MENÜ

Az õszi káposztarepce gyomirtása – gyakorlati nézõpontból

Oldalszám:
2013.02.19.
A korábbi, hagyományos termesztési feltételek között ( nagy vetõmag mennyiség, sûrû sorok, kétmenetes betakarítás ) a repce gyomelnyomó képessége érvényesült, így az esetek többségében a gyomok a kultúrnövény fejlõdését nem gátolták, a betakarítást nem akadályozták jelentõsebb mértékben.
A 30 cm-es sortávolságra, 4-5 kg/ha - os vetõmagmennyiséggel vetett õszi káposztarepcének a kelés utáni 1-2 hónap alatt gyomelnyomó képessége szinte alig van, a talajfelületet nem zárja, így – kedvezõ nyárvégi-õszi csapadékviszonyok esetén- a gyomok hatalmas tömege jelenhet meg a repce területen. A gyomok akadályozzák a repce õszi fejlõdését, fokozzák a legyengült növényállomány kifagyásának a veszélyét is. Logikus szakmai igény tehát, hogy a gyomkonkurenciát mielõbb kapcsoljuk ki. A gyomirtás finanszírozása azonban rendkívül nagy költséget és kockázatot jelenthet. A széles gyomflórát lefedõ preeemergens technológiák költsége elérheti a 15-20 ezer Ft –ot is hektáronként. Ezt a magas költséget pedig augusztustól egészen a következõ évi értékesítésig, csaknem egy éven át kell finanszíroznia a termelõnek. A repce kifagyásának esetén pedig a magas költségeken kívül a szermaradék hatással is számolni kell. Az õszi gyomirtás teljes elhagyása ugyanakkor az egész termesztési folyamatot megkérdõjelezi. Mi tehát a megoldás?

A Biomark Agro javaslata a következõ: vetés elõtt végezzünk bedolgozásos gyomirtást, Triflurex 48 EC 1,6-1,9 l/ha –os dózisával. Ezzel a megoldással sikerrel védekezhetünk valamennyi jelentõs magról kelõ egyszikû gyom ellen- beleértve a nagy széltippant is- ezen kívül a gabona árvakelés ellen is kielégítõ védelmet kapunk. Mivel a repcét többnyire gabona után vetjük, ezért gyakran a teljes gyomnövénytömeg 70%-át alkotja az árvakelés! A kezelés költsége mindössze 2 ezer Ft körül van, így igen magas az a gyomirtási érték, amelyet a pénzünkért kapunk. A bedolgozásos technológia alkalmazása többlet ráfordítást nem jelent, mivel az utolsó talajmûvelet a repce vetése elõtt rendszerint egy vetési irányban végzett kombinátorozás, csupán a munkaszervezés kíván nagyobb figyelmet. A bedolgozásból adódóan a technológia sikere független a csapadéktól, száraz idõben is hatékony, és a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségû csapadék sem okozza a kultúrnövény károsodását.

Ha a technikai fölszereltség hiánya vagy a kedvezõtlen talajállapot nem teszi lehetõvé, hogy bedolgozásos technológiával védekezzünk az egyszikûek ellen, akkor az Agil 100 EC alkalmazása jelenti az igazán gazdaságos megoldást. A gabona árvakelés ellen elegendõ az Agil 0,4-0,5 l/ha dózisa. Az Agil használata után egy héten belül látványos hatást produkál. Adjuvánst nem kell mellé adagolni, mert azt a készítmény gyárilag tartalmazza. A készítmény hatását a permetezés után egy órával lehulló csapadék már nem befolyásolja. Ha a terület tarackbúzával fertõzött, akkor az Agil 1,2-1,5 l/ha –os dózisát használjuk. Õsszel vagy kora tavasszal kijuttatva évekre megoldja ennek a rendkívül veszélyes gyomnövénynek a visszaszorítását. Tökéletes szelektivitása miatt rendkívül biztonságos megoldás. A kétszikûek elleni célzott védekezésre kora tavasszal, a már kikelt gyomok pontos ismeretében van lehetõségünk.

Külön gondot jelent, ha a galaj megjelenik a területünkön. A repcében jelenleg engedélyezett, a kétszikû gyomok ellen posztemergensen kijuttatható készítmények a galaj ellen nem hatékonyak. Eseti engedéllyel a Tomigan 250 EC 0,3 l/ha dózisban, a megfelelõ idõpontban kijuttatva jó megoldást jelent.

Sikeres repcetermesztést kívánunk a Biomark Agro szakemberei nevében!

Balczár Zoltán
marketing vezetõ, Biomark Agro

Számoljon velünk!

A gazdaságos repcetermesztés a tervezéssel kezdõdik. Ebben kíván segítséget nyújtani Önnek a Biomark Agro szaktanácsadó csapata. Szakmai kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal .

Gyõr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala megyében
Balczár Zoltán marketing vezetõ, telefon: 30/948-8953

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyében
Mathiász Tivadar, telefon: 30/202-1059

Fejér, Somogy, Tolna, Baranya megyében
Maros Péter, telefon: 30/947-2398

Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest megyében
Begaláné Kiszelya Katalin, telefon: 30/922-3067

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Báthory György, telefon: 30/202-1058