MENÜ

Case New Holland gépek 2003-tól

Oldalszám:
2013.02.19.
A Fiat cégcsoporthoz tartozó New Holland életében hatalmas változást jelentett, amikor 1998-ban megvásárolta a Case IH Steyr céget. Igazi multinacionális vállalkozás alakult ki, amelynek 5 kontinensen 43 gyára mûködik, ezekben 30 ezer dolgozót alkalmaznak. A cég új neve Case New Holland lett és mivel mind a New Holland gyártmányok, mind a Case IH Steyr gyártmányok egyaránt népszerûek a világ agrárvállalkozóinak körében, a cég vezetõi úgy döntöttek, hogy hosszú távon fenntartják mindkét értékesítési hálózatot. A világon 6 ezer New Holland és 4500 Case IH Steyr márkakereskedõ értékesíti a gépeket. A cég forgalma 2001-ben 10 milliárd dollár volt, gyakorlatilag a John Deere céggel azonos az eladási forgalma. Ez a két cég vezeti a világ mezõgépgyártási rangsorát.
Magyarországon is világtrendnek megfelelõen a New Holland gyártmányok a legkedveltebbek, mind a traktor, mind a kombájn piacvezetõ. Emellett a Case IH Steyr gyártmányok piaci részesedése is figyelemre méltó, a gépeket mûködtetõk technikailag kiemelkedõ színvonalúnak, megbízható gyártmányoknak ismerik.

A Case New Holland üzleti filozófiája szerint ugyanaz az értékesítési hálózat nem forgalmazhatja mindkét gyártmányt, éppen ezért speciális megoldást kellett keresni. Így született meg az Invest Kft., amely száz százalékban az IKR Rt. leányvállalata. Ez a cég látja el ezentúl a vezérképviseleti és az importõri feladatokat. Az IKR-hálózat nem vehet részt az értékesítésben, ezért az Invest Kft. márkakereskedõk toborzását kezdte el. A nyilvánvaló cél az volt, hogy az egész országot lefedõ hálózatot alakítsanak ki. Jelenleg 7 tagú a márkakereskedõk csapata, ezekben a vezetõség többnyire ért is a gépkereskedelemhez. Létrehozták a szervízhálózatot is, megkezdték az alkatrészek forgalmazását is. Az eredeti alkatrészek iránti vásárlási kedvet növelendõ akciót is hirdettek, az árengedmény mértéke 15 százalék.

Természetesen az Invest és partnerei végzik a garanciális javításokat, látják el a szavatossági ügyintézést. Ez azért nagyon fontos, hogy a Case IH Steyr gépek használói ne mással javíttassák a szerkezeteket, és ne szerezzenek be ellenõrizetlen forrásból alkatrészeket, mert ez a garancia és a szavatosság elvesztéséhez vezet.

A márkakereskedõk a következõk: Szombathelyi Agroker (Szombathely), Agrifer 21 Kft. (Szekszárd), Eurowest Kft. (Zirc), Agroland 97 Kft. (Mezõfalva), Agráció Kft. (Gödöllõ), Kézker Kft. (Hajdúnánás) és Agrobékés Kft. (Békéscsaba).

Június 31-én nagyjelentõségû rendezvényt tartott Madridban a Case IH Steyr. Legújabb gépsorának bemutatkozása túlzás nélkül világszenzációnak számított. Ez ugyanis az elsõ olyan gépsor, amelynek több gépe az úgynevezett „platform”-elvre épült, vagyis a Case IH és a New Holland legújabb fejlesztési eredményeinek közös felhasználásával. A két cég egyesülésének legfõbb eredményét láthatták a részvevõk. A traktorsor rendkívül impozáns, 52 lóerõnél kezdõdik. A csúcson a két legnagyobb modell szerepel. Az egyik a híres MX Magnum, amelynek legerõsebb modellje 287 lóerõs. A másik a törzscsuklós Steiger modell, ami kerekes és gumilánctalpas változatban is kapható. Legerõsebb tagja 490 lóerõs. Hasonlóan teljes körû a kombájn és a betakarítógép választék. Itt a csúcson a legendás Axiál-Flow kombájn áll. Ebbõl a modellbõl világszerte 110 ezer dolgozik, a megújult változatának teljesítménye 20 százalékkal növekedett.

A márkakereskedõk örömét kissé beárnyékolja, hogy egyes modellek csak 2003 elejétõl lesznek kaphatók, ám a végeredmény egyértelmû: a Case IH Steyr gépcsalád a mezõgazdasági gépgyártás élvonalát képviseli.