MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Az õszi káposztarepce gyomirtása – gyakorlati nézõpontból

A korábbi, hagyományos termesztési feltételek között ( nagy vetõmag mennyiség, sûrû sorok, kétmenetes betakarítás ) a repce gyomelnyomó képessége érvényesült, így az esetek többségében a gyomok a kultúrnövény fejlõdését nem gátolták, a betakarítást nem akadályozták jelentõsebb mértékben.

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Case New Holland gépek 2003-tól

A Fiat cégcsoporthoz tartozó New Holland életében hatalmas változást jelentett, amikor 1998-ban megvásárolta a Case IH Steyr céget. Igazi multinacionális vállalkozás alakult ki, amelynek 5 kontinensen 43 gyára mûködik, ezekben 30 ezer dolgozót alkalmaznak. A cég új neve Case New Holland lett és mivel mind a New Holland gyártmányok, mind a Case IH Steyr gyártmányok egyaránt népszerûek a világ agrárvállalkozóinak körében, a cég vezetõi úgy döntöttek, hogy hosszú távon fenntartják mindkét értékesítési hálózatot. A világon 6 ezer New Holland és 4500 Case IH Steyr márkakereskedõ értékesíti a gépeket. A cég forgalma 2001-ben 10 milliárd dollár volt, gyakorlatilag a John Deere céggel azonos az eladási forgalma. Ez a két cég vezeti a világ mezõgépgyártási rangsorát.

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Eredményes tejtermelés az AGROKOMPLEX C. S. RT. termékeivel

A hazai tehenészetek tejtermelése az utóbbi idõben ugrásszerûen fejlõdik. A megnövekedett tejár-bevétel csak a képzeletbeli jéghegy csúcsa, mert figyelembe kell venni a magas termelési szinthez kapcsolódó gazdaságos mûködést befolyásoló tényezõket. Ezek közül vannak, melyeket nem vagy csak kismértékben tudunk változtatni (energiahordozók ára, tej átvételi ára, stb.) és vannak, melyek jelentõsen változtathatóak (pl. tõgyegészségügy, tömegtakarmányok minõsége, szaporodásbiológiai helyzet, anyagforgalmi betegségek elõfordulása, stb.)

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Magyar Iparszövetség Oktatási Központ

A Magyar Iparszövetség Oktatási Központ (MIOK) az elsõ az oktatási intézmények között, amely valamennyi tevékenységére és telephelyére megkapta a jelenleg legmagasabb, ISO 9001:2000 szabvány elõírásainak megfelelõ minõsítést.

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Takarmánysó az alpok szívébõl

A SALINEN BUDAPEST Kft. a SALINEN AUSTRIA AG magyarországi leányvállalata, kizárólagos joggal forgalmazza valamennyi osztrák só terméket. Az Alpok védett természeti környezetben mûködõ SALINEN AUSTRIA gyára évi 700 000 tonna sót gyárt, a különbözõ étkezési és ipari fajták mellett jelentõs mennyiségben takarmánysót.

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Tíz éves a Vitibox Szõlõoltvány Termeltetõ Bt. Kaposvárott

Jónás István, a Bt. ügyvezetõje a szõlõoltvány termesztéssel mezõgazdászként 1975-ben a Zala megyei Becsehelyen ismerkedett meg. Itt már hagyomány volt, hogy a balatonboglári MG. Kombinát a térségben, bérmunkában végeztette az oltványok elõállítását. 1982 -ben a Jónás család hazaköltözött Kaposvárra, ahol az akkori lehetõségeknek megfelelõen szakcsoportot alapítottak a boglári gazdaság szakembereinek segítségével és elkezdték a szõlõoltványok termesztését szerzõdéses megrendelések alapján. Így került ez a tevékenység Kaposvárra, olyan térségbe, amely nem borvidék, de lelkes, szõlõt és bort kedvelõ emberek lakhelye. Összefogásukból, a szakma iránti fogékonyságukból, szeretetükbõl és nem utolsó sorban kitartásukból alakult ki és kovácsolódott össze a társaság .

Szakfolyóirat > 2002/8 > Pr

Világszínvonalú Fendt traktorok az Axiáltól

Az Axiál Kft. elnyerte Magyarországon – a Claas után – a Fendt cég kerekes traktorainak kizárólagos márkaképviseletének jogát. A két német cég Európában mind a minõségben, mind az értékesítésben a mezõgazdasági gépgyártás felsõ kategóriáját képviseli. Az Axiál Kft. megtiszteltetésnek veszi, hogy hazánkban a cégük lett a kiválasztott partner.