MENÜ

Hogy a repce is bírja...

Oldalszám:
2014.07.14.

Az elmúlt télen az elvetett repceterület csaknem fele kipusztult Magyarországon. A repce télállóságának lehetséges javításáról a Bayer CropScience két nagyszabású repcetanácskozást rendezett Egerben illetve Alsópáhokon.

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból Oravetz Sándor vezetõ fõtanácsos ill. Lõrincz Vilmos fõtanácsos a repcetermesztés magyarországi szerepérõl és jövõjérõl tájékoztattak. Mennyire lesz versenyképes a magyar repce az Európai Unióban, milyen támogatási rendszerre számíthatnak a termelõk.A cég európai központjából és a németországi vállalattól is érkeztek külföldi elõadók. Uwe Pluschkell és Joerg-Martin Hecht arról számoltak be, hogy mi a jelenlegi helyzet az Európai Unióban, melyik ország milyen vetésterülettel és milyen terméseredményekkel vesz részt a repce piacon és hogyan szabályozza az EU a repcetermesztést.A további elõadások már a Bayer CropScience repce növényvédelmi ajánlatát mutatták be, különös hangsúlyt fektetve a Folicur Solo alkalmazására, s annak télállóság javításában betöltött szerepére. A külföldi eredmények mellett a magyarországi tapasztalatok is bemutatásra kerültek 2002-2003 telérõl.FOLICUR SOLO LOGOKettõs hatás a biztosabb és több termésértA Folicur Solo kétféle módon fejti ki hatását: egyrészt, mint gombaölõ szer, másrészt, mint növekedésszabályozó készítmény. E kettõs hatás elõnyei miatt vált a Folicur egész Nyugat-Európában a repce termesztéstechnológiák alapelemévé. A Folicur Solo (= Folicur 250 EW) lassan másfél évtizede engedélyezett készítmény a repce kezelésére Németországban. Ezalatt az idõ alatt rengeteg eredmény bizonyította kiváló hatékonyságát.Gombaölõ hatásA Folicur Solo mint fungicid a repcében rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik. Eredményesen alkalmazható a legfontosabb repce betegségek leküzdésére, pl. a gyökérnyak- és szárrothadás (Phoma lingam), a fehérszárúság (Sclerotinia sclerotiorum), a repcebecõrontó (Alternaria brassicae) vagy a cilindrospóriumos levélfoltosság (Cylindrosporium concentricum), stb. kórokozója ellen.

Növekedésszabályozó hatásHazánkban gyakori a repce õszi szárba indulása és ebbõl adódó téli kifagyása. Az elmúlt tél keserû tapasztalatai rávilágítanak arra, hogy megbízhatóbbá kell tenni a repce termesztését, biztosabb körülményeket teremtve az átteleléséhez. A Folicur Solo regulátor hatásának nagy szerepe lehet a magas repcetermés biztonságos elérésében. A Folicur Solo regulátorként történõ alkalmazása hazánkban egy új repcetermesztési eszköz, amely mind az intenzív, mind a kevésbé intenzív technológiákba beépíthetõ.

Õszi kezelésAz õszi 4-8 leveles állapotban történõ kezelés javítja a télállóságot és megakadályozza az állomány kiritkulását.Fejletlen, egyenetlen növényállomány megerõsítésére 4 leveles állapottól: 0,5 l/ha. Az erõteljes növekedés blokkolására, a szárbaindulás megelõzésére 6-8 leveles fejlettségnél: 0,5-0,75 l/ha.A Folicur Solo õszi alkalmazásának elõnyei:

 • megakadályozza az õszi szárbaindulást
 • növeli a gyökértömeget
 • segíti az erõs tõlevélrózsa kialakulását
 • csökkenti a fagyérzékenységet
 • erõteljesebbé teszi az oldalhajtás differenciálódást
 • tavasszal segíti a gyorsabb regenerálódástTavaszi kezelésKitavaszodáskor, különösen fejtrágyázás után a repce robbanásszerû fejlõdésnek indul. A Folicur Solo a repce növekedését kedvezõen szabályozza. Korai alkalmazásánál (15-20 cm-es hajtáshossznál) az oldalhajtások mélyebbrõl indulnak és erõteljesebben fejlõdnek. Ezáltal a ritka és/vagy késõi vetésû állományokban az elágazások száma megnõ, jobb lesz a becõberakódás, mindezek növelik a terméspotenciált. Késõbb, 40 cm-es állapottól a virágzás kezdetéig, a megdõlés mérséklésére, a virágzás szinkronizálására és a gombabetegségek ellen: 0,75-1l/ha.A Folicur Solo tavaszi alkalmazásának elõnyei:

 • csökkenti a növénymagasságot
 • növeli a szárszilárdságot, csökkenti a megdõlést
 • serkenti a becõvel rakott oldalhajtások képzõdését
 • segíti az egyöntetû virágzást és az egyenletes érést
 • csökkenti a pergési veszteséget
 • könnyíti a betakarítást