MENÜ

Kecskeméti Agroker KFT.

Oldalszám: 21-22
2014.07.08.

A Kecskeméti Agroker KFT. Hernek Zoltán ügyvezetõ irányításával gépbemutatót tartott Hirden. A nagy érdeklõdéssel kísért szakmai rendezvényen Renault, Mobili, Väderstad, és Pöttinger gépeket, gépsorokat munkavégzés közben láthatták az érdeklõdõk.

Gayer Péter a Csele-Delta Mezõgazdasági KFT. növénytermesztési ágazatvezetõjével beszéltünk a bemutatott gépekrõl, gépsorokról.

A Csele-Delta Mezõgazdasági KFT. négy db Renault traktort vásárolt az elmúlt évben, 3 db 836-ost és egy db 936-ost. Három szezont tudhatnak maguk mögött a Renault erõgépek. A tavaszi vetés a kukoricát és napraforgót foglalja magában. A nyári betakarításnál a 836-os Renault gépek a szállításban oroszlánrészt vállaltak. Gépenként 2 db 16 t-nás pótkocsit vontattak terméssel megrakva. A harmadik szezonnál az õszi betakarításra gondolok, mondta Gayer Péter. Itt a munkák - a szántást, a talajelmunkálást, és az õszi vetéstechnikát foglalják magukban.

Az idõ rövidsége miatt átlag 800 üzemórát teljesítettek a Renault gépek. Kialakult tapasztalatunk így nincs, de annyit mindenképp megemlítenék, hogy a gépek üzembiztonsága, felszereltsége, kényelme, minden igényt kielégít.

Hibákat igazán még nem tapasztaltunk.

A 836-os Renault üzemanyagtartálya kicsinek bizonyul, nem tud 12 üzemórát végigdolgozni. Õszi mélyszántásba 22-23 l. fogyaszt hektáronként. Ez a fogyasztás nagyon jó. A talajmunkákat a Renault traktorok vásárlása elõtt természetesen más gépekkel végeztük. Ezek a traktorok megbízhatóság, fogyasztás terén lényegesen negatív irányba eltértek a Renault gépektõl.

A traktorokkal párhuzamban a Csele-Delta Mezõgazdasági KFT. a Väderstad gépeit vásárolta még meg munkájához.

Nevezetesen;
  • Rapid vetõgépet
  • Rolex talajelmunkálót
  • Carrier és Agressive magágyelõkészítõket.

Ezekkel a gépekkel értük el azt, hogy jelentõsen kevesebb munkával sikerült optimális talajt elõkészítenünk.

Mindent összevetve úgy érezzük, hogy Magyarország EU-ba lépéséhez kellõképpen fel tudtunk készülni.

A bemutató alatt Kovács Miklós a Csele-Delta Mezõgazdasági KFT. ügyvezetõjével is szót váltottunk. Az EU-ra felkészülve 15-30 éves erõgépek cseréjérõl volt szó a KFT-n belül. Végignézve a magyarországi forgalmazók palettáját, tesztelték az erõgépeket.

Fontos szempontok voltak, pl.: tengelytáv, önsúly, beépített erõforrás, motor, stb. De nagyon kényes kérdés az erõgép ára. Így a szempontok és az ár mellett a Renault márka gyõzött. Mi egy év tapasztalatáról tudunk beszélni - folytatja Kovács Miklós ügyvezetõ.

A döntésünk nagyon jó volt. A gépek problémamentesek, üzemanyagfelhasználásuk jó. A kukoricabogár feltûnésével a kukorica vetésterülete jelentõsen lecsökkent és az egyéb növények talajelõkészítéséhez a Väderstad gépsorát találtuk a leghatékonyabbnak, ezért döntöttünk a megvásárlásáról.

A vetésnél a Rapid vetõgép 1600-1700 hektár vetését végzi el. Tavasszal a borsóra, õsszel az árpára, búzára gondolok. Komoly teljesítményével 24 óra alatt 100 hektár elvetését végzi el, és hiba nélkül dolgozik.

Pár szóban említést tettünk a finanszírozásról. A Csele-Delta Mezõgazdasági KFT. a Kereskedelmi és Hitelbankhoz fordult és meg van elégedve a Bank rugalmasságával.

Kedvezõ a mezõgazdaságban finanszírozáshoz jutók számára, hogy a gép forgalmazói már kötöttek szerzõdést az általuk kiválasztott pénzintézménnyel és a pályázat elkészítésétõl az egész folyamatot felvállalják.

Gayer Péter
Növénytermesztési ágazatvezetõ

Kovács Miklós
Ügyvezetõ