MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

AGRO+MASHEXPO - rövid összefoglaló

Minden jellemzõjében csúcsokat döntött a Budapesti Vásárközpontban február 19-22. között 22. alkalommal megrendezett AGRO+MASHEXPO Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép kiállítás. A szakmában jegyzett valamennyi szervezet egyetértésével megújított, az EU-s elvárásokat is kielégítõ rendezvényen ez alkalommal 182 kiállító, több mint 17.000 m²-en mutatta be kínálatát a tavalyinál 30 %-al nagyobb, 20.000 fõt meghaladó látogatóközönségnek.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

BIO-FILM

Kórokozók és kártevõk környezetkímélõbb kiirtása költségtakarékosan. Az elmúlt év a szokottnál is jobban megnehezítette a mezõgazdaságban dolgozók helyzetét. A kemény tél a szõlõültetvényekben okozott maradandó károkat, a tavaszi fagyok a gyümölcsfák virágait tarolták le, a szántóföldeken dolgozók pedig az aszály miatt panaszkodhattak. A kórokozók és a kártevõk viszont nem pihentek, tehát permetezni kellett. Mindenki a költségtakarékos megoldást kereste. A közeledõ EU csatlakozás, a szigorodó hazai szabályok, a vásárlók elvárásai viszont egyre környezetkímélõbb növényvédelmet követeltek.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Cserélje korszerû szárítógépre elavult gabonaszárítóját

UNIVERSAL 25 - Egy új gabonaszárító típus a termelõk szolgálatábanKözeledik az EU csatlakozás. Egyre több termelõt foglalkoztat az a kérdés, mi lesz a jelenleg mûködõ BÁBOLNA és egyéb típusú, sok esetben több tízéves gabonaszárítókkal, amikor majd környezetvédelmi szempontból is az EU normákhoz kell igazodnunk. A válasz egyszerû: cseréljük ezeket a gépeket környezetkímélõ és gazdaságosan üzemeltethetõ korszerû szárítóra.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Cukorrépa és a Goltix 90 WG

Bizonyára meglepõdik néhány cukorrépa termelõ, hogy a gyomirtásra régóta használt Goltix 90 WG készítmény tulajdonjogát a Makhteshim-Agan cég vásárolta meg és ezzel együtt a szer forgalmazása, technológiai fejlesztése a Biomark Agro szakembereinek kezébe került. A szer gyártása és formázása változatlan maradt és ezt szeretnénk minden lehetséges szakmai fórumon tudatosítani és azt, hogy a termék piaci pozíciója nem változott, a szakemberek a korábbi években megszokott módon, nagy biztonsággal használhatják a terméket. A metamitron hatóanyagot 1975-ben fedezte fel a Bayer AG. A fejlesztés során a cukorrépa növényre gyakorolt hatását alaposan megvizsgálták, és ezek az ismeretek képezik az alapját a cukorrépa hatékony gyomirtási technológiájának.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Korszerû AGIP kenõanyagok a mezõgazdaság számára

Az Agip kenõanyagai már közel 30 éve ismertek és elismertek Magyarországon. Ez fõként annak köszönhetõ, hogy az Agip olajok már a kezdetektõl fogva egyaránt kiszolgálták a legkorszerûbb, csúcsminõséget kívánó és a korosabb géppark igényeit is. Ez a hosszantartó törekvés oda vezetett, hogy ma az Agip a magyarországi kenõanyag piac második legnagyobb forgalmú márkája. A haszongépjármû motorolajok vonatkozásában az Agip SIGMA termékcsalád vált meghatározóvá, amely az igényeket minden tekintetben lefedi. A választékot a többcélúan használható mezõgazdasági kenõanyagok és széles palettájú kenõzsír, hajtómûolaj és hidraulikaolaj kínálat teszik teljessé. Az Agip kenõanyag választékára az a jellemzõ, hogy egyaránt kedvezõ áron kínálja a gépekhez a csúcsszínvonalú és hagyományos termékeket is.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Mindennapi veszteségeink

Hazánkban az utóbbi évek egyik nagy kiesésekkel járó problémája - hasonlóan a világ számos sertéstenyésztõ országához - volt a cirovírus fertõzésként aposztrofált járvány, melynek két fõ megjelenési formája a PMWS ( választást követõ malacsorvadás ) és a PDNS ( bõr- és veseprorblémákkal járó forma ).

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr baromfi minőség minőségbiztosítás

Minõségbiztosítási elvárások a nemzetközi baromfiiparban

Előtérbe került az élelmiszerbiztonság, a komplex minőségbiztosítás iránti igény A világ baromfihúsgyártása és értékesítése, elsősorban a fejlett baromfiiparral és igényes, fizetőképes vásárlókkal rendelkező nyugat-európai és amerikai piacon jelentősen átrendeződött az elmúlt években. Míg korábban a termékek választéka, csomagolása és ára játszott kiemelt szerepet, mára előtérbe került a forgalmazott termékek élelmiszerbiztonsága. Ez a fogyasztóközpontú baromfihús-értékesítés előtérbe helyezte a minőségbiztosítási elvárásokat. A baromfitermelés fejlett régióihoz kapcsolódó országok ipara is kénytelen alkalmazkodni a trendekhez, különösen azok az országok, cégek, amelyek alapanyagot, vagy készterméket szállítanak ezekre a piacokra.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Nekünk dolgozik a természet… A természetes technológiák gyakorlati alkalmazásai

Az Alltech Európai Elõadó Körút magyarországi állomásának 2003. február 24-én a Pesti Vigadó adott otthont. Az 1980-ban alapított Alltech jelenleg a világ húsz vezetõ állat-egészségügyi cégének egyike, természetes takarmány kiegészítõket állít elõ. A résztvevõket Dr. Pearse Lyons, az Alltech alapítója, elnöke és tulajdonosa valamint Gáti Levente, a cég Kelet-Európai Igazgatója köszöntötte.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Növényvédelem és növényélettan

A Magyar Kwizda Kft. meggyõzõdése, hogy a klasszikus technológia és termékismertetõk, amelyek PR cikkekben, vagy prezentációk során szóban hangzanak el, a felhasználók számára meglehetõsen unalmassá váltak. Ráadásul számos olyan információ kerül ilyenkor közlésre, amelyek magától értetõdõek mindenki számára. A magunk részérõl tehát szakítunk a hagyománnyal, és elsõsorban a növényélettan oldaláról közelítjük meg a növényvédelmet, rávilágítva termékeink helyére az aktuális növényvédelmi problémák megoldásában. Kiemelt szerepet szánunk a növényi anyagcserében szerepet játszó mezo -és mikroelemek és a növényvédelmi beavatkozások közötti összefüggéseknek.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Parlagfû ellen napraforgóban a RACER a biztos megoldás.

A napraforgó növényvédelmének sarkalatos pontja a gyomirtás. A betegségek mellett a gyomnövények azok amelyek lényegesen befolyásolhatják a termés mennyiségét és ezáltal a termesztés eredményességét. A kultúra jó gyomelnyomó képessége ellenére fejlõdésének elsõ 4-6 hetében fokozottan érzékeny a gyomosodásra. A vetés elõtt és vetés után - kelés elõtt végzett gyomirtás a legkritikusabb idõben biztosítja a napraforgó zavartalan kelését, kezdeti fejlõdését. Ennek az alapkezelésnek kell megoldani a napraforgó gyommentesítését, mivel kiegészítõ állománykezelésre - elsõsorban a legnagyobb problémát okozó kétszikû gyomnövények - ellen nem áll rendelkezésre megfelelõ készítmény. A gyomirtási technológia kialakításánál ezért egy túlbiztosításra kell törekedni hiszen számos tényezõ - mint pl. rögös, egyenetlen talajfelszín, vagy a kezelést követõ csapadékszegény idõjárás - jelentõsen csökkenthetik az alapkezelések hatékonyságát.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Pétisó a legjobb!

Integrált növénytermesztés - N tápanyag ellátásKiemelt téma az Integrált növénytermesztési (IT) célprogram az „Agrár-környezetgazdálkodási támogatások” között. A téma aktualitása, jelentõsége az EU- csatlakozás miatt nõ (pályázati forrás bõvül ).

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

ROUNDUP® MEGA

Gyõzelem a gyomirtásban A gyomirtásban az egyik leggyakoribb probléma az idõzítés, különösen a gyomok kelése utáni kezelések esetében. Az alkalmazott készítmény hatékonyságát számos körülmény befolyásolhatja, mint például a hõmérséklet, a páratartalom, a talaj nedvességtartalma, a növény kondíciója, fejlettsége. Ezek a tényezõk kiemelten fontosak a glifozát hatóanyagú készítményeknél, mivel a glifozát önmagában kijuttatva csak kis mértékben szívódik fel a kezelt növénybe. Emiatt a glifozát hatóanyagú termékek lényeges alkotóelemei a segédanyagok, hatásfokozók. A Monsanto nagy hangsúlyt fektet a minél hatékonyabb formulációk kifejlesztésére. A következetes kutatásnak köszönhetõen egyre jobb termékek jelennek meg a gyakorlatban. Ennek a folyamatnak az eddig legjelentõsebb állomása a TRANSORBÔ Technológia kialakítása, amely egy hét éves kutatási periódusra tett koronát. A TRANSORBÔ Technológia egy új, nagy teljesítményû hatásfokozó rendszer.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr

Tejelõ tehenek energia- és fehérjeellátása a termelési szint növelése érdekében

Az elmúlt évek során számos tényezõnek köszönhetõen jelentõsen emelkedett a hazai tejelõ állományok termelési szintje. A növekedés elsõdleges mozgatórugója a genetikai elõrehaladás volt. A magas genetikai potenciállal rendelkezõ tehénállományok sok tekintetben különböznek az alacsony termelésûektõl. A legfontosabb eltérések a két genetikai szint között, hogy a magas termelésû állományok:

Szakfolyóirat > 2003/3 > Pr szőlő bor borklub

Újjáalakult egy Borklub…

A pécsi Apáczai Nevelési és ÁMK Művelődési Háza és a „Bacchus Borklub” - közös akarattal - újjászerveződött, amely már feltételezte a megszűnését. A kollektív bölcsesség alapján, a Bacchus Borklub rendezte sorait és új szakmai vezetéssel 2002. Október vége óta végzi áldásos munkáját.