MENÜ

Állategészségügy

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Állategészségügy

A tõgy mastitis elleni védekezése

A tõgygyulladás, mastitis (masztitisz) a szervezet káros külsõ behatásra, leggyakrabban fertõzésre adott élettani válaszreakciója, amelynek során megpróbálja legyõzni a külsõ hatást, elpusztítani a támadó kórokozókat és helyreállítani a károsodott tõgyszövetet. Nem ritkán a gyulladásos válaszreakció önmagában is képes a behatolót leküzdeni és az eredeti - vagy közel az eredeti - helyzetet visszaállítani, de gyakoribb az, hogy az állat saját védekezõ rendszere támogatásra, külsõ segítségre szorul.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Állategészségügy

Képzelt riport az IBR-mentesítésrõl.....,

avagy a leggyakrabban elhangzó kérdések a mentességhez vezetõ úton. A következõ cikkben a mentesítési tervek készítése során az állattenyésztõ,- és állatorvos kollégáktól illetve a telepek tulajdonosaitól leggyakrabban elhangzó kérdéseket gyûjtöttük öszsze.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Állategészségügy

Legeltetett kérõdzõk külsõ élõsködõi

A külsõ élõsködõk fajban gazdag csoportjában vannak olyanok, amelyek csak idõlegesen - táplálkozás céljából - tartózkodnak a legeltetett állatokon, másoknak a lárvái fejlõdnek a gazdaállatban és vannak olyanok, amelyek egész életüket a gazdán töltik el, és itt is szaporodnak és fejlõdnek.