MENÜ

Cukorrépa és a Goltix 90 WG

Oldalszám:
2013.02.19.
Bizonyára meglepõdik néhány cukorrépa termelõ, hogy a gyomirtásra régóta használt
Goltix 90 WG készítmény tulajdonjogát a Makhteshim-Agan cég vásárolta meg és ezzel együtt a szer forgalmazása, technológiai fejlesztése a Biomark Agro szakembereinek kezébe került. A szer gyártása és formázása változatlan maradt és ezt szeretnénk minden lehetséges szakmai fórumon tudatosítani és azt, hogy a termék piaci pozíciója nem változott, a szakemberek a korábbi években megszokott módon, nagy biztonsággal használhatják a terméket. A metamitron hatóanyagot 1975-ben fedezte fel a Bayer AG. A fejlesztés során a cukorrépa növényre gyakorolt hatását alaposan megvizsgálták, és ezek az ismeretek képezik az alapját a cukorrépa hatékony gyomirtási technológiájának.
A növénytermesztõk számára a cukorrépa termesztés nem egyszerû feladat. A hektáronkénti gyökérhozam mellett igen fontos mutató a megtermelt cukor mennyisége. Ezt a folyamatot nagyon sok tényezõ befolyásolja. Ezen tényezõk közül a cukorrépa területek gyommentesen tartásának igen nagy a jelentõsége. A gyomosodásnak a terméshozamra gyakorolt kedvezõtlen hatása a kelés utáni 8-9. héten rendkívül kritikus, mert a gyommentesség a vegetáció hátralévõ idõszakában kihatással van a gépi betakarításra. A cukorrépa rendkívül intenzíven reagál a fejlõdése során ért kedvezõtlen behatásokra. Ezért lényeges, hogy olyan gyomirtó szert, illetve technológiát alkalmazzunk mely nem zavarja meg a répa fejlõdését, ugyanakkor tökéletes gyommentességet eredményez.
A Goltix 90 WG rendkívül szelektív a takarmány és cukorrépára. Nagy biztonsággal használható preemergensen és postemergensen. A Goltix 90 WG felhasználása 1,5- 2,5 kg/ ha mennyiségben engedélyezett. A szelektivitása a cukorrépára olyan kedvezõ, hogy még a répa fejlõdése szempontjából kritikus fázisban a kelés idõszakában is alkalmazható a Goltix 90 WG 1,5 kg/ha dózisban. A gyomirtó szer hatása a magról kelõ kétszikû gyomokra terjed ki. A cukorrépában elõforduló fontosabb gyom fajokat eredményesen irtja, így a Chenopodium album ( Fehér libatop ) Atriplex spp. ( laboda- félék ) Galinsoga parviflora ( Gyakori gombvirág ) Lamium spp. ( árvacsalán - félék ) Matricaria chamomilla (Orvosi szikfû ) Anthemis arvensis ( Parlagi pipitér ) Sonchus spp. ( csorbóka - félék) Euphorbia falcata ( Tarló kutyatej ) Papaver rhoeas ( Pipacs ) Hatása nem kielégítõ az egyszikû és évelõ gyomnövényekre. Ezek fertõzése esetén a kombinálni kell a készítményt olyan szerrel, amely az adott gyomnövény ellen hatékony. Mint minden gyomirtó szer így a Goltix hatása is dózis függõ, ezért ezt a kombinációk összeállításánál figyelembe kell venni.
A cukorrépa gyomirtására mintegy 16 gyomirtó szer hatóanyag engedélyezett. A Goltix ezekkel szükség szerint kombinálható. A lehetséges variációkat felsorolni szinte lehetetlen. Minden termesztõnek megvan a saját jól bevált technológiája, melyet a kiirtandó gyomnövények sora, vagy a termesztõ anyagi lehetõsége határoz meg.
A kezelési lehetõségeket vizsgálva a termelõk két féle módot választanak. Az egyik az, amikor a pre. és post. eljárásokat szükség szerint alkalmazzák, a másik, amikor csak post. eljárásra alapozzák a gyomirtást. Mindegyik eljárásnak egyaránt vannak elõnyei és hátrányai.
A cukorrépa vetése után, a kelés elõtti gyomirtáshoz a Goltix 90 WG-t 2,0-2,5 kg/ha mennyiségben célszerû felhasználni. A magról kelõ egyszikû gyomnövények ellen metolaklór, vagy dimethenamid hatóanyagot tartalmazó készítménnyel lehet kombinálni. A permetezést aprómorzsás talajra kell elvégezni.
Sokkal nagyobb szaktudást igényel a répa kelése utáni gyomirtása. Ez különösen azokon a területeken jelentkezik, ahol nem volt alapkezelés. Ugyanis itt a gyomok a cukorrépával együtt, vagy azt megelõzõen jönnek elõ. A gyomnövények a post. eljárásoknál a gyom 2-4 leveles állapotában irthatók jó eredménnyel. Ilyen helyzetben nagy jelentõsége van az olyan gyomirtó szernek, amely a répa szikleveles állapotától használható. A Goltix 90 WG 1,5 kg/ha mennyiségben önmagában vagy kombinációkban alkalmazható. A kombinációs partnert mindig az adott terület gyomflórájának a függvényében kell meghatározni. A legismertebb kombinációs partnerek: a fenmedifam, desmedifam, trifluszulfuron-metil, klopiralid, etofumezat, hatóanyagot tartalmazó készítmények. Egyszikû gyomnövények fertõzése esetén viszont az Agil 100 EC-t
0,6- 1,2 l/ha dózisban javasoljuk alkalmazni.
Dr. Kádár Aurél
tudományos tanácsadó, Biomark Agro