MENÜ

Sprinter - az apró malacok megmentõje

Oldalszám: 52
2014.07.08.

Már elléskor megfigyelhetõ, hogy egy almon belül nagy a születési testtömegben a szórás. A kis testtömegû malacok közül a legnagyobb az elhullás (1. ábra), mind agyonnyomás, mind eléhezés miatt. Ezen csak nagyobb odafigyeléssel lehet segíteni. Amelyik malac túléli az elsõ pár napot, azon lehet segíteni takarmányozási eszközökkel.Születéskori
testtömeg
Elhullás Napi gyarapodás (g)
(kg) (%) a 28.
napig
a 28. naptól a hizlalás kezdetéig a
hizlalás alatt
0,8 alatt 70 140 360 -
0,8-1,0 45 150 360 615
1,0-1,2 25 175 385 625
1,2-1,4 15 195 410 665
1,4-1,6 10 220 420 700
1,6-1,8 7 240 430 700
1,8-2,0 7 265 450 -
A pici malacoknak kevesebb esélyük van megfelelõ csecshez jutni, mivel az erõsebbek foglalják el ezeket a helyeket. Ilyen korán, pár naposan a malacok szívesebben kezdik el enni a dercés formájú tápot, mint a granulátumot. Gyakori technika, hogy ezeket a kiváló minõségû takarmányokat víz hozzáadásával nedvesen etetik, ilyenkor a takarmányt szinte azonnal elkezdik enni.

Másik nagyon fontos tényezõ, hogy a malacok, hozzánk hasonlóan társas lények, együtt jobban szeretnek táplálkozni és gyorsabban indul meg a takarmányfelvétel is. Ennek természetesen feltétele az, hogy a fiaztatón levõ „hagyományos” etetõket, modern, színes, kör alakú etetõkre. Ehhez többen is odaférnek és drasztikusan nõ a takarmányfelvétel.

Sprinter malactápunk magas energia, zsír, tejfehérje és laktóz tartalmával igazi tejpótló tápszer, mely nem csak ízletes és kiváló aromájú, hanem a fiatal malacok magas energia és laktóz igényét is kielégíti. Használata során csökken az elhullás, nõ a takarmányfelvétel, aminek elõnyös hatását az alábbi ábra szemlélteti (2. ábra).

Sokan mondják azt, hogy jó malacaik vannak, de a legtöbb helyen abszolút nem is mérik a születési testtömeget, pedig sokan profitálhatnának abból, hogy ilyen adat is rendelkezésükre áll. Egy kis befektetéssel (jó takarmány, jó etetõ) sokat lehet nyerni a malacok választás utáni teljesítményén és a javuló elhullási mutatókon.

Azonban ügyelnünk kell a takarmányminõségre is, hisz az nagyban meghatározza mind a tak. felvételt, mind annak hasznosulását is. Különösen fontos szerepe van választáskor a takarmány emészthetõségének, hisz a kiválóan emészthetõ takarmány növeli a takarmányfelvételt (3. ábra), emellett sokkal kevesebb táplálóanyag jut a káros baktériumoknak, ezzel is javítva az állategészségügyi helyzetet. 5 % emészthetõség csökkenés akár 25 % takarmányfelvétel csökkenést is jelenthet!

A fiaztatóban és választáskor ne elégedjünk meg kompromisszumokkal. Lehet, sõt biztos, hogy a jelenlegi helyzet a sertés ágazatban katasztrofális, azonban ezek a szakmai/takarmányozási kompromisszumok lehet, hogy csökkentik a költséget, de ugyanakkor a nyereséget sokkal inkább! Fektessen be Ön is malacaiba!

Németh Boldizsár

Sprinter - „Egy jó választás”