MENÜ

A burgonya fajták konyhai felhasználás szerinti besorolása, elkészítési lehetõségei

Oldalszám:
2013.02.19.
Az õszi betakarítás után sok helyen olyan kiszerelésekben lehet majd a burgonyát megtalálni, amirõl egyértelmûen leolvasható, milyen étel elkészítésére alkalmas.
Ha eldöntötték, mit szeretnének fõzni, sütni, a szerint vásároljanak burgonyát!
Fõzési típus Felhasználási javaslat
SALÁTÁNAK VALÓ BURGONYAFAJTÁK
„A”
Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez Fõbb fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, White Lady stb.
FÕZNI VALÓ, NEM SZÉTFÕVÕ BURGONYA
(vegyes hasznosítású étkezési burgonya)
„B”
Alkalmas: fõzéshez, saláták, raguk készítéséhez Fõbb fajták: Kleopátra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desiree, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix stb.
SÜTNI VALÓ, ENYHÉN SZÉTFÕVÕ BURGONYA
„C”


Alkalmas: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré-pehely alapanyagnak Fõbb fajták: Karlena, Ciklámen, Kánkán, Tomensa, Panda, Agria, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne stb.
M E G H Í V Ó

Az Országos Burgonya Terméktanács, az Agrármarketing Centrum és a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerõseit a

„a burgonyatermesztés fõbb kérdései és a burgonya fajták konyhai felhasználása”

címmel megrendezésre kerülõ, kóstolóval egybekötött szimpóziumra.

A rendezvény helye : DE ATC 2-es sz. elõadóterme (mint elõzõ évben) és ebédlõje

A rendezvény idõpontja : 2002. Augusztus 21. szerda

A rendezvény programja :

- 10,00 Köszöntõ és megnyitó Dr.Pepó Péter dékán
- 10,15 A burgonya fajták felhasználás szerinti csoportosításának jelentõsége
Proksza Péter fõtanácsos OMMI
- 10,35 Az idei szaporítások egészségi állapota fajtahivatkozással
Dr.Tas Levente területi igazgató OMMI
- 11,00 A vírusvektor levéltetvek fellépésének elõzetes értékelése
Dr.Basky Zsuzsa MTA Növényvédelmi Kutató Intézete
- 11,20 A technológia-fejlesztés legújabb eredményei az ágazatban
Dr.Kruppa József PhD Debrecen - 11,40 A tápanyag mennyiségek hatásának legújabb eredményei
Dr Pocsai Károly PhD Mosonmagyaróvár
Dr.Terbe István SZIE Kertészeti Karok Budapest
- 12,00 A súlyos kárt okozó baktériumok vizsgálatának legújabb eredményei
Dr.Dobránszky Judit DE ATC Kutató Központ Nyíregyháza
- 12,20 Legfontosabb teendõk a tárolásra való felkészülésben
Dr.Adamovics Péter alelnök, IKR
- 12,40 A burgonya fogyasztási szokások idei értékelésének eredményei
Dr.Oszoli Ágnes marketing szakértõ

13,00 Ebéd az egyetem éttermében

- 17,00 Fajtabemutató és ételkóstoló, kérdõívek kitöltése, majd annak alapján sorsolás az egyetem éttermében

I.díj olajsütõ
II.díj konyhai szaggatóeszköz
III.díj hasáb-burgonya daraboló eszköz