MENÜ

Nyereséges nyúltenyésztés az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányaival

Oldalszám:
2013.02.19.
Az AGROKOMPLEX C.S. RT. referencia tenyésztõje a Füzesgyarmaton dolgozó Gyulai Gábor, aki 1998 augusztusában kezdett foglalkozni a nyúltenyésztéssel. Az induló állomány 80 anya volt.
Eleinte 4 szintes háztáji ketrecekben tartotta az állományt egy 400 m2-es épületben, ahol a legnagyobb problémát a fagy okozta.

Napjainkra 3 db 200 m2-es istállóban 400 pannon fehér anya és szaporulatára növekedett az állomány.

Az anyákat ma már egyszintes ketrecben helyezi el, sõt 270 db - minden követelménynek megfelelõ - saját készítésû fialó férõhellyel rendelkezik. A hízókat 3 szintes kaliforniai típusú ketrecekben tartja.

A trágya eltávolítása még kézi munkával történik a trágyaaknákból. Ez az egyetlen munka a nyulak körül, amit nem a 30 éves fiatalember végez.

Az anyák inszeminálását a saját bakoktól levett spermával végzi.

Elõoltással 75-80 %-os vemhesülési eredményt tud elérni. Az anyák 60-70 %-át cseréli évente, az utánpótlást a szaporulatból válogatja ki 4,5 hónapos tenyésztésbevétellel. A bakokat továbbra is a Kaposvári Egyetem telepérõl vásárolja.

A 9 darabos élveszületett fialási átlag elfogadhatónak mondható az adott fajtánál, a 7,5-8 darabos választási alomlétszám szintén. Amire kifejezetten büszke, az a csak 1-3 %-os hizlalás alatti kiesés és a 11. hétre elért 2,84 kg-os átlagsúly.

Az elõbb felsorolt tevékenységek mellé az energikus fiatalember a környékbeli nyúltenyésztõkkel kialakított együttmûködés feladatait is felvállalta.

Az integrációhoz további 900 anya és szaporulata tartozik, 50-250 anyalétszámmal, 8 gazda tulajdonában.

A vele együttmûködõ tenyésztõknek tápot, ketrecet, tenyészállatot, spermát, inszeminálást, és ami a legfontosabb a végterméknek piacot biztosít. Az együttmûködést a több év alatt elért kölcsönös elõnyök tartják életben és nem a több oldalas szerzõdések.

A vágóállat értékesítése kezdetektõl fogva a lajosmizsei Olívia Kft. felé történik, az elején szerzõdésben rögzített áron, tavaly és ez évben egyelõre szóbeli ígéret alapján, pedig a tavalyi évben leadott 40000 db átlag 11 hetes korú és 2,84 kg súlyú vágóalapanyaggal biztosan a vágóhíd egyik legjobb beszállítói lehettek.Az elõbb felsorolt kiváló eredmények eléréséhez természetesen nagymértékben hozzájárult az, hogy már a tevékenység kezdetétõl az AGROKOMPLEX C.S. RT. tápjait eteti.

Az anyákat és a bakokat az AGROKOMPLEX C.S. RT. TAPSI-MIX termékcsaládjába tartozó tenyésznyúl takarmánykeverékkel (TK 9661) takarmányozza. Errõl a fialás utáni 25. napon tér át a gyógyszeres hízónyúl takarmánykeverékre (TK 9611 SOZN), amit a 35 napos választásig etet. Az utolsó két hétben ismét a tenyésznyúltápot kapják a hízók, mert raktározási okokból nem akar háromféle táppal dolgozni.

Az elmúlt majd négy évben a takarmánnyal kapcsolatosan minõségi kifogás nem merült fel, a cég képviselõivel szoros kapcsolatot tart fenn, így az esetlegesen felmerülõ problémákat gyorsan és rugalmasan tudják megoldani.A jövõt firtató kérdésre a fiatalember - a nyúltenyésztõktõl nem megszokott - bizakodó választ ad: fejlesztést tervez.

Egy éven belül az anyalétszámot meg akarja duplázni és újabb három ólat betelepíteni, a meglévõket pedig klimatizálni. Remélhetõleg egy év múlva már a tervezett fejlesztések megvalósulásáról írhatunk.

Ehhez kíván az AGROKOMPLEX C.S. RT. hosszú távon segítséget nyújtani, garantáltan megbízható minõségû takarmányaival Gyulai Gábornak és minden tõlünk vásárló nyúltenyésztõnek.Az AGROKOMPLEX C.S. RT. folyamatosan fejleszti, szélesíti termékkörét annak érdekében, hogy Partnerei állatállományának hatékony takarmányozását elõsegítse.

A nyúltenyésztés eredményességét nagyon sok tényezõ befolyásolja. Ennek csupán egyik, de kétségtelenül nagyon fontos eleme a takarmányozás, hiszen más állatfajokhoz hasonlóan a nyúltenyésztésben is a takarmány teszi ki a költségek legnagyobb hányadát. Az eredményes termelés érdekében arra kell törekedni, hogy a megetetett takarmányból minél több terméket állítsunk elõ.

A technológiai utasítás betartásával és az AGROKOMPLEX C.S. RT. nyúltakarmányozási programjában szereplõ tápok alkalmazásával a nyúltenyésztés nyereséges, hiszen a különbözõ tápok minden korcsoport táplálóanyag szükségletét kielégítik.

Takarmányainkat úgy alakítottuk ki, hogy teljes egészében megfeleljen minden korosztály táplálóanyag igényének. Termékeink fontos jellemzõje, hogy szénakiegészítés nélkül is etethetõk.

Tápjaink gyártásakor csak jó minõségû fehérjehordozókat és rostált szemes alapanyagokat használunk fel, melyeket laboratóriumunkban folyamatosan ellenõrzünk, így gyárunkból csak kiváló minõségû termékek kerülhetnek ki.A TAPSI-MIX termékcsalád tagjai a következõk:

INTENZÍV TENYÉSZNYÚL TAKARMÁNYKEVERÉK:

Anyanyulaknak ajánljuk etetni a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Szakszerûen összeállított fehérje-, aminosav-, energia-, vitamin-, és ásványianyag- szintjei segítenek egyensúlyban tartani az anyanyulak anyagcseréjét a tejtermelés idõszakában. A takarmány használatával megakadályozható az anyák fokozott testtömeg csökkenése.

Az intenzív tenyésznyúl takarmánykeverék etetése esetén a vemhesülési százalék állandóan magas szinten tartható. Használatának elõnyei:

 • jó vemhesülési arány
 • nagy alomlétszám
 • a növendékneveléshez elegendõ tejtermelés

 • A fedezõbakokkal szintén ezt a takarmányt javasoljuk etetni.  INTENZÍV HÍZÓNYÚL TAKARMÁNYKEVERÉK SACOX-SZAL:

  Hízónyulakkal ajánljuk etetni a negyedik élethéttõl a vágás elõtti utolsó hétig.

  A takarmánykeverék etetése során az alacsony elhullás mellett kedvezõ súlygyarapodást kapunk.

  A takarmány Salinomycin-Na kiegészítése biztos védelmet nyújt kokcidiózis ellen.

  A termék élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 5 nap.

  A termék állatorvosi rendelvényre gyógyszer kiegészítéssel is készíthetõ.

  Az enterocolitis nevû hasmenéses tünetegyüttes kezelésére a kokcidiosztatikum mellett 195 mg/kg cinkbacitracin és 390 mg/kg oxitetraciklin is található a takarmányban.

  Ez esetben az élelmezés-egészségügyi várakozási idõ 14 nap.

  Az intenzív hízónyúl takarmánykeverék etetése esetén egyöntetû, egészséges állományt kapunk.

  INTENZÍV HÍZÓNYÚL TAKARMÁNYKEVERÉK:

  A vágás elõtti utolsó héten ajánlott etetni a hízónyulakkal. Beltartalma azonos a Sacox-os hízónyúl takarmánykeverékkel, de ez a takarmány nem tartalmaz gyógyszerkiegészítést, így nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idõ.  Takarmányaink eredményességét független szervezetek is megerõsítették. Egy hazai egyetemen 2001. évben végzett kísérlet során összehasonlították a takarmányainkkal elérhetõ hizlalási eredményeket, egy - a nyúltakarmány piacon meghatározó - konkurensünk termékeivel elért adatokkal.  A kaposvári Egyetemen végzett kísérletben kiváló eredmények születtek takarmányainkkal.

  Az adatokat 100 hízóra vetítve adjuk meg a könnyebb számolás érdekében.

   

  Konkurens

  AGROKOMPLEX C.S. RT.

  Darab (77 napon)

  94

  88

  Testtömeg (g) 77 napos

  261,9

  239,7

  Árbevétel (Ft)

  99516

  91091

  Takarmányfogyasztás (kg)
  21-77 nap

  860,9

  732,8

  Takarmányköltség (Ft)

  52272

  40118

  Különbség

  47244

  50972


  Amint látható, a különbség 3729 Ft nyereségtöbblet 100 hízónként az AGROKOMPLEX C.S. RT. Partnereinél. Ráadásul a számolásnál figyelembe vett adatok 2001. óta változtak. A felvásárlási ár csökkent, a takarmányárak növekedtek, ami még tovább növeli a különbséget, nem beszélve arról, hogy 2001-ben 10%-kal, 2003-ban 12%-kal magasabb a konkurencia ára.

  Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal továbbiakban is segíteni kívánjuk Partnereink nyereséges gazdálkodását.

  Az érdeklõdõknek szívesen állunk rendelkezésükre további információkkal:

  Dunántúl: Kolossa Istvánné 30/929-2002

  Alföld: Koleszár Sándor 30/939-8869

  Partneri üdvözlettel:

  Tóth Szabolcs Koleszár Sándor

  product manager marketinghálózat vezetõ

  2003. 01. 28.