúsága szerint 100-150 l/ha-os permetlé mennyiség alkalmazása mellett a ROUNDUP® MEGA harmatos idõben is jó hatással alkalmazható.

Az évelõ gyomok elleni védekezéseknél gyakori kérdés, az hogy a permetezés után mikor végezhetõ talajmunka. Ugyancsak a gyors felszívódás és transzlokálódás miatt a ROUNDUP® MEGA-val végzett kezelést követõen elegendõ 3-5 napot várni a szántással. A gyomok ennyi idõ alatt nem fognak elpusztulni, de a kitartó képleteik rügyeiben felhalmozódott hatóanyag mennyiség elegendõ lesz ahhoz, hogy a következõ évben ne jelentsenek gondot.

A hatékonyság, megbízhatóság és rugalmasság együttesen azt jelenti a gazdálkodó számára, hogy akkor végezheti el a munkát amikor ez számára a legmegfelelõbb. Így mindig az õ kezében marad az irányítás. Ezt az ígéretet hordozza magában a ROUNDUP® MEGA.

A ROUNDUP® MEGA elõnyei összefoglalva:
•Hatásfokozója a bejegyzett TRANSORBÔ Technológia
•Új, magas töménységû formuláció
•A jól bevált izopromilamin sót tartalmazza
•Maximális hatóanyag felvételt tesz lehetõvé
•Hatékonyabb, mint más hasonló hatóanyagú termékek
•Megnövelt az esõállósága
•Széles az alkalmazhatósága - kevésbé függ az idõjárástól
•Széles körben felhasználható
•A kezelt terület 3-5 nap múlva mûvelhetõ
•Kedvezõ toxikológiai szempontból
•Magas a töménysége, használatakor kevesebb csomagoló anyag hulladék képzõdik
•Nem habzik