MENÜ

Gyümölcsültetvények telepítéskori tápanyagfeltöltése

Oldalszám:
2014.07.14.

Gyümölcsültetvények telepítésekor döntő szempont a beruházás gyors megtérülése. Ennek érdekében még a telepítés előtt célszerű komoly figyelmet fordítani azokra a szakmai alapelvekre - mint termőhely megválasztás, alany-nemes kombináció, fajta, művelési mód, termesztéstechnológia -, melyek a beruházás gyors megtérülését és a hosszú távon is jövedelmező termesztést szolgálják. A technológiai elemek közül különösen nagy jelentőségű a talaj víz - és tápanyag-gazdálkodási tulajdonságainak és a telepítendő növény igényeinek ismerete, melyek figyelembe vételével kell megtervezni és kialakítani a víz- és tápanyagpótlás rendszerét. A fiatal fa begyökeresedése, kezdeti növekedése alapvetően meghatározza a termőrefordulás gyorsaságát, az ültetvény későbbi kondícióját, termőképességét, azaz a beruházás jövedelmezőségét.

A hagyományos tápanyagfeltöltő és -pótló rendszerekben a kijuttatott tápanyag jelentős hányada a növény számára korlátozottan, bizonyos része pedig egyáltalán nem válik felvehetővé. Szerves trágya használata napjainkban a mennyiség és minõség (káros anyagok, gyommagvak) szûk keresztmetszete miatt nehézkes. Intenzív termesztésnél viszont a fák „erõteljes” igénybevétele - gyorsított termõre fordulás, nagy fánkénti termésmennyiség - pontos és átgondolt technológiai lépéseket, a növény igényeinek maximális kielégítését feltételezi. A talajadottságok - kötöttség, tápanyag szolgáltató képesség - és a termesztett kultúra függvényében célszerû a növénytáplálást több évre megtervezni. A szabályozott tápanyagleadású műtrágyák új fejezetet nyitottak az alapkezelések terén, használatukkal a növények folyamatosan, a gyökér számára felvehető formában kapják a fejlődésükhöz szükséges tápelemeket.

Az AGROBLEN, szabályozott tápanyag leadású műtrágya szemcséi nitrogént, foszfor és káliumot tartalmaznak. A tápelemeket növényi gyantaburok veszi körül. Ez a védőburok szabályozza a tápanyagleadást, amely 21ºC-os átlagos talajhőmérsékleten a megadott hatástartamon keresztül tart, ritmusa a mindenkori talajhőmérséklettől függ. A gyantaburokkal ellátott szemcsék mellett a mûtrágya magnéziumot és egyes összetételeiben vasat is tartalmaz lassan oldódó, burkolatlan formában. Tápanyag szolgáltatása ismert, kijuttatása a növény gyökérzónájába történik, a tápelemek kimosódása minimális.

Hatásmechanizmusa a következő:

  • Nitrogén, Foszfor, Kálium található minden egyes szemcsében, melyeket vízáteresztő növényi eredetű gyantaburok vesz körül.
  • Kijuttatás után a víz behatol a műtrágya szemcsékbe, ozmotikus nyomás jön létre.
  • Az ozmotikus nyomás hatására a tápanyagok folyamatosan, a talajhőmérsékletnek megfelelő ütemben táródnak fel. A folyamat rendszeresen ismétlődik, az adotthatástartamnak megfelelően.

  Gyümölcsösökben két összetételét javasoljuk: 

  1. a telepítéskori gyors begyökeresedést elõsegítõ foszfortúlsúlyos, két tenyészidõszakon keresztül tápanyagellátást biztosító AGROBLEN gyümölcs 14/20/10 (N/P/K) + MgO
  2. a három tenyészidõszakon keresztül ható, a kezdeti vegetatív növekedéshez szükséges nitrogéntúlsúlyos 16/08/09 (N/P/K) + MgO összetételeket.
  AGROBLEN

  hatástartama
  típus összetétel hatástartam dózis* (g/fa)
  AGROBLEN 14/20/10 2 év 70-100
  AGROBLEN 09/13/18 2,5 év 80-120
  AGROBLEN 16/08/09 3 év 100-150
  *a talajszerkezettõl és tápanyag-ellátottságától,

  valamint a növénykultúrától függõen.

  Az AGROBLEN gyümölcs két tenyészidõszakos hatástartama:

  ‘99 március 20 - szeptember 5 => 46 % kiürülés

  Az AGROBLEN a gyökérzónában a növénynek egyedileg adagolva, minimális kimosódás és lekötõdés mellett folyamatos ellátást nyújt. Adott összetételû és egyenletes tápanyag szolgáltatása következtében a talajvizsgálati eredmény alapján feltöltött, kiegyensúlyozott tápanyagmérleggel rendelkezõ talajok esetén is kedvezõen hat a növények fejlõdésére, hiszen a tápelem szemcsék feltáródása a gyökérzónában folyamatos, aminek révén a tápelemek a gyökerek számára mindig felvehetõ, oldott állapotban állnak rendelkezésére.

  kijuttatás módjai: /a gyökérkontaktus kerülendõ !/

  1. telepítéskor az ültetõgödörbe 2. fenntartó trágyázáskor

  A termék kizárólagos magyarországi importõre az AGROBUDA Kft. Cégünk a kertészet szolgálatában és termelésben fejti ki tevékenységét: Öntözéstechnika, Tápanyag-gazdálkodás, Gyümölcstermesztés területén.

  AGROBUDA Kft.

  2000 Szentendre, Rózsa u. 25.

  Tel.: 26/311/426 Fax: 26/312-812