MENÜ

Állategészségügy

Szakfolyóirat > 2003/3 > Állategészségügy

Állategészségügyi költségek támogatása

Az állat- és növényegészségügyi problémák megelõzésére, kezelésére és az állati eredetû hulladékok ártalmatlanítására, valamint a minõségellenõrzési vizsgálatok költségeinek támogatására több, mint 5,6 milliárd Ft állami támogatás használható fel. A legfontosabb támogatási jogcímek a következõk:

Szakfolyóirat > 2003/3 > Állategészségügy

Mentesítési programok sertéstelepeken

( I. Az orsóféreg-gyérítés jelentõsége és lehetõsége) Hazai körülmények között a háztájiban és a nagylétszámú sertéstelepek túlnyomó többségében az orsóféreg (Ascaris suum) fertõzöttség gyengébb-erõsebb mértékben elõfordul. A Budapesti Sertésvágóhídon 1959-ben végzett felmérés azt mutatta, hogy a vizsgált sertésbelek 27,9 %-a tartalmazott orsóférgeket, ami 5,6 millió kg élõtömeg veszteséget és akkori áron 84 millió Ft kárt jelentett. Az Országos Állategészségügyi Intézet ugyanakkor közölt vizsgálati adataiban az orsóféreg peték elõfordulása sertés bélsárban 41 %-os volt. A vizsgálati anyag az ország különbözõ területeirõl és vegyesen, fiatal és idõs állatokból származott.

Szakfolyóirat > 2003/3 > Állategészségügy

Sertések fertõzõ eredetû szaporodási zavarai

A tenyészkocák és a kocasüldõk szaporodási zavarai a nagylétszámú sertéstelepeken jelentõs mértékben veszélyeztethetik azok gazdaságos üzemeltetését. A termékenyítési mutatók sokszor számottevõ romlása, a gyakrabban elõforduló vetélések, halvaszületések, az életképes, élves született malacok számának csökkenése a telepek gazdaságossági mutatóit kedvezõtlenül befolyásolják.