MENÜ

Mindennapi veszteségeink

Oldalszám:
2013.02.19.
Hazánkban az utóbbi évek egyik nagy kiesésekkel járó problémája - hasonlóan a világ számos sertéstenyésztõ országához - volt a cirovírus fertõzésként aposztrofált járvány, melynek két fõ megjelenési formája a PMWS ( választást követõ malacsorvadás ) és a PDNS ( bõr- és veseprorblémákkal járó forma ).
Annak ellenére, hogy a kórformákat számos helyen megfigyelték és leírták, még mindig nem téljesen értelmezhetõ, hogyan terjed a vírus, hogyan alakul ki a fertõzés és a kórforma, illetve hogyan szûnik meg. Egy jó példa erre Skócia, ahol 2001. év végéig csak egyetlen egy esetet regisztráltak, majd 2002. év elején hirtelen egy hét leforgása alatt több új esetet jelentettek.

A PMWS leggyakrabban az 50-70 napos korú malacok között jelentkezik, habár az idõ kitolódhat egészen a 110 napos korig is. Az elsõdleges tünet a gyors testtömegvesztés, étvágytalanság, „leszõrösödés”, és számos esetben légzõszervi tünetek. Gyakori a hasmenés is. Sápadtság és néha sárgaság is a kisérõtünetekhez tartozik, melyeket gyomorfekély kísérhet. A legtübb esetben a nyirokcsomók megnagyobbodottak és kitapinthatók.

Számos egyéb tünet tapasztalható - mint másodlagos fertõzések tünetei -, idesorolva a Glasser -féle betegséget, Salmonella, E.coli okozta fertõzéseket, Staphylococcus okozta börgyulladást, Mycoplasma- és baktériumok okozta tüdõgyulladásokat.

Az elhullási mutatók telepenként eltérnek, számos esetben azonban a választást követõ elhullás akár 15-20 % is lehet. Másik jellemzõje a betegségnek, hogy hosszú ideig perzisztál az egyszer befertõzõdött telepen, és magasan tartja az elhullások mértékét.

A legnagyobb vesztséget nem csak a magas elhullás alakítja ki, hanem az állomány elmaradó teljesítménye is, mint a gyenge súlygyarapodás, a rossz takarmányértékesítés, valamint a magas gyógyszerköltség. Ezen költségek összege a megszokotthoz képest akár 5-6 ezer Ft is lehet eladott hízónként !

Fontos megjegyezni, hogy nem minden esetben ilyen drámai a fertõzés okozta kiesés. Néhány telep esetében az elhullás csak 1-2 %-ot emelkedett Cirkovírus okozta fertõzést követõen, és a telepi mutatók 3-4 hónapon belül rendezõdnek.

Milyen tényezõk segítik elõ a kórkép kialakulását ?

Minden, ami stresszt jelent a sertés számára, egõszen 90 napos koráig, az nagymértékben hajlamosít a betegségre ( ez általában elmondható a kórképek jelentõs részérõl).
Ilyen a rossz környezet, a hideg, az állatok keverése és mozgatása, a zsúfolt tartás. Ha a közelben - 3 km-en belül - hasonló probléma elõfordul, az fokozott rizikót jelent. Az egyéb kórokozók - mycoplasma, Actinobacillus, Parvovírus, PRRS, stb. - jelenléte csak súlyosbítja a veszteség mértékét.

Hogyan elõzhetõ meg a PMWS tüneteggyüttese ?

Számos irányból próbálták megközelíteni a PMWS kártátelének csökkentését, azonban ezek jórésze hatástalan volt, vagy csak csekély eredménnyel járt. Ennek fõ oka, hogy ma sem ismert teljességgel a kórokozó terjedésének mechanizmusa, speciális célzott védekezés nem ismert, ill. az antiboitikumok sem befolyásolták közvetlenül az eredményességet ( közvetve, a másodlagos kórokozók kizárásával azonban javítható a helyzet ).

Legjobb eredményhez azok a próbálkozások vezettek, amelyek a telepítrányítási rendszert változtattákmeg, és ezt kombinálták egyéb megelõzõ kezelésekkel.
Francois Madec, a róla elnevezett un. 20.pontos rendzserben foglalta össze a legalapvetõbb feltételeket, amelyek szükségesek a betegség felszámolásához.
Ezek közül kiemelve a legfontosabbakat :
  • A stresszfaktorok csökkentése - külön tekintettel a környezeti stresszorokra
  • A szigorú egyszerre be- és kitelepítés megvalósítása
  • Semmilyen módon ne keverjük az egyes állományokat
  • Az állománysûrûség drasztikus csökkentése
  • A társfertõzések drasztikus csökkentése ( vakcinákkal és antibiotikummal )
  • Az állomány immunállapotának javítása ( menedzsmenten és takarmányon keresztül, szérumterápia)
  • A higiénia maximális betartása.

Mivel jelenleg még nem ismert speciális védekezés a Cirkovírussal szemben, ezért a fentiekre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, azért, hogy az állományban meglévõ vírusterhelést a lehetõ legalacsonyabb szinten tartsuk, s ezáltal a termelést a nyereséges zónában tudjuk tartani.

Azokon a telepeken, ahol a fenti rendszereket megvalósították, jelentõs mértékben visszatudták szorítani a Cirkovírus kártételét ( és egyebekét is ), sok esetben 2-3 % alá csökkentve a választást követõ kieséseket !

Amennyiben Önt is érdekli, hogyan lehet eredményesen csökkenteni a veszteségeket, érdeklõdjön az alábbi telefonszámon :

Dr. Makay Gábor
Elanco
06-30-9408 787